2017-06-07 04:05:00
AMG Press Drive 2017
AMG Press Drive 2017
Zdroj: Ján Hargaš, Róbert Hatala

FOTO + VIDEO: za krásami východného Slovenska s flotilou Mercedes AMG

Ako lepšie zamieriť na východné Slovensko než v modeloch AMG? Že vlakom? No, tak to asi nie, ale ... o tom až potom.

Divízia AMG oslavuje toho roku 50 rokov od vzniku. Pri tomto okrúhlom jubileu sa slovenské zastúpenie Mercedesu rozhodlo zobrať motoristických novinárov na spanilú jazdu Slovenskom za krásami východu na šiestich modeloch značky AMG.

Trojdňový presstrip z Bratislavy až takmer na ukrajinskú hranicu a späť ukázal krásu osem, či až deväť vrcholných športových verzií Mercedesu a AMG spolu v jednom vláčiku na slovenských cestách, motoristickým novinárom zasa ponúkol príležitosť okoštovať z toho najlepšieho v špajzi osobných automobilov koncernu Daimler a okoloidúcim i okolostojacim zas ukázal aké to je vidieť a počuť spoločný orchester športových áut v hodnote presahujúcej 1 milión eur.

Veru tak, celková cena zúčastnených automobilov vrátane sprievodných áut s ľahkosťou dosiahla na úroveň 1 milión eur. Ich celkový výkon zas presiahol úroveň 3000 koní. Aké autá sme teda mali?

Začnem od najväčších: Mercedes-AMG G 500 4X42, Mercedes-AMG GT R, Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC+, Mercedes-AMG C 43 kabriolet, Mercedes-AMG GLC 43 4MATIC kupé a GLA 45 AMG.  Na východe sa k týmto autám pridali ešte Mercedes-AMG E 43 a Mercedes-AMG G55 ako doprovod, no a tiež jediný Brabus v skupine – Smart Brabus...

Zdroj: Ján Hargaš, Róbert Hatala

Mne sa počas stoviek kilometrov naprieč Slovenskom podarilo odjazdiť trojicu najzaujímavejších áut – Mercedes G 500 4x42, AMG GT R a najnovší prírastok do rodiny E 63 AMG. K ďalším som sa žiaľ nedostal, niežeby mi ich nechceli zveriť, „iba“ ma seklo, a tak som musel AMG press drive v polovici skrečovať. Namiesto jazdy s C 43 4MATIC kabrio, GLC 43 4MATIC kupé a s GLA 45 4MATIC, ktoré ma ešte čakali, som si odskúšal cestu na najbližšiu vlakovú stanicu... konkrétne v Snine. Odtiaľ som okoštoval jazdu lokálkou, následne regionálnym espresom z Humenného do Košíc, no a v Košiciach som nasadol na IC domov do BA. Poviem vám jedno, to IC-čko ide ako... ako po koľajniciach.

Že som nemohol okoštovať aj menšie ryby v rybníku mi ale nevadí, všetky tri som už jazdil pri iných príležitostiach a ako to dopadlo sa dozviete v nasledujúcich dňoch a týždňoch.

Mercedes-AMG GT R – Zelená beštia zo Zeleného pekla

Začnime najprv základnými parametrami, tie správne navnadia: 430 kW (585 k), 700 Nm pri 1900 až 5500 ot/min. Za tieto čísielka vďačí GT R úžasnému osemvalcu V8 s objemom 4,0 litra, ktorý nájdete ako Podkapotou G500, tak aj E 63. Rozdiel je ale v nastavení.

Zdroj: Ján Hargaš, Róbert Hatala

Motor, ako srdce automobilu je tým, čo s výnimkou dizajnu zaujme prvé. Zvuk motora je jednoducho nepochopiteľný, niečo také nemôže byť skutočné v osobnom automobile... a predsa je. Superšport, s ktorým sa stručne a skrátka nedá po našich cestách jazdiť naplno. Aby ste pochopili, čo to auto dokáže, aký prítlak má a aký prítlak mu dodáva karbónové krídlo, akú aerodynamiku má, aký grip majú kolesá, ako funguje podvozok a čo všetko dokáže motor preniesť na asfalt, potrebujete okruh. A nielen okruh, ale aj hodiny a hodiny naberania skúseností s týmto autom, postupné budovanie sebadôvery pod dohľadom majstrov pretekárskeho remesla a postupné posúvanie hranice vlastného strachu. Na našich cestách, nech sa akokoľvek snažíte, si auto len podriemkava, ani to dupnutie na plynový pedál na voľnom úseku diaľnice mimo pohľad príslušníkov, ani to ho poriadne nezobudí. Toto je auto, ktorého hlavnou úlohou na bežných cestách, v bežnej premávke, je budiť obdiv. Naznačovať vlastným dizajnom, čo v skutočnosti dokáže.

Zdroj: Mercedes

Najvýkonnejšia verzia modelu AMG GT, s písmenkom R je o rovných 100 kW, rovných 100 Nm a rovných päť strán stručného opisu špecifikácie výkonnejšia než základný, i tak brutálny model. Auto zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,6 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 318 km/h. Osobne som si odpich z miesta pri tejto príležitosti neodskúšal, zato som skúšal pružné zrýchlenie a pružné zarevanie na okolo-od-toho-momentu-stojace autá. Zbytočné opisovať, treba zažiť.

Na to ale treba mať hodne veľa peňazí na účte. Na kúpu si treba pripraviť minimálne 140-tisíc bez DPH. K tomu ale treba prirátať aspoň trošku doplnkovej výbavy, napríklad farbu s názvom zelené peklo AMG magno s cenou 7000 eur bez DPH. Skoro rovnako stoja keramické brzdy... Testovaný model sa zastavil na 211 tisíc s DPH.

Zdroj: Ján Hargaš, Róbert Hatala

Mercedes-AMG G 500 4x42 – Cestný čistič

Páni a dámy, ak občas pociťujete chuť zanadávať si na správanie sa iných vodičov, alebo máte pocit, že vás z dopravnej situácie ide občas šľak trafiť, toto auto odporúčam ako terapeutickú pomôcku. Neviem, či by to prešlo pri daňovej kontrole, ale funguje to tak.

Pretože s týmto tvorom sa cesta otvára. Nielenže majú ostatní vodiči pred týmto žltým čmeliakom patričný rešpekt a snažia sa byť čo najmenej nápadní a len poloslepému bláznovi bez vedomosti na čo slúžia spätné zrkadlá sa podarí čaru tomuto auta nepodľahnúť. Navyše je z auta taký výhľad, že doslova pozeráte z očí do očí vodičom kamiónov, máte teda výborný výhľad vpred, pomaly za horizont. Horší je ale výhľad pod seba, na premávku, na ostatné autá. A presne to je to oslobodzujúce, keď raz spôsobíte nehodu, možno ani nepostrehnete do čoho ste to vlastne nabúrali.

Zdroj: Ján Hargaš, Róbert Hatala

Auto pôsobí ako neriaditeľné. Človek s aspoň kúskom zvyškového pudu sebazáchovy si pri prvej jazde s týmto autom pripadá, že zákruty sú neprekonateľný problém. Toto auto si nemôže kúpiť nikto, kto predtým neodjazdil tisíce kilometrov s „obyčajným“ výkonným G-čkom, napríklad tým, ktoré sa k nám pripojilo na východe – AMG G55.

Je to presne ten pocit, aký máte, keď vás prvýkrát odvezie po okruhu rokmi ošľahaný pretekár. Tam, kde vy brzdíte, on má ešte plný kotol, tam kde vy už premietate o živote a lúčite sa na diaľku s príbuznými, on ešte stále tlačí plynový pedál na podlahu. S tým rozdielom, že takto sa chová samotné auto a musíte sa tak k nemu chovať aj vy, inak nie že zajazdíte pomalý čas, inak sa rovno zabijete... Ak chcete s týmto autom jazdiť rýchlo a vedzte, že sa to dá, strach nie je vašim spoločníkom. Ak vám napadne pred zákrutou brzdiť, prinúťte sa zatlačiť nohu na druhý – plynový pedál a hlavne začnite „odbočovať“ tak pol hodinu pred samotnou zákrutou. Zhruba toľko treba, aby kolesá, diferenciály a celá tá masa ocele na rebrinovom ráme pochopila, že priamy smer už nie je žiaduci a treba zahnúť. A keď už ste v zákrute a zdá sa vám, že auto sa už-už prevrhne na bok, nepokúšajte sa šliapnuť na brzdu, naopak, ak je to vôbec možné, ešte viac dupnite na plyn (viac otočiť volantom vám tiež nepomôže). No a vtedy, ak Pán Boh dal a v protismere nikto nejde, prejdete zákrutou.

Zdroj: Ján Hargaš, Róbert Hatala

Vidíte, a to ste si mysleli, že G500 4x42 je terénne auto a asfalt len trpí. Dá sa vyblázniť aj na asfalte, väčší adrenalín asi neexistuje. Úprimne ale treba povedať, že celkom zreteľne toto auto v akcelerácii a pružnom zrýchlení zaostáva aj za najmenším v kolóne AMG – za GLA 45. Nielenže je to mimoriadne ťažké auto s obutými gumákmi, ale veľká časť sily motora sa ani nedostane na cestu a zhltnú ju na pol ceste diferenciály, ktorých má G500, tak ako iné G rovno trojicu. Ide to pekne, hučí to pekne, ale po prestúpení z GT R som si pripadal ako kamionista, so všetkým čo s tým súvisí. Cena? 250-tisíc eur.

Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC+ bol čiernym zlatým klincom programu

Tak ako som písal vyššie, že GT R na našich cestách využijete naplno nikdy, alebo len raz, E63 je presne opačný prípad. Toto auto je stvorené pre normálne cesty, pre bežné jazdenie a najmä pre bežných vodičov. Kým vyššie spomínané žlté a zelené autá vyžadujú od vodiča vysokú školu šoférsku so špecializáciou na daný automobil, toto auto je úplne iné.

A je iné nielen v porovnaní s Beštiou a Čmeliakom, ale je iné aj medzigeneračne. Pretože jeho túžba zabiť vodiča, spolujazdca, ďalších členov posádky a všetkých naokolo je podstatne nižšia ako v minulosti. Môže za to jedinečný systém pohonu všetkých štyroch kolies, okrem iného.

Zdroj: Ján Hargaš, Róbert Hatala

E 63 4MATIC+ je láskavé, hravé. Jeho 612 koní je 612 najpriateľskejších koní aké môžete dostať. To opäť neznamená, že by sa nedalo nabúrať, že by sa veci nedali pokaziť a že vám jeho zrýchlenie nevybije dych. Vybije a zakaždým. Ale jeho jazdné vlastnosti sú také famózne a zrýchlenie také dychberúce, až sa takmer nedá pochopiť, že ide v podstate o rodinný sedan s priestranným kufrom a interiérom. A najmä sa nedá pochopiť ako môžete mať toľko koní s autom s takými jazdnými vlastnosťami za takú smiešnu cenu. Kompletne vybavené supermultifunkčné auto s pekelným výkonom za 167-tisíc, ako zadarmo. Za takú cenu máte blbý trojizbák v Bratislave a ten vám kedy dodá toľko radosti zo života ako toto auto? Pche...

AMG má v súčasnosti odpoveď na každú otázku. Aj na tú, ktorú ešte takmer nikto nepoložil. Je ťažké vybrať si z ponúkaných modelov auto snov. Kým GT R je schopné konkurovať superšportom s vyššou cenovkou a G500 je čistý blázon, E63 je najcivilnejšie, no pritom rovnako šialené. A to nemožno zabúdať ani na menšie modely, ktoré sú z hľadiska bežného využitia na bežných cestách bežnými (nie tak bežnými) vodičmi možno ešte lepšie.

Zdroj: Ján Hargaš, Róbert Hatala

Je fajn pripomenúť si čo všetko dokáže AMG, no tiež je fajn pripomenúť si, že Slovensko nekončí v Košiciach, ale aj za metropolou východu je ešte riadny kus našej krásnej krajiny. Východ má svoju jedinečnú atmosféru, úžasnú prírodu a mnohé pamätihodnosti, no treba povedať, že Slovensko je krásne od Bratislavy až po nádrž Starina v lesoch takmer na ukrajinskej hranici. Škoda tých mojich seknutých krížov, videl by som a odfotil podstatne viac... Tak aspoň tú Starinu... mimochodom, zásobáreň pitnej vody pre polovicu východu, vrátane Košíc. 

Zdroj: Ján Hargaš, Róbert Hatala

Ján Hargaš

Komentáre k článku