2016-02-23 04:30:00
Renault Talisman 1,6 TCe
Renault Talisman 1,6 TCe 7EDC
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: Renault Talisman TCe 150 EDC Intens – útok na Nemcov s Francúzskou noblesou

Manažérsky sedan z Francúzska? V nedávnej minulosti takmer nereálne, Talisman však búra predsudky.

Hneď po uvedení modelu Talisman sa v internetových diskusiách strhla diskusia o tom koho a čím vlastne Talisman kopíruje. S odstupom času a s upokojením prvotných vášní treba povedať, že ide o mimoriadne dobre vyzerajúci manažérsky sedan, ktorý si takmer úplne odpustil francúzsku chuť experimentovať s hlúposťami. Je to konzervatívne, no pritom z radu vytŕčajúce auto. Predná maska a svetlomety do C mu dávajú doslova nenapodobiteľný svetelný podpis, auto láka na estetiku a ukazuje, že francúzsky dizajn v podaní holandského dizajnéra má čo ponúknuť.

Toľko k dizajnu. Ak sa väčšina z motoristov na niečom zhodne je to fakt, že auto vyzerá dobre, i keď sa niekomu budú zdať jeho črty príliš veľa, či príliš málo, dizajn auta je prijímaný pozitívne a auto vzbudzuje obdiv. To som zažil aj na vlastnej koži počas testovania. Za autom sa obzerali nielen mladí muži ako za každou novinkou, ale i starší, či sedeli v aute, či kráčali po ulici, dokonca ho ocenilo aj pár žien (čo je napriek predsudkom k zlatokopkám veľmi nečastý úkaz).

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Auto ocenili aj policajti (aj pri dopravnej kontrole), ktorí sa pri aute zastavili, či si ho aspoň detailne poobzerali. Obdobnú reakciu som zažil naposledy s novým Superbom – aj toto je pre Talisman veľký úspech. Auto púta pozornosť a to je dobré na ego vodiča i posádky. Zároveň to upozorňuje na význam dodatočného zabezpečenia vozidla. Platí, že čím väčší obdiv vzbudzuje, tým viac sa bude kradnúť.

Kľúčová je však otázka, či dokáže Talisman preniesť očarenie vzhľadom a ponúkanou výbavou i do dennodenného používania a či to nie je len prezlečená Laguna so všetkými mýtmi, ktoré sa k nej viažu. Nuž nie je. I keď nepochybujem o tom, že Laguna v posledných ročníkoch bola úplne normálnym a spoľahlivým autom, toto meno si Renault už viac netrúfol využívať. Aj preto sa tak snaží Talisman od Laguny odlíšiť.

Zdroj: Ján Hargaš
Pravdou je, že zo strachu, aby sa pri Talismane neopakovalo to, čo pri Lagune v prvých ročníkoch, značka povolala špecialistov na kvalitu výroby z koncernu Daimler a do zmien vo výrobnom procese investovala stámilióny eur. Či je využitie Daimleru reálne a hodnotné, alebo je iba na marketingovej úrovni a či sa podarilo postaviť dlhodobo spoľahlivé auto, zistíme až o niekoľko rokov, všetko však nasvedčuje tomu, že duch starej Laguny je preč.

Do testu sme si zámerne zvolili automobil s priemernou výbavou a so základným benzínovým motorom. V žiadnom prípade nejde o „sociálku“ ale o ideálne vybavené auto s prvkami bez ktorých si manažérsky sedan nemožno predstaviť – automatická klimatizácia, navigácia, komfortné sedenie, automatická prevodovka, účinné svetlomety a podobne.

Interiér sa nesie v znamení pohodlia a luxusu

Funkcionalita ponúkanej výbavy modelu bola počas testu absolútne bezproblémová, nič iné sme ani neočakávali. Dôležitejšie je, či Talisman naplnil očakávania z hľadiska využívania na našich cestách/necestách.

Hneď po nasadnutí zaujme prepracovaná palubná doska s novým volantom i s novou hlavicou radiacej páky. Posed za volantom je v danej triede mierne nadpriemerný. Nové sedadlá by mohli mať lepšie nastaviteľnú krížovú opierku, avšak sú dobre anatomicky tvarované a pripravené poňať ozaj veľké osobnosti. Masážna funkcia je bonus na dlhé cesty. Volant výborne padne do ruky, všetky ovládače sú na známych miestach, vyzerajú však lepšie a luxusnejšie. Materiály použité v interiéri patria k lepším, cítiť posun vpred. Konkurenti v segmente však nespia a tak je Talisman v tomto ohľade priemerný. Zamrzí širší stredový panel, ktorý sa nepochopiteľne rozširuje najmä tam, kde spočíva pravé koleno vodiča a ľavé spolujazdca. Našťastie je (tvrdý) plast pripravený mierne ustúpiť veľkým nohám, mohol byť však užší, alebo z mäkčeného plastu. Inak je všetko na dotyk príjemné, plasty sú mäkké, lícovanie dielov je na výbornej úrovni. Vrzgot dielov po dotyku je obmedzený na minimum, pri jazde v aute nič nevŕzga. Môže sa objaviť vŕzganie stredovej lakťovej opierky, ak sa nadrozmerný vodič práve na lakti zdvíha (príliš zapadol do sedačky, či len pre zmenu polohy).

Zdroj: Ján Hargaš
Posed na zadných sedadlách postačí pre dvoch pasažierov. Je priemerne komfortný s dobrým sklonom operadla i sedáku. Ak má vodič výšku okolo 190 cm, pasažier za ním s rovnakou výškou nebude mať problém s priestorom. Viac už môže znamenať potrebu kompromisných riešení. Pri takejto výške nie je obmedzujúca ani strecha, rezerva je síce malá, ale vzhľadom na karosériu sedan je miesta naozaj dosť. Piaty pasažier v strede sa bude už tlačiť, no na krátke trasy to nebude problém.

Pozitívne hodnotím dva USB porty zo zadnej strany stredového tunela, ktoré umožnia pasažierom naraz nabíjať dve smart zariadenia. USB porty pritom slúžia iba na nabíjanie, vzadu zapojené USB-čka tak nebudú prerušovať činnosť s infotainmentom vpredu. Vpredu okrem portu na USB – aktívny, nájdete aj štandardný port jack a 12voltový port.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Infotainment R-Link 2,0 je vydarený, i na menšom 7 palcovom displeji funguje všetko tak ako má. Veľkým plusom je digitálny displej kaplnky prístrojov. Nielenže je presnejší a lepšie viditeľný, môžete si nastaviť čo na ňom chcete vidieť.

Príplatkový systém MultiSense taktiež hodnotím pozitívne, rýchly ovládač na zmenu dvoch jazdných režimov však mohol byť umiestnený o trošku ďalej od ručnej brzdy. Síce sa ovládač stláča a na núdzové zabrzdenie treba vedľajší ovládač poloautomatickej brzdy zatiahnuť, človek nikdy nevie kto sa mu začne hrať s režimami a či prstíkom nezavadí práve o túto brzdu. Celkovo považujem poloautomatickú brzdu za hlúposť najväčšieho zrna (asi ako štart/stop) systém, ale to je príbeh na inú debatu...

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Kufor je dostatočne hlboký i šírka je v poriadku, otváranie prebieha prostredníctvom malého štvorčeka umiestneného pod logom. Zvláštne riešenie, ale štvorček som odhalil rýchlo.

Jazda je pôžitok aj bez 4Control. 150 prepĺňaných koní je vynikajúcich

Systém aktívneho riadenia všetkých štyroch kolies je vo výbave Intens za príplatok 1750 eur, každý zákazník si tak dobre rozmyslí, či si túto fičúru kúpi, alebo nie. Môžem však prehlásiť, že v kombinácii so základným benzínovým motorom ju potrebovať vôbec nebudete. S autom som odjazdil niekoľko naozaj ostrých kilometrov a celý čas som bol v tom, že 4Control má. Až pohľad do cenníka ma definitívne presvedčil o opaku (absenciu označenia na karosérii ma úplne nepresvedčila). Auto je vďaka dlhšiemu rázvoru veľmi stabilné a v zákrutách sebaisté, no práve vďaka kombinácii s ľahkým benzínovým motorom je veľmi vyrovnané. Pritom motor s objemom 1,6 litra, výkonom 110 kW (150 k) a krútiacim momentom 220 Nm sa môže tabuľkovo zdať ako úplné minimum, opak je pravdou. Motor má totiž svoje parametre vynikajúco rozložené. Maximum krútiaceho momentu je k dispozícii už pri 2000 ot/min. Auto zažíva minimálny pokles krútiaceho momentu až k cca 4000 ot/min, kde sa o ďalší posun vpred začína viac starať výkon, ktorého maximum nájdete pri 5500 ot/min. Do rovnice zvanej pocit z motora treba ešte prirátať pohotovostnú hmotnosť Talismana 1505 kg. Vo výsledku tak základný motor nielenže autu úplne stačí, vodičovi dokáže poskytnúť veľmi dobrý pocit z jazdy, polícii zas poskytne dostatok príležitostí na vyberanie pokút. Samozrejme, pre niekoho bude objem a počet valcov málo, ale s tým dnes nič neurobíme.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Naozaj som zostal z motora príjemne prekvapený, i keď som predtým nenaletel na frflanie tabuľkových majstrov, že je motor slabý a nedostatočný. Z môjho pohľadu je i napriek podobným parametrom motor 1,6 Tce omnoho viac motorom ako 1,4 TSI, ktorý v Superbe, či Passate možno naozaj považovať iba za nechcený základ. Tce-čko má športovejšiu a univerzálnejšiu charakteristiku a má bližšie k 1,8 TSI so sedemstupňovým DSG ako k menšiemu 1,4 TSI. Pritom majú tabuľkovo k sebe bližšie práve s menším motorom. Tabuľkovo by mal byť súboj s 1,8 TSI úplne jasný, ale v realite to až také jednoznačné nie je. Tam kde 1,6 TCe na 1,8 TSI stráca, sa väčšina zákazníkov často nedostane – je to práve okolo 5000 ot/min, kde je 1,8 TSI jednoducho silnejší (prejaví sa vyšší výkon). Pri nižších otáčkach sú motory podobné, najmä ak si uvedomíme, že 1,8 TSI má vplyvom 7-stupňovej suchej dvojspojky obmedzený krútiaci moment na 250 Nm. Najbližšie majú k sebe motory pri akcelerácii na cca 80 km/h v čom menšiemu TCečku pomáha aj nová EDC prevodovka. Pri zrýchlení na 100 km/h je 1,8 TSI v Superbe ale už o 1,5 sekundy svižnejší (8,1 vs 9,6). Čím väčšmi na to budete tlačiť, tým viac sa budú prejavovať športovejšie parametre konkurenta. 

Motor 1,6 TCe bez problémov zvláda jazdu diaľničnou rýchlosťou 140 km/h tachometrovo. Pri tejto rýchlosti si pýta pekných 7,4 až 7,9 litra paliva v závislosti od jazdných podmienok a štýlu vodiča. V prípade pružného zrýchlenia do cca 120 km/h motor nemá problém, vyššie sa však už prejavuje nižší výkon a auto síce pekne zrýchľuje, nejde už o žiadne zviera.

Priemerná spotreba bola počas testu 7,4 litra benzínu na 100 km. Pokojné tempo na diaľnici rýchlosťou 120 km/h zníži spotrebu na 7 litrov. Jazdenie mimo mesta priblíži priemer k 6-tim litrom.

7-stupňovú dvojspojkovú prevodovku EDC pre Renault vyrába Getrag v Rakúsku. Ide o prevodovku s maximálnym krútiacim momentom 300 Nm a mokrou spojkou. Prevodovka radí hladko, i pri prudšom zrýchľovaní je radenie svižné a pritom plynulé bez väčších kopancov. Sú však momenty pri ktorých prevodovka zneistí a preradí prudšie než by to situácia vyžadovala. Keďže sa však automat prvých 10-tisíc kilometrov kalibruje podľa jazdného štýlu vodiča, takéto pochybovanie je skôr dôsledkom rozdielnych jazdných štýlov vodičov v testovacom aute. Čo však nie je kalibrovaním je pohyb otáčok pri podradení o dva-tri stupne pri prudkom stlačení akcelerátora. Ak otáčky vyletia k 4, či 5 tisíc otáčok, prevodovka akoby po zaradení zvoleného stupňa na chvíľu zapochybovala a uvoľnila motor. Výsledkom je krátkodobé zakolísanie otáčok v rozmedzí +-200 ot/min. Zakolísanie je viditeľné na digitálnom budíku. Dôvodom môže byť nastavenie prevodovky i jej charakter (keď pri prudšom podradení potrebuje pár dodatočných milisekúnd) ako i fakt, že digitálne ukazovatele sú niekoľnonásobne presnejšie než analógové a tak je možné pozorovať krátkodobú zmenu v otáčkach, ktorú by analógový prístroj nestihol zachytiť a už vôbec nie zobraziť. 

Zdroj: Ján Hargaš

Každopádne je daná konfigurácia viacúčelová, automobil dokáže zahrať i na športovú nôtu a to aj bez podvozku vybaveného systémom 4Control. Podvozok je pritom nastavený komfortne, zamrzí vyšší hluk pri prejazde väčších nerovností. Napriek tomu sa kolesá držia vozovky a nadskočenie je minimálne. Aj napriek vlečným ramenám je podvozok veľmi stabilný a auto je vďaka nemu suverénne. V športovom režime je auto ešte o niečo tuhšie, lepší pocit umožňuje svižnejšie reagovanie prevodovky, motora a väčší odpor posilňovača. Auto bez systému 4Control má takmer o pol otáčky viac otáčok volantom od dorazu k dorazu.

Záver

Renault má v Talismane skutočne klenot. Automobil dokáže bohatou výbavou konkurovať neotrasiteľným lídrom v oblasti manažérskych sedanov, cenová politika Renaultu tlačí zákazníkov do vyšších výbav a silnejších motorov, kde už však cenovky riadne stúpajú. Ani "základný" motor však v prípade daného benzínového agregátu nie je základom podľa nemeckých štandardov. Automobil má štýl a som si istý, že veľa podnikateľov i fleetových zákazníkov Talismanom neodolá. Pravda, jeho väčšie presadenie v tejto oblasti možno očakávať skôr na západ od našich hraníc, kde sú zákazníci menej konzervatívni. Automobil i bez 4Control ponúka dobré jazdné vlastnosti vzhľadom na použitú techniku a segment, škoda vyššieho hluku pri prejazde nerovností. Auto to však vyvažuje tichým motorom, dobrým odhlučnením kabíny, vzhľadom, priestrannosťou. 4Control nie je pohon 4x4 a ten, spolu s väčšími motormi možno považovať za najväčší technický nedostatok aktuálnej platformy, na ktorej stojí ako Talisman, tak Kadjar, či Espace. Značke to neprekáža, je jasné, že vozidlo je prioritne nastavené práve na úspech vo flotilách a pri firemných zákazníkoch. Emisné normy taktiež nepustia a čoskoro možno očakávať obdobný downsizing aj u teraz vyzdvihovaných konkurentoch.

Talisman sa vydaril a treba povedať, že Renault si takúto vlajkovú loď skutočne zaslúži. Z toho čo značka má k dispozícii, vyťažila naozaj dosť. Viem, že manažéri budú viac poškuľovať po naftových verziách, jednotlivci, ktorých Talisman očaril sa však „základného“ benzínového motora nemusia vôbec báť. Autu úplne postačuje, je to sympaťák. Udeľujem 8,5 z 10-tich.

Zdroj: Ján Hargaš

 

Technické údaje

Model: Renault Talisman 1,6 TCe 150 EDC Intens 
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1618
Prevodovka: 7-stupňová automatická
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.):  110/5500
Krútiaci moment (Nm/ot.): 220/2000
Maximálna rýchlosť (km/h): 215
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 9,6
Spotreba mesto/mimo mesta/kombinovaná (l/100 km): 7,5/4,6/5,6
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4848/1980/1464
Rázvor náprav (mm): 2808
Objem batožinového priestoru (l): 608
Objem palivovej nádrže (l): 58
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1505
Užitočná hmotnosť (kg): 515
Rozmer pneumatík: 235/55 R 17
   
Najnižšia cenníková cena modelu (1,5 dCi Life): 23 490 €
Základná cena verzie 150 EDC: 26 990 €
Základná cena kombinácie 150 EDC Intens 28 690 
Cena testovaného vozidla: 33 890 €

 

Ján Hargaš

Komentáre k článku