2016-04-02 10:00:00
Roborace - preteky áut
Roborace - preteky áut bez vodičov
Zdroj: Roborace

Roborace: Preteky áut bez vodiča – kam smeruje tento svet?

Jedlo bez chute, víno bez alkoholu, preteky bez šoférov. Naozaj čudný to svet...

Zrejme sa blíži čas, keď nám rôzne organizácie zakážu šoférovať autá. Ľudia už sú zbytoční. Lebo ako sa ukázalo, patria k nespoľahlivým a zlyhávajúcim elementom. Zníženie počtu nehôd a zvýšenie bezpečnosti budú mať na starosti autonómne autá. Možno zakážu nielen bežné šoférovanie, ale aj riskovať životy a zdravie v pretekárskych autách na okruhoch a uzatvorených tratiach. Preto úlohu ľudí prevezmú stroje, ktoré sa budú preháňať na motorkách, ale aj v autách. Dokonca to budú možno už priamo inteligentné motorky a autá.

Nesmejte sa týmto úvahám, smerujeme tam. Už pred časom sa objavila správa, že existuje zámer organizovať v nadchádzajúcej sezóne spoločne s elektrickou Formula E preteky bezpilotných elektrických áut Roborace. Už príchod elektrických formulou bol pre niektorých fanúšikov klasického motoršportu pomerne horká tabletka súčasnosti.

Moderná doba si však žiada svoje ďalšie obete. To, čo znelo dosť futuristicky, dostáva teraz celkom reálne obrysy. Prichádza ďalší krok. Už onedlho nás čakajú okruhové preteky strojov, ktoré budú prebiehať bez účasti človeka. Seriál elektrických formulových áut totiž naozaj od sezóny 2016/2017 doplnia preteky autonómnych špeciálov, ktoré sa budú preháňať po okruhoch bez vodiča.

Zdroj: Roborace

Dizajnér Daniel Simon, ktorý okrem iného navrhol v rokoch 2011 a 2012 sfarbenie pre efjednotkové monoposty stajne HRT alebo vozidlá pre filmy Prometheus, Captain America a Tron: Legacy, predstavil koncept elektrického pretekárskeho autonómneho auta pre Roborace. A to s dosť s futuristickými tvarmi. Hoci je prezentované iba ako koncept, s najväčšou pravdepodobnosťou ide skôr o prototyp. Skutočné autá sa budú touto kreáciou buď výrazne inšpirovať, alebo budú dokonca úplne identické. A uznajte sami, že to vozidlo naozaj nevyzerá zle, čo by záujem o Roborace mohlo rozhodne podporiť.

Zdroj: Daniel Simon
Zdroj: Daniel Simon

Takže už v tejto úvodnej sezóne sa na štart šampionátu bezpilotných vozidiel postaví desať tímov. Každý nasadí dve autá. Všetky špeciály budú technicky identické, čiže hardvér bude rovnaký. Dvadsať autonómnych špeciálov bude medzi sebou súperiť na tratiach hodinu.

Jednotlivé tímy budú pracovať na vlastnom softvéri a práve ten bude nakoniec rozhodovať o tom, ktorý špeciál zajazdí lepší čas. Autori tohto projektu očakávajú, že sa z týchto vozidiel postupne stanú stroje rýchlejšie ako dnešní bežní jazdci. Aký to svet...?

Jozef Vydra
ZDROJ: roborace.com

Komentáre k článku


Stream naživo