2014-06-30 11:53:44
Lada Niva Urban má
Lada Niva Urban má po poslednom facelifte celkom šmrncovný vzhľad.
Zdroj: drive.ru

Lada Niva nekončí, Lada Niva žije – bude mať facelift a novú verziu Urban

Range Rover Východu – tak by sa dala označiť „nesmrteľná“ Lada Niva, dobre známa aj z našich (ne)ciest.

Vynikajúca priechodnosť tohto auta ho vždy pasovala skôr medzi off-roady, ako autá dnes označované SUV. Napriek tomu, že má samonosnú karosériu a nie nosný rám, Lada prešla aj tade, kde spomínané autá a mnohí ich konkurenti dávno skončili.

Okrem ceny je to jeden z dôležitých dôvodov, prečo sa toto auto doteraz udržalo vo výrobe. Zákazníci ho chcú, parametrami schová do vrecka nejedno súčasné auto „do terénu.“ Znie to takmer neuveriteľne, ale tento nezničiteľný „mimocestník a všadepriechodník“ sa vyrába už 37 rokov. No ani zďaleka nie je na odpis. Skôr naopak. Z pozície „drsného“ terénneho auta ho chce výrobca posunúť do roviny pseudo „crossoveru“ určeného aj pre mestskú džungľu. Áno, na domácom autosalóne v Moskve predstaví už v auguste na svoje pomery nepredstaviteľné zmeny.

Ruský server Drajv (Drive) priniesol „v predtermíne“ dve prvé fotky auta, ktoré sa ukáže vo verzii Urban. Ako názov napovedá, má fakt namierené do miest. Vraj si takúto verziu (a názov) vyžiadali samotní zákazníci, ktorí Ladu Niva používajú okrem jázd v tundre a v tajge aj v obývaných častiach veľkej ruskej krajiny. Oslovil ich priamo výrobca na svojej stránke a oni mali možnosť vyjadriť sa. A keďže sa svet globalizuje, chceli hlavne, aby sa auto viac podobalo na niečo distingvovanejšie, ako bolo k dispozícii doteraz.

Zdroj: drive.ru

Nuž, podarilo sa. Aspoň sa nám to v redakcii zdá. Predná časť totiž dostala výraznú prednú masku s troma priečnymi rebrami, ktorá vzhľadovo výrazne posunula auto k štýlu klasických modelov Range Rover. Medzi nápadné špeciality patria aj lakované rohy nárazníka vpredu aj vzadu. To je asi tak všetko, čo sa zmenilo zvonka. Vlastne ešte celkom dobre vyzerajúce 17 palcové originálne liate disky kolies no a metalíza.

Vo vnútri bude na neinformovaného zákazníka číhať doslova nevídané technické prekvapenie v dlhej histórii vozidla. Predstavte si to len: Niva bude mať klimatizáciu! Aj vám to vyrazilo dych? Tak dýchajte pekne zhlboka. No ak očakávate ďalšie technické inovácie, tak vás už nepotešíme – to je všetko. Vlastne ani nie, lebo vôbec netušíme, čo takýto prídavný „žráč výkonu“ urobí s dynamikou aj spotrebou auta. Podkapotou vynovenej Lady Niva totiž bude opäť a stále benzínový štvorvalcový motor s objemom 1,7 litra a výkonom 61 kW (83 k).

Jozef Vydra
ZDROJ: drive.ru

Komentáre k článku


Stream naživo