2015-07-28 04:00:00
Elektrické turbo, alebo kompresor?
Elektrické turbo, alebo kompresor?
Zdroj: audi, valeo

Ako sa vyrába turbodúchadlo – a ako vlastne funguje?

Je dôležitejšie vedieť, ako funguje, alebo ako sa vyrába? Bola skôr sliepka, alebo vajce...?

Možno je naozaj dobré vedieť, na čo vlastne „turbo“ slúži a ako funguje. To si povieme niekedy inokedy. Ale zaujímavé je aj to, ako vlastne vniká. Veď to, že výfukové plyny roztáčajú lopatky malej turbíny niekedy až na 300 000 otáčok za minútu ukazuje, že toto zariadenie je veľmi náročné na presné vyváženie.

Turbomotory majú svoje prínosy a istý pôvab, napríklad rade v nižšej normovanej spotrebe. Majú však aj svoje nevýhody. Medzi plusy treba zarátať aj vyšší výkon z nižšieho objemu a najmä vysoký krútiaci moment pri nízkych otáčkach. Teda to, čo atmosféricky plnené motory nezvládajú. Majú však oproti nim napríklad takzvanú „turbodieru“, teda oneskorenie na zošliapnutie plynového pedálu. Kompenzuje sa to dvoma turbami, jedným pre nízke a druhým pre vysoké otáčky.

V praxi je bežné auto s turbom pri normálnej prevádzke veľmi príjemne pružné, má relatívne vysoký výkon v nižších otáčkach ako pri dieselovom motore, ale bez nevýhod, ktoré vznetový motor prináša. Teda vyššiu hmotnosť, cenu a „traktorový“ zvuk. A čo tak ešte staromódne turbomotory, ktoré vôbec neťahali v prvej polovici otáčkomera, ale potom im „chytia sadze“ a ťahajú ako zmyslov zbavené... aj tie majú svoj zvláštny pôvab.



Lenže len málokto vie, ako sa turbodúchadlo vyrába. A práve pre takúto osvetu existuje niekoľko rôznych videí. Vybrali sme jedno edukatívne, ktoré sa dokonca objavilo aj v televíznom vysielaní. Jeho dátum vzniku je už dávnejší, ale dobre popisuje výrobu turbodúchadla od odlievanie vonkajšej schránky cez obrábanie, skúšky a merania jednotlivých dielcov až po konečnú kompletizáciu. Všade je kľúčová absolútna presnosť, pretože pri otáčkach, ktoré turbodúchadlá dosahujú (spomínali sme aj takmer 300 000 otáčok za minútu!), musí byť všetko dokonale vyvážené. Tak sa teda pustite do pozerania, vážne to za to stojí.  Video ukazuje celý proces výroby od odlievanie po kompletizáciu. Stačí si ho pozrieť, no ak chcete ešte viac rozumieť, treba ovládať angličtinu. Ale aj bez nej to stojí za to...

Komentáre k článku


Stream naživo