2015-09-23 15:55:00
Volvo XC90 - testy
Volvo XC90 - testy IIHS
Zdroj: IIHS.org

VIDEO: Volvo XC90 a masaker po americky v crash teste s malým presahom

Absolvovať dnes testy EuroNCAP s výsledkom päť hviezdičiek je čoraz ťažšie. Sú aj náročnejšie.

Americký crash test od IIHS (Poisťovací inštitút pre bezpečnosť cestnej premávky) sa ukázal byť nočnou morou výrobcov automobilov. Je to pravdepodobne najnáročnejšie nárazový test, s ktorým malo a má problémy mnoho áut. Teraz však prichádza Volvo XC90, ktoré sa môže pochváliť vôbec najlepším výsledkom v histórii tejto skúšky, čím si vyslúžilo ocenenie Top Safety Pick+ 2015.

Aj v zámorí sa pri nárazových testoch viac snažia simulovať reálne nehody než na Starom kontinente. Takisto v Spojených štátoch získavajú na vážnosti moderné systémy, najmä tie, ktoré vás pred nehodou varujú alebo ju dokážu úplne odvrátiť. Reč je opäť o autonómnych brzdách, ktorých činnosť bola IIHS testovaná pri rýchlostiach 20 km/h a 40 km/h. V oboch prípadoch ku kolízii nedošlo, vďaka čomu švédsky kolos odmenili maximálnymi šiestimi bodmi.

Druhá generácia švédskeho SUV pritom má za sebou už aj európske crash testy Euro NCAP, pri ktorých tiež zažiarila. A to aj vďaka prítomnosti autonómnych bŕzd, bez ktorých dnes už od bruselskej organizácie populárnu métu v podobe piatich hviezdičiek, tak dôležitú najmä pre marketingové oddelenia automobiliek, jednoducho nedostanete. Ako je  ale na tom nové Volvo XC90 v prípade takmer čelnej zrážky s malým presahom? To sa dá detailne zistiť z fotografií a hlavne z videa, ktoré zverejnil americký inštitút IIHS.

Zdroj: IIHS.org
Zdroj: IIHS.org

Volvo XC90 si počínalo úplne suverénne. Pri nárazovom teste IIHS narazí auto čelne do prekážky len malou časťou vozidla. Ide teda o takzvaný crash test s malým presahom. To je na pevnosť štruktúry karosérie oveľa náročnejšie, ako keď auto narazí väčšou plochou. Švédi si môžu opäť blahoželať, ich najväčšie SUV aj v druhej generácii získalo najvyššie hodnotenie. Vlastne akéže prekvapenie – dopadlo tak, ako všetky predchádzajúce vozidlá značky.

Zdroj: IIHS.org
Zdroj: IIHS.org

Pri rýchlosti 40 míľ za hodinu, čo je v prepočte na naše miery 64 km/h sa uskutočňuje náraz s malým presahom. Na rozdiel od skúšok NCAP, kde je prekrytie 40 %, je v tomto prípade presadenie menšie, iba 25 %. Pri tejto skúške prepadla donedávna veľká časť áut, ktoré inak získali najvyššie hodnotenie EuroNCAP.  Tento test je asi najprísnejší, aký absolvujú autá v inštitúte IIHS. Nielenže simuluje možnú veľmi vážnu zrážku v reálnom svete, ale odhaľuje zároveň  slabiny konštrukcie áut prispôsobených prevažne pre európske testy. Tie s podobnými druhmi skúšok donedávna vôbec nerátali a prejavilo sa to prekvapujúco negatívne aj pri autách, ktoré v európskych testoch obstáli.

Zdroj: IIHS.org
Zdroj: IIHS.org

Len sa pozrite na video, ako je veľké SUV schopné náraz odtieniť tak, aby kabína vozidla zostala nedotknutá. Voz sa akoby odrazí od prekážky, takže sa náraz nedostane až na stĺpik A. Vďaka tomu je posádka skvele chránená a sila nárazu sa neprenáša do kabíny. Preto aj preťaženie pôsobiace na posádku v okamihu nárazu je oveľa menšie. V tomto prípade sa čelné štruktúra posunula smerom k vodičovi o menej ako päť centimetrov.  Môže sa to zdať byť doslova hrozivé číslo hlavne ak si pozriete video. Na ňom vidno, ako bariéra, na ktorú auto naráža, doslova auto „rozčesne“ ako keď blesk vrazí do koruny stromu. Z auta odletí koleso s pneumatikou, no ďalšia pevná štruktúra predného stĺpika spolu s podlahovým nosníkom zabránia, aby sa auto „roztvorilo“. Avšak stĺpik dverí i podlahový nosník sú úplne nedotknuté. Tým sa spodná časť palubnej dosky neposunula a teda nezasiahla kolená vodiča. Jeho hlava bola navyše ihneď obklopená čelnými a bočnými airbagmi, ktoré vzorne spolupracujú.

Volvo XC90 však získalo okrem najlepšieho hodnotenia aj prídavok Top Safety Pick+ . Nie je to nič prekvapujúce, švédsky matador získal najlepšie hodnotenia už aj pred dvoma rokmi s predchádzajúcou generáciou vozidla. Ako dodáva šéf amerického zastúpenie Lex Kerssemakers, švédska automobilka je jediným výrobcom, ktorého všetky autá dosiahli takýto stupeň bezpečnosti.

Čo dodať? Hoci autá značky Volvo nemusia byť vašimi obľúbencami, pretrvávajúcu dlhodobú a úpornú snahu o maximálnu pasívnu bezpečnosť im nikto nemôže odoprieť. Vlastne sa tak stará o zvyšovanie bezpečnosti aj iných výrobcov, pretože tí sa mu chcú vyrovnať. Alebo, lepšie povedané, aspoň priblížiť. Za to by si Volvo zaslúžilo ešte nejakú inú cenu – za zvyšovanie bezpečnosti na cestách. Len netušíme, či takú niekto udeľuje...

Komentáre k článku


Stream naživo