2012-11-16 08:11:57
Monitorovanie tlaku bude povinné
Už dnes majú mnohé vozidlá systém na sledovanie tlaku v pneumatikách.

Monitorovanie tlaku bude povinné

Motoristi veľmi často jazdia na pneumatikách s iným, ako odporúčaným tlakom. Prehustené aj podhustené znižujú komfort jazdy, životnosť, ale najmä bezpečnosť jazdy.

Zdá sa, že je tomu koniec. Nastupuje povinná kontrola tlaku zabudovaná vo vozidlách.Novo homologované automobily v Európskej únii budú musieť mať od 1. novembra 2012 systém na kontrolu tlaku v pneumatikách. EU chce týmto krokom zvýšiť bezpečnosť áut. Pod týmto pláštikom sa však skrýva boj proti produkcii skleníkových plynov vďaka zníženiu spotreby áut.

Povinnosť sa zatiaľ týka iba novo homologovaných vozidiel. Pre tie, ktoré homologizáciu už získali skôr, pred dátumom účinnosti tohto nariadenia, bude kontrola tlaku v pneumatikách povinná až o dva roka od 1. novembra 2014. Úradníci z Európskej únie si od tohto nového nariadenia sľubujú, že vďaka povinne montovanému systému pre sledovanie tlaku v pneumatikách do vozidiel sa budú vodiči viac starať o stav obutia svojho vozidla. Systém má totiž nielen zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky, ale hlavne a predovšetkým znížiť spotrebu paliva automobilov.

Dobrý tlak je alfa aj omega

Správny tlak ovplyvňuje životnosť pneumatík aj jazdné vlastnosti vozidla. Optimálny tlak je umením kompromisu medzi veľkosťou pneumatiky, jej zaťaženia, nosnosti a už spomínaných parametrov.  Príliš nahustené pneumatiky strácajú svoju priľnavosť a zmenšuje sa styčná plocha medzi pneumatikou a vozovkou. Nízky tlak zasa zhoršuje ovládateľnosť vozidla, zvyšuje jazdný odpor a teda aj spotrebu a predlžuje sa tiež brzdná dráha.

Schválené systémy musia mať bezdrôtový prenos tlaku z každej pneumatiky a vizuálne alebo akustické varovanie, ktoré vodiča upozorní, ak tlak v pneumatike nie je správny. Systém sa musí zapnúť skôr, ako sa auto vydá na cestu.

Ide o ďalší z elektronických systémov , ktoré sa postupne zaviedli do povinnej výbavy vozidiel. Pred časom sme o tom ani nechyrovali, ale dnes už majú všetky nové autá airbagy, alebo systém ABS. Od minulého roka pribudla pre všetky novo homologované automobily povinnosť mať aj stabilizačný systém.

Jozef Vydra
ZDROJ: ec.europa.eu, europa.eu

Komentáre k článku


Stream naživo