2015-11-15 15:15:00
Autonómne auto od Googlu
Autonómne auto od Googlu zastavil policajt pre pomalú rýchlosť
Zdroj: google

Autonómne auto od Googlu zastavil policajt – pre pomalú rýchlosť!

Idete rýchlo – zle je, idete pomaly – je to ešte horšie. Aby si z toho robot potom vyberal!

Vyznieva to síce ako fikcia, ale je to fakt – auto Google s autopilotom zastavil policajt, lebo išlo príliš pomaly a zdržovalo ostatné. Prototypy autonómneho vozidla Googlu majú totiž maximálnu rýchlosť obmedzenú na 40 km/h. Na ulici s limitom 35 míľ za hodinu, teda 56 km/h tvorilo prekážku a vytváralo kolónu.

 Je to paradoxné, ale keď polícia niekoho zastaví kvôli rýchlosti jazdy, je to väčšinou vďaka prekročeniu limitu povolenej rýchlosti, čiže pre príliš rýchlu jazdu. Ale keď policajt zastavil prototyp autonómneho vozidla Googlu, bolo to naopak preto, že jazdilo príliš pomaly. Dokonca vraj až tak pomaly, že sa za ním tvorila kolóna ostatných áut. Prototyp autonómneho auta Googlu s autopilotom však zvládne maximálnu rýchlosť iba 25 míľ za hodinu (mph), teda 40 km/h. Ako vysvetľuje internetový gigant, je to údajne z bezpečnostných dôvodov. To celkom chápeme, autonómne auto je zatiaľ iba na začiatku svojho vývoja. Možno raz bude jazdiť rýchlejšie a bezpečnejšie, ako terajší vodiči. No teraz bolo brzdou v premávke a v čase, keď policajt auto zastavil, sa pohybovalo rýchlosťou 24 míľ za hodinu (39 km/h). Vytvorilo tak za sebou kolónu automobilov. O jej príčinu sa začal zaujímať policajt. Našiel ju v aute Googlu a zastavil ho, aby sa dozvedel dôvod príliš pomalej jazdy. Na to by nebolo nič zvláštne. Ale mimoriadne smiešne vyznieva ďalšia informácia, že „informoval posádku o zdržiavaní dopravy“. Tak sa to aspoň objavilo na internetovej stránke policajného zboru kalifornského mesta Mountain View, kde testovanie prototypov Google prebieha.

Nad vecou sa zdá byť aj reakcia Google, ktorý sa „unúval“ komentárom v ľahko nadsadenom tóne. V ňom tvrdí, že za takéto niečo polícia nezvykne zastavovať ľudí a že rýchlostné obmedzenie stanovili pre bezpečnosť, aby ich autá pôsobili priateľsky. Google nechce, aby verejnosť vnímala ich autá ako „strašidelne svištiace stroje po cestách v obytných oblastiach“. Pochválil sa tiež, že počas takmer dvoch miliónov testovacích kilometrov nedostal ani jedinú pokutu za rýchlosť. No tak vážený „gúgeľ“ – aby nezačala polícia zavádzať nové sankcie za porušenie dopravných predpisov – za pomalosť, práve kvôli tebe...

Jozef Vydra
ZDROJ: mountainviewpoliceblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo