2016-05-17 11:40:00
Harley-Davidson
Harley-Davidson
Zdroj: Jan Alter

História hore nohami - z Harley-Davidson Iron 883 urobili Jawu!

Unikátna pražská prestavba motocykla Harley-Davidson očarila nielen širokú verejnosť, ale aj odborníkov.

To sa len tak nevidí - história sa obracia – v minulom režime si majitelia motocyklov Jawa prerábali svoje stroje podľa vzoru chopperov značky Harley-Davidson. Teraz sa stal pravý opak a v pražskom dílerstvo Harley-Davidson pripravili zaujímavý motocykel s charakteristickou nádržou a farbami značky Jawa. Oslava histórie dvoch slávnych značiek sa tak spojila do jedného nádherného stroja. Z modelu Harley-Davidson Iron 883 vznikla prestavbou zaujímavá verzia „Jawason“.

V pražskom dílerstvo H-D na Šalamounce okolo tejto „Jawy“ mnohí prejdú bez mihnutia oka a možno tak akurát niečo zašomrú o tom, že čo robí ten jawácky veterán medzi ostatnými harlejmi. Spredu je naozaj na nerozoznanie od Jawy. Ale keď sa pozritete zblízka, nápadné sú väčšie rozmery a hlavne poriadny motor. Zaujme nielen vtipný nápad, ale aj špičkové spracovanie. Niet divu, práve H-D Praha v minulom premiérovom ročníku Battle of the Kings vyhrala celoeurópsku súťaž s úpravou modelu H-D Street 750 a odviezla si zlatý pohár z festivalu Wheels and Waves vo francúzskom Biarritzi.

Značka Harley-Davidson pre svojich dealerov vyhlásila už druhý ročník súťaže v prestavbe motocyklov Battle of the Kings, tento rok každému dealerstiev venovala k prestavbe jeden model H-D Iron 883. Aby sa táto súťaž nezvrhla mimo realitu, majú stavby limit ako nielen rozpočet, ale aj na počet odpracovaných hodín. Čo sa však týka štýlu a dizajnu, majú stavitelia úplne voľné ruky, spoločný je len základ, model H-D Iron 883.

Jarda Vavřina z H-D Praha prišiel s unikátnym nápadom: Obrátime históriu a postavíme „haryka“ po vzore jawiček zo sedemdesiatych rokov. Kým v predrevolučných časoch sme na cestách vídali veľa motoriek tuzemskej produkcie napodobňovať práve ikonu chopperov a špeciálne motocyklov Harley-Davidson, zrodil sa nápad skúsiť to opačným smerom.

Zdroj: Jan Alter
Zdroj: Jan Alter


Hoci je to neuveriteľné, na fotografiách, ktoré nafotil Jan Altner, je naozaj zobrazený stroj postavený na základe Harley-Davidson Iron 883. Vlaňajší výherca aj tohtoročný súťažné špeciál inšpirovaný Jawou vznikli v rukách Bohouša Menzela. Je to málovravný človek, ktorý však predsa len čosi o prestavbe povedal.

Zdroj: Jan Alter
Zdroj: Jan Alter

Napríklad, že ťažšií ako realizácia je nápad. Najviac práce mal s predným svetlom a ani výfuk v štýle Jawy nebol jednoduchou vecou.

Zdroj: Jan Alter
Zdroj: Jan Alter

No a perlička na záver: hoci je Iron pôvodne jednomiestny, podľa predlohy z Jawy sedlo natiahli do dvojmiestnej veľkosti. Výsledný model mieri ako regionálny šampión strednej a východnej Európy do celoeurópskeho finále prestížnej súťaže Battle of the Kings.

Komentáre k článku


Stream naživo