2017-07-20 04:00:00
Kia Niro
Kia Niro
Zdroj: Jozef Vydra

VEĽKÝ TEST: Kia Niro 1,6 GDI Hybrid zavítal na hosťovanie

Keď bol môj starší súrodenec (cee´d) po prvý raz v stajni magazínu pod kapotou, chválili ho.

Nuž a keď sme sa ja a moji príbuzní po prvý raz predstavili (aj) na slovenskom trhu, pochválili nás. Vraj máme potenciál a môžeme zabodovať. Ako prvý použiteľný hybrid na slovenských cestách.

Nuž, hybridný som, to je pravda. Ale pod kapotou, respektíve v útrobách. Inak som celkom použiteľný crossover vhodný hlavne pre rodiny. No kupujú si ma aj staršie páry, ktorých deti už dospeli a odišli zo spoločného hniezda. Lepšie sa im nastupuje a vystupuje, keď treba, odvezú aj vnúčence a do kufra naložia aj polovicu domu... No dobre, trocha preháňam – iba štvrtinu.

Dovoľte mi, aby som sa teda oficiálne predstavil. Volám sa Niro, Kia Niro. Nie Nero, ako bol ten známy cisár. Prečo je to dôležité? Nero nedopadol práve najlepšie. Ja sa snažím o celkom iný, nový život. Podporený novými technológiami. Znižujú moju závislosť na spotrebe benzínu. Rozhodol som sa preto ukázať svoje prednosti, či skôr danosti a ukázať ľuďom z podkapotou.sk, aký šikovný, praktický a úsporný viem byť. Čoby viem – ja vlastne som! Napriek tomu, že mám pod kapotou motor 1,6 GDI, no vďaka tomu, že (vy)užívam povolený doping v podobe podporných prostriedkov hybridnej technológie, mám malý apetít.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Okrem toho mi dali do vienka dostatok priestoru v kabíne, aj slušne veľký a variabilný batožinový priestor. Ideálna kombinácia pre rodiny s malými deťmi, ktoré potrebujú so sebou „sťahovať stodolu“ – neraz fúru zbytočných vecí, z ktorých väčšinu nepoužijete, ale „musíte ich mať“ pre prípad.... napríklad zemetrasenia.

Budem teda chlapcom z redakcie spoločníkom 13 týždňov, teda vyše 90 dní, alebo ak chcete – tri mesiace. Chcem, aby si ma obľúbili, takže sa budem snažiť splniť, čo odo mňa budú chcieť. Viem, že sa o mňa postarajú – veď už mali v redakcii dvakrát môjho vzdialeného príbuzného – model Kia cee´d s benzínovým aj naftovým motorom. Boli to v prvom aj v druhom prípade vozidlá s karosériou kombi. Tie sa do rodiny hodia viac. Ja takú nemám. Som tak trocha miešanec a podaktorí mi dávajú čudné meno – crossover. Naozaj neviem, či som sa skrížil nad niečím, alebo s niekým. Ale vyššia stavba karosérie umožňuje lepšie nastupovanie a vystupovanie, aj lepší prehľad spoza volantu.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Odvďačiť sa chcem miernou túžbou po palive, spoľahlivou službou a príjemnou jazdou. Aspoň po prvých desiatkach kilometrov som sa odvďačil vraj veľmi zaujímavou priemernou spotrebou. Podrobnosti zatiaľ neprezradím, ale je to pod 5 litrov na 100 kilometrov. Viem sa dostať aj nižšie, ak sa moji „kolegovia“ naučia lepšie využívať vlastnosti hybridného pohonu. Budú si musieť (ak budú chcieť) na to zvyknúť. Viem o nich, že vedia mať ľahkú nohu na plyne, ale aj ťažkú „kladu“. Čo z toho nakoniec vzíde – sám som nedočkavý z výsledku.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Či mám chybičky? Možno sa niečo niekedy niekde ozve, zabuchoce, či zavŕzga – alebo vôbec nie. To sa uvidí. Opýtajte sa chlapcov z podkapoty... – sú precízni, určite niečo nájdu. To viete... nikto nie je dokonalý. (Dokonca ani oni, občas niečo nespomenú... len neviem, či je to zámer, alebo náhoda) Ale čo som už začul, chystajú sa ma poriadne preveriť a „prevetrať“ po cestách slovenských, aj ostatných. Ani sa im nečudujem – veď vyzerám celkom k svetu. Nuž, čo by sa svetu (aj tomu zahraničnému) nepochválili novým „kamarátom“ v redakcii?

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Ešte vám prezradím pár z prvých odpočutých hodnotení a reakcií na mňa – ale psst! Neprezraďte, že to viem... Asi by inak viac nepovedali pekného slova na mňa, čo by bola asi veľká škoda. Tak teda tu je pár sentencií:

-má celkom príjemne naladený podvozok – ani tvrdý, ani mäkký, ale taký akurát

-chýbajú nejaké deliace prvky na drobnú batožinu v kufri

-príjemne nás prekvapil spotrebou pri normálnej dynamike

-prakticky využiteľný priestor v kabíne aj batožinovom priestore

Čo sa ešte o sebe dozviem? To sa uvidí, no mám pocit, že už sa veľmi k slovu nedostanem a moje pôsobenie v redakcii podkapotou budú hodnotiť jej redaktori. Môžem vám však prezradiť, že sa chystajú na tri hodnotiace články, kde sa dozviete podrobnejšie informácie o našom spoločnom spolužití.

 

Samozrejme, ako už býva dobrým zvykom, môžete si pozrieť aj video vo Full HD.

Jozef Vydra

Komentáre k článku