2020-02-17 07:45:00
Mazda CX-30 Skyactiv G122
Mazda CX-30 Skyactiv G122 Plus
Zdroj: Ján Hargaš

TEST + VIDEO: Mazda CX-30 Skyactiv G122 – keď sú dva litre základ

Spomeniete si niekto na časy, keď dvojlitrový štvorvalec bol základným motorom menšieho auta?

V skutočnosti to nie je také ťažké a dá sa to zvládnuť aj bez toho, aby ste museli mať hlboké znalosti automobilovej techniky. Dokonca aj dnes existujú autá, ktoré majú ako základný motor benzínový štvorvalec s objemom takmer presne 2 litre. Nie, vôbec to nie je podstatné. Je to skôr o pocite. O pocite sily, robustnosti, odolnosti a tak trošku aj o sentimente. Avšak medzi malými SUV, respektíve medzi malými crossovermi sa do sentimentu vyzná skôr Mitsubishi ASX. Jeho dvojlitrový atmosférický nepriamovstrekový motor je skutočne raritou. Dokonca väčšou ako dvojlitrový motor Podkapotou vozidla s názvom CX-30. Kým budeme pokračovať, pozrite si vlog z testovania tohto vozidla. Tentokrát som sa trošku "rozkecal" najmä vďaka technike vozidla. Vlog má necelých 9 minút. Dozviete sa v ňom všetko podstatné, vrátane jazdných vlastností, priestorovej ponuky, pohľadu na vnútorné spracovanie, ale i spomínanej techniky, a tiež pár drobností, ktoré vám inde možno neukážu.

Jedným z dôvodov prečo motor testovaného auta nie je až takou raritou je skutočnosť, že motor s označením G122, ktorý má ako základný nielen CX-30, ale aj klasická trojka, CX-5, ba šestka, je motorom moderným, technologicky vyspelým. Využíva priame vstrekovanie, vysokú kompresiu, pritom nepotrebuje GPF filter. Má rekuperáciu, má pokročilý systém štart-stop a má tiež schopnosť vypínať za jazdy dva až štyri valce. Ide o 24 Voltový mild-hybrid. To znamená, že Podkapotou nájdete lítiovú batériu, ISG štartér generátor, konvertor, riadiacu jednotku rekuperačného brzdenia... ISG síce nedokáže samostatne poháňať kolesá, no dokáže svojou troškou pomáhať benzínovému motoru. Mazda s aj s týmto motorom dokazuje motorársku ekvilibristiku skoro rovnako intenzívne ako s ospevovaným motorom SkyactivX. SkyactivG sa ale musí uspokojiť s nálepkou základ, i keď svojim objemom i počtom valcov patrí k tomu najväčšiemu, čo segment ponúka. 

Zdroj: Ján Hargaš

Motor s objemom 1998 cm3 disponuje maximálnym výkonom 90 kW (122 k) pri 6000 ot/min a maximálnym krútiacim momentom 213 Nm pri 4000 ot/min. Spojený je buď s manuálnou 6-stupňovou alebo s automatickou 6-stupňovou prevodovkou. Poháňanú má výhradne prednú nápravu.

Jeho silnejšia verzia s maximálnym výkonom 110 kW (150 k) je zas výhradne s pohonom všetkých kolies. Mazda pri CX-30 ešte ponúka aj naftový variant a nad všetkými týmito motormi sa vyníma SkyactivX s množstvom kombinácií pohonov a prevodoviek.

Zdroj: Ján Hargaš

Cena so základnou, no bohatou výbavou začína na 22 940 eur. Bohatá neznamená len to, že vzadu nie sú švihadlá, bohatosť základu berie Mazda skutočne vážne. Za necelých 23-tisíc dostanete head up displej, digitálny prístrojový štít, 8,8 palcový infotainment ovládaný vynikajúcim kolieskom, klimatizáciu, či adaptívny tempomat, 16-palcové hliníkové kolesá a mnoho ďalšieho vrátane Apple CarPlay. S paketom Plus získate prístup k ďalším paketom, no hlavne 18-palcové kolesá, automatickú dvojzónovú klimatizáciu, elektricky ovládané veko zadných dverí. Testované auto malo aj paket Sound so systémom Bose, ale aj paket Style s adaptívnymi LED svetlami, paket Luxury s koženým čalúnením, ale aj paket Safety s 360° pohľadom okolo auta, či s asistenčným systémom na jazdu v hustej premávke. To pridalo k základnej cene G122 Plus (24 540 eur) ďalších 4100 eur. Celková suma sa tak s metalízou dostala k 30 000 eurám. K plnej výbave autu chýbali azda len panoramatické strešné okno a drahšia metalíza.

Zdroj: Ján Hargaš

V prípade základného motora by som bol pri výbave šetrnejší a myslím, že by som bez problémov prežil aj s úplným základom (bez Plus) iba s peknou červenou metalízou. Uznávam však, že doplnky pri tomto aute nie sú natoľko drahé, aby ste si niektorú z kombinácií balíčkov nemohli kúpiť. Viac by ma to ale zvádzalo pri silnejších motoroch. 

CX-30 je geneticky dôkladne prepojená s novou Mazdou 3. Osobne ju vnímam ako ďalšiu verziu toho istého – tentoraz s oplastovaním a s vyššou celkovou výškou. A čisto subjektívne tvrdím, že mi to úplne nevyhovuje. Z novej generácie Mázd ma rozhodne najviac oslovil sedan s týmto istým motorom, avšak s manuálom. Nemám nič proti automatu ani proti ďalším verziám. Uvidím, čo s mojim názorom spravia verzie SkyactivX.

Zdroj: Ján Hargaš

Pre Mazdu CX-30 ako crossover pohon prednej nápravy úplne stačí a stačí jej aj benzínový dvojliter s výkonom 122 koní. Keď si uvedomíte, že G150 má viac koní (bez zvýšenia krútiaceho momentu) len preto, aby lepšie vzdorovala pohonu všetkých kolies, pochopíte, že mať to len pre kone nemá zmysel, navyše bude auto pravdepodobne pažravejšie.

Upozorňujem, že k tomuto záveru som dospel z jedného jediného dôvodu – s CX-30 G122 som sa naučil pracovať. Očakávať, že vďaka objemu bude mať výkon „vodspoda“ je naivné. Navyše má auto relatívne ťažké úsporné sprevodovanie, takže ho skutočne treba vytočiť. Potom ale z lenivca vzíde sympatický snaživec, i keď bez výraznejšieho osvalenia.

Zdroj: Ján Hargaš

Radiť, radiť, radiť.

Tak ako pri hatchbacku i sedane, aj CX-30 potrebuje na oživenie otáčky. A oživením myslím aj bežnú jazdu po meste bez porušovania predpisov, či myšičkovania. Bez otáčok je to vyslovene lenivec, pri CX-30 to platí takmer dvakrát intenzívnejšie ako pri hatchbacku. Auto je to väčšie, ťažšie a aj lenivšie.

Zdroj: Ján Hargaš

Priemerná spotreba je zaujímavá. Zaujímavá preto, lebo nie je vyslovene nízka, skôr naopak, no zároveň ju mestské presuny dramaticky nezvyšujú. Priemerná spotreba v meste v zime kulminovala na 8,1 litra. Vyššie sa jej nechcelo ani pri výraznejších zápchach. Za to môže ten mild-hybrid. Auto síce využíva slabšiu verziu hybridného systému, no beztak je veľmi efektívna pri jazde po meste. Vypínanie dvojice valcov, je síce miestami citeľné, no stále nie diskomfortné, hlavne je efektívne. Auto si drží spotrebu v hustej premávke na prijateľnej úrovni. Podobná spotreba – 8,3 litra ukázala i jazda po diaľnici. Konkrétne po D2, konkrétne v zime, konkrétne pri dôkladnej snahe o udržiavanie priemernej rýchlosti v rozmedzí 130 až 135 km/h (reálna priemerná rýchlosť bola samozrejme o desať kilometrov nižšia – premávka). Ukazovateľ aktuálnej spotreby osciloval medzi 6,5 až 10,5 v závislosti od profilu cesty. Tu už hrá väčšia čelná plocha svoj diel, stále je to slušné. Pri rovnakej veľkosti auta si jednolitrové trojvalce nevypýtajú menej...

Zdroj: Ján Hargaš

Pohodlné tempo mimo mesta na hrane povolených maxím okresalo spotrebu o liter teda na 7,3 litra. Nižšie jedine ako brzda premávky.

Pružnosť motora je príjemná. Poteší, že auto nepotrebuje nafukovať turbodúchadlo. Silu má stále k dispozícii, s nárastom otáčok jej pribúda, a to celkom lineárne.

Pri zrýchlení zo 60 na 100 km/h na 3.stupni ukázali stopky priemerný údaj 6,73 sekundy. Podradenie o stupeň znamenalo 5,73 sekundy. Zrýchlenie z 80 na 120 km/h na 4. stupni znamenalo podpriemerných 9,8 sekundy. Podradenie o stupeň čas zlepšilo na solídnych 7,35 sekundy.

Zdroj: Ján Hargaš

Radiť, radiť, radiť. Alebo kúpiť automat, no s ním bude pocit z dynamiky horší. Komfort jazdy v meste ale stúpne a vnímateľnosť vypínania valcov by mala byť nižšia.

CX-30 je ako CX-3, iba modernejšia

Mazda CX-30 je nepochybne väčšia ako CX-3. Ide však predovšetkým o vonkajšie rozmery. Vnútri je odlišnosť výrazne menšia. CX-30 je v kabíne asi tak veľká ako Mazda 3, akurát má viac priestoru nad hlavou. A to výrazne. Vidieť to môžete na videu.

Zdroj: Ján Hargaš

Sedenie vzadu je tak pohodlnejšie a príjemnejšie aj pre vyšších. Problém s priestorom pri CX-30 pochopíte v momente, keď sa pokúsite do auta vložiť detské sedačky. Pokiaľ má vodič, alebo spolujazdec cez 180 cm, priestorová rezerva pre autosedačku bude naozaj malá. V mojom prípade sa sedačka s umiestnením dieťaťa v protismere jazdy nezmestila za vodiča bez toho, aby sa musel napchať výrazne k volantu. Podobné to s priestorom na nohy bolo i v prípade usadenia väčšieho dieťaťa do sedačky v smere jazdy. A rovnaké to bolo aj pri dospelcovi. Ak teda auto chcete využívať ako rodinné, rozmyslite si to, ak aspoň jeden z vodičov má viac ako 185 cm.

Zdroj: Ján Hargaš

Batožinový priestor je však slušný. Detský kočík s vaničkou je doň narvať náročnejšie, ale dá sa. Veľa dodatočného priestoru v kufri však nezostane. Stručne a skrátka – ak chcete plnohodnotné SUV od Mazdy a chcete ho používať aj ako rodinné, je tu CX-5.

Jazdne je na tom CX-30 dobre. Obzvlášť pri zohľadnení použitej techniky. Radosť z jazdy som ale pri tomto aute nepociťoval takmer vôbec. Je to skrátka SUV s polotuhou nápravou a pohonom iba predných kolies. Uvidíme, čo na tom zmení pohon všetkých kolies – ten autu prepožičiava aj multilink. Auto je navyše na 18-palcových diskoch už dosť tvrdé. Na horších povrchoch je zadok uskákaný a vyslovene tvrdý. Konkurenti to vedia zväčša lepšie. Reálne je komfort jazdy priemerný a nevybočuje od štandardu triedy. Rozhodne sa Mazda v ničom neprekonala.

Zdroj: Ján Hargaš

Najsilnejšími stránkami vozidla sú nepochybne dizajn, pekné mäkčené plasty palubnej dosky, kvalitné kožené sedadlá a výborný infotainment s konektivitou CarPlay. Počas testu mi CarPlay pravidelne mrzol. Tentoraz by som ale nevinil zo všetkého smartfón. Vyzerá to tak, akoby mal CarPlay problém pochopiť ovládanie kolieskom. Pritom u BMW s tým problém nemal. Opäť si to žiada trošku ladenia. Systém ale vyzerá pekne.

Asistenčné systémy už tradične reagujú príliš citlivo a so značným oneskorením. Alebo nereagujú vôbec, alebo reagujú zbytočne. Z môjho pohľadu nemá význam do nich investovať viac než je nutné. Keď vám auto bezdôvodne zapiští, aby ste brzdili, no rovno aktivuje plné brzdy, aj keď vy jemne brzdíte a viditeľne máte veci pod kontrolou, otrávi to vás i posádku. Podobné to bolo pri kontrole mŕtveho uhla. Kontrolka nesvieti vždy, keď máte auto v mŕtvom uhle. Reaguje až na smerovku, no reaguje buď príliš, alebo reaguje na ducha – teda na auto, ktoré už v mŕtvom uhle nie je. Mazda musí na asistenčných systémoch popracovať, o tom nie je pochýb. Napriek tomuto ostrému odseku tvrdím, že nech radšej reaguje prehnane, ak by nemala reagovať vôbec. Keď sa nevenujete riadeniu, mobilujete, alebo skrátka akýmkoľvek iným spôsobom nevenujete pozornosť jazde, nielenže si pískanie asistentov zaslúžite, auto by vám malo pri každom zásahu do riadenia kopnúť aj do zadku...

Zdroj: Ján Hargaš

Mazda CX-30 je zaujímavým vozidlom. Má viacero silných stránok, no tiež viacero stránok slabších. Je výborná v dizajne, má dobrý infotainment i audiosústavu, využíva pekné a kvalitne pôsobiace materiály a má základnú výbavu, ktorá by vás u konkurencie vyšla podstatne viac. Je však cítiť, že šetrenie prebehlo, podvozok mohol byť mäkší, alebo mohol mať aspoň adaptívne tlmiče v opcii, asistentov je síce veľa, no potrebujú ešte prejsť minimálne softvérovými úpravami, lakom stále chýba nemecká tvrdosť a odolnosť. Odporúčam preto ofóliovať tie najzraniteľnejšie miesta. Oplastovanie pomáha, ale lak si treba chrániť.

Zdroj: Ján Hargaš

Teší ma, že auto disponuje širokou ponukou motorizácií aj s pohonmi všetkých kolies. Ak hľadáte reprezentatívny crossover s puncom modernosti a technologickej vyspelosti, Mazda CX-30 je solídnou voľbou. Viac než praktickým riešeniam sa venuje dizajnu. 6 z 10 bodov.

Vlog nájdete aj na youtube.com

 

 

Technické údaje

Model: Mazda CX-30 Skyactiv G122 Plus
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1998
Prevodovka: 6-stupňová manuálna
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.): 90/6000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 213/4000
Maximálna rýchlosť (km/h): 186
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 10,4
Spotreba kombinovaná (l/100 km): 5,1
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4395/1795/1540
Rázvor náprav (mm): 2655
Objem batožinového priestoru (l): 430
Objem palivovej nádrže (l): 51
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1335-1409
Užitočná hmotnosť (kg): 592
Rozmer pneumatík: 215/55 R18
Základná cenníková cena modelu: od 22 940 €
   
Základná cena verzie: 24 540 €

 


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku