2016-02-03 10:40:53
Nissan X-Trail DIG-T 163
Nissan X-Trail DIG-T 163
Zdroj: Nissan

Nissan bude používať kozmické technológie a redukčnú diétu

Novoročné predsavzatia často upadnú do zabudnutia. Spoločnosť Nissan nám to svoje pripomína.

V roku 2016 chce aj naďalej znižovať hmotnosť naprieč kompletným radom osobných automobilov. Výsledkom Programu znižovania hmotnosti bude materiál s priekopníckym zložením, ktorý sa bude používať na výrobu podlahy vozidiel budúcnosti. 

Úzkou spoluprácou s britským dodávateľským reťazcom získa spoločnosť Nissan prístup k materiálom a postupom z odvetvia letectva a motoristického športu, a to vrátane materiálov využívaných v kozmonautike.

David Moss, viceprezident oddelenia návrhu a vývoja vozidiel v stredisku NTCE povedal: „Spoločnosť Nissan ide stále dopredu a vďaka početným inováciám nebude nasledujúcich 12 mesiacov v znamení evolúcie, ale pôjde rovno o revolúciu.“ Tento program je ďalším dôkazom potvrdzujúcim vôľu značky vyrábať autá zajtrajška už dnes. „Je nám jasné, že automobily zajtrajška musia byť ľahšie, výkonnejšie a efektívnejšie. Z toho dôvodu vznikol aj náš skúšobný program, v ktorom spolupracujeme s výskumnými a priemyselnými inštitúciami z celého Spojeného kráľovstva. Cieľom programu je predstaviť nové výrobné postupy, ktoré budú pre naše odvetvie znamenať revolúciu.“

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Okrem Programu znižovania hmotnosti sa spoločnosť Nissan venuje ešte ďalšiemu rozsiahlemu „programu chudnutia“, vďaka ktorému sa podarilo o 90 kg odľahčiť model X-Trail a o 40 kg nový model Qashqai. Podstata druhého spomenutého programu tkvie v použití ľahších a pevnejších materiálov, ktoré napríklad umožnia vybaviť vozidlá veľkým množstvom doplnkovej výbavy. Úsilie spoločnosti Nissan v Programe znižovania hmotnosti sa prejaví zlepšením výkonu a spotreby vozidiel. Príde aj k zníženiu hmotnosti, ktorá inak narastá so stále väčším objemom technológií, ktorými sú vozidlá vybavené. Na práve vyvíjanom prototype bude možné overiť funkčnosť nového dielu.

Zdroj: Nissan

Na spomínaných úlohách pracuje spoločnosť Nissan v rámci skupiny LX, ktorej členmi sú výrobcovia automobilov a výskumné inštitúcie vedené spoločnosťou Sigmatex a podporované spoločnosťou Axillium Research, v spolupráci s Cranfield University, Engenuity, Expert Tooling & Automation, Granta Design, Group Rhodes, LMAT, Surface generation a Tilsatec. Cieľom skupiny je zvýšiť v automobilovom dodávateľskom reťazci v Spojenom kráľovstve výrobu kompozitných dielcov.

Program LX je financovaný inštitúciou Advanced Manufacturing Supply Chain Initiative, ktorú založila britská vláda s úmyslom podporovať dodávateľské reťazce v Spojenom kráľovstve v raste a dosiahnutí štandardov bežných po celom svete.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo