2016-01-05 16:20:00
Futuristický koncept Faraday Future
Futuristický koncept Faraday Future FFZERO1
Zdroj: Faraday Future

Futuristický koncept Faraday Future FFZERO1 je elektrické monštrum

Firma Faraday Future chce konkurovať Tesle čisto elektrickými autami.

Svojim prvým konceptom FFZERO1 rozhodne získala pozornosť verejnosti. Toto elektrické pretekárske vozidlo má 736 kW (1000 k). Dokáže pokoriť okruh aj bez vodiča.

Na výstave spotrebnej elektroniky CES v americkom Las Vegas sa predstavil koncept futuristického pretekárskeho elektromobilu. Auto nazvaný FFZERO1 je prvým modelom novej značky Faraday Future, ktorá chce vybudovať továreň na stavbu elektromobilov a konkurovať značke Tesla.

Malovýrobcov, ktorí sa pokúšali preraziť s elektromobilmi, je množstvo. Ozajstný úspech ale zaznamenala až kalifornská Tesla. Pochopiteľne to povzbudilo ďalšie spoločnosti k odvážnemi kroku – vstupu do biznisu. Najnovším prírastkom by mohla byť firma Faraday Future. Aj jej meno nesie odkaz na velikána v oblasti elektrického výskumu, podobne, ako Tesla. Druhá časť názvu modelu dáva podobne ako v prípade už zabehnutej a úspešnej značky najavo, čo je podnikateľským zámeropreraziť dnes v oblasti výroby a hlavne predaja elektromobilov nie je ani zďaleka také ľahké. V prvom rade treba vyvolať pozornosť médií a verejnosti. To bol dôvod, prečo prichádza netradičný koncept. Faraday Future ZERO1.

Zdroj: Faraday Future

Elektrický hyperšport vyrobený z karbónu a ďalších kompozitných materiálov je vybavený štvoricou elektromotorov, ktoré poháňajú každé z kolies. Auto vyzerá ako z ďalšieho  pokračovania Batmana. Alebo prinajmenšom že ho kreovali pre sekciu Vision videohry GranTurismo. Nech je to auž akokoľvek, iste neostane bez povšimnutia. Najmä ak jeho spoločný výkon elektromotrov ke 736 kilowattov, teda 1000 koní. Spoločne udelia autu zrýchlenie na stovku pod 3 sekundy a maximálnu rýchlosť vyše 320 km/h.

Zdroj: Faraday Future
Zdroj: Faraday Future

Štúdia využíva údajne existujúcu platformu Variable Platform Architecture (VPA), ktorá umožňuje stavbu rôznych typov áut. Faraday neuvádza hmotnosť ani dojazd, to pri koncepte nie je dôležitý údaj. Dôležitejšie však je, že FFZERO1 má akumulátory v podlahe v strednej časti podvozkovej časti, k tomu pretekárske zavesenie kolies a iba jedno miesto. Podľa vzoru monopostov sa v ňom viac leží, ako sedí. Má to totiž pozitívny vplyv na cirkuláciou krvi a komfort pilota.

Zdroj: Faraday Future
Zdroj: Faraday Future

Aj keď je FFZERO1 klasický superšport s volantom a ďalšími tradičnými ovládacími prvkami, palubné systémy sa ovládajú pomocou smartphonu, ktorý je umiestnený vo volante. Auto je údajne schopné jazdy bez zásahu vodiča - na cestách aj na okruhoch. Koncept sa zámerne predstavuje na Consumer Electronic Show (CES) v Las Vegas, nie na autosalóne, lebo prekypuje elektronickými riešeniami budúcnosti. Vyzerá to pritom tak, že plní úlohu „imidžmejkra“ , takže Faraday Future neplánuje koncept vyrábať. Niektoré z prezentovaných riešení však využije v sérových autách, ktoré by sa mali čoskoro objaviť.

Jozef Vydra
ZDROJ: Faraday Future

Komentáre k článku


Stream naživo