2015-02-07 04:00:00
Rozoberanie motora Porsche
Rozoberanie motora Porsche
Zdroj: Motor Authority

VIDEO: Toto ste ešte nevideli - takto sa rozoberá šesťvalcový motor Porsche

Pred časom sme vám ukázali na videu, ako sa montuje nový, moderný motor Porsche.

Ako sa ale rozoberá? Možno ste sa aj vy odmalička vŕtali v autíčkach a vášeň pre techniku vám zostala. Nielen pre vás máme zaujímavé video, ktoré videom vlastne ani nie je. Ako teda vzniklo a čo to je, sa dočítate ďalej. Venujme sa však objektu, ktorý sa na ňom objavil. Je to motor a nie obyčajný.

Zrýchlené rozobratie šesťvalce Porsche do poslednej skrutky je úchvatné, nádherné divadlo, ktoré pohladí oči a hlavne dušu technicky založeného človeka. Svoje si v tom však môžu nájsť aj umelecky naladené duše. No veď – videli ste už niekedy v (zrýchlenom) „filme“, ako sa rozoberá motor? A keby len taký hocijaký, ale tu ide o „rozborku“ šesťvalca Porsche.

Na trojminútovom videu vyzerá rozobratie motora ľahko, ale v skutočnosti to je náročná a dlhá práca. No aj tak vás to video bude baviť, ak sa len trochu radi vŕtate v autách.

Nie je asi pre klasických fanúšikov motorizmu, ktorým koluje v žilách namiesto krvi benzín (teda klasických petrolheadov) nič príjemnejšie, ako pracovať na vlastnom aute, niečo na ňom opraviť, či svojpomocne vylepšiť. Neraz (prakticky vlastne veľmi často) lacnejším a jednoduchším spôsobom, ako by to zvládol servis. To samozrejme podmienkou, že vieme, čo robíme. Dosť často to sú drobnejšie opravy, na ktoré servis nie je potrebný a viete si to spraviť sami. Stačí, ak máte priestor, kde sa môžeme pustiť do opráv.

Zdroj: Motor Authority
Zdroj: Motor Authority


Málokto však doma kompletne rozoberá motor, napríklad preto, aby na ňom urobil generálnu opravu. Je to zdĺhavá a náročná práca, aj keď to na tomto trojminútovom videu vyzerá veľmi jednoducho. Motor na rozobratie je 3,2 litrový vzduchom chladený šesťvalcový boxer od Porsche. Začína sa motorom vcelku, ktorý má podľa vzhľadu už toho za sebou viac ako dosť a končí sa vo chvíli, keď je motor rozobratý do poslednej skrutky.

Ako vlastne vzniklo toto video? Ak vám pripomína nejaký animovaný film s bábkami, nie ste ďaleko od pravdy. V podstate vzniklo zložením obrovského množstva fotografií, ktoré zhotovili zo statívu a ich poskladaním. Napríklad odskrutkovanie jednej matice je na šiestich či viacerých obrázkoch. Tvorba tohto videa tak musela zabrať niekoľkonásobne viac času, než trvalo samotné rozobratie motora. Ale už sa nenechajte rušiť a pozrite si to na vlastné oči. Je to naozaj veľmi zaujímavé a tiež poučné, no a samozrejme do istej miery aj uspokojujúce divadlo.

Jozef Vydra
ZDROJ: Motor Authority

Komentáre k článku


Stream naživo