2014-08-15 11:45:00
Burt Munro prekonal rekord
Burt Munro prekonal rekord 36 rokov po svojej smrti
Zdroj: motorcycle-usa.com

Práve prekonal rýchlostný rekord! Má to háčik: je 36 rokov po smrti...

Hovorí vám niečo meno Burt Munro? A Anthony Hopkins? Ak ste spoznali aspoň to druhé, máme na čom stavať.

Anthony Hopkins stvárnil Burta Munroa vo výbornom filme The World´s fastest Indian z roku 2005, ktorý sa venoval práve rekordmanovi a fanatikovi Burtovi Munroovi.

Výborný film, ktorý stojí za pozretie však nie je hlavnou témou tohto textu. Ňou je práve Burt Munro, ktorý dokázal prekonať svoj vlastný rýchlostný rekord zo soľných pláni v Bonneville. Nebojte sa, nejde o zázrak akým sa môže popýšiť nejeden severokórejský vodca (schopný písať knižky aj po smrti). Ide len o matematiku.

Rekord, ktorý Munro stanovil ešte v roku 1967 na motorke Indian z roku 1920 bol vo svojej triede S.A. 1000 neprekonaný dlhých 47 rokov. Rútiť sa po soľnej pláni priemernou rýchlosťou 183.586 míľ za hodinu (295,453 km/h) na starej motorke rozhodne nepatrí medzi najľahšie činnosti na svete. Ešte ťažšie je rútiť sa po soľnej pláni rýchlosťou 184.087 míľ za hodinu (296,259 km/h) a pritom byť 36 rokov po smrti.

Dôvodom nového rekordu je zmena prepočtu priemernej rýchlosti pôvodného rekordu. Syn Burta Munroa John zistil, že jeho otec zašiel rekord rýchlejšie než ako mu priznala organizácia AMA. Poukázal na chybu vo výpočte, organizácia AMA jeho námietku uznala a dnes drží v rukách nový, ešte lepší rekord.

Zdroj: motorcycle-usa.com
Zdroj: motorcycle-usa.com

Aj keď existujú rýchlejšie motorky ako tento rekordný Indian, Burtovi Munrovi nemožno uprieť, že bol najrýchlejším jazdcom na motocykli legendárnej značky Indian.

Ján Hargaš
ZDROJ: motorcycle-usa.com via autoblog

Komentáre k článku


Stream naživo