2016-01-26 04:50:00
Subaru Outback 2,0d CVT
Subaru Outback 2,0d CVT Exclusive
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: Subaru Outback 2,0D CVT Exclusive – odpoveď takmer na všetko

Nové Subaru Outback s naftovým motorom, CVT-čkom a permanentným pohonom všetkých kolies. Treba viac?

Subaru priviedlo prevodovku bezstupňovú prevodovku Lineartronic blízko k dokonalosti tak ako pohon všetkých štyroch kolies. Outback opeknel, zväčšil sa, získal novú generáciu naftového motora a nového asistenta menom EyeSight. Testovali sme najžiadanejšiu kombináciu v najvyššej výbave. Tu nájdete test vrcholnej motorizácie so silným benzínovým štvorvalcom. 

Nasadnem a idem

Subaru Outback je auto, ktoré vám umožňuje nezaťažovať sa problémami okolitého sveta. Nasadnete, naštartujete, nastavíte si potrebné a jazdíte až do omrzenia. Stres okolitej premávky môžete nechať za oknami, nestaráte sa o kvalitu povrchu po ktorom jazdíte, nebojíte sa snehu, ani blata a po novom sa nemusíte obávať ani ťukancov pri posúvaní sa v preplnenom meste. Outback je skrátka "pohoďák" do každého počasia.

Vzhľad a zmeny

Subaru Outback je automobil, ktorý akosi obchádza záujem mainstreamového zákazníka. Sympaťák s prémiovou technikou neosloví hľadačov kilowattov, ani tých, ktorí si automobilom potrebujú dokazovať svoju nadľudskosť. Je to auto so zdravým sebavedomým, ku ktorému po novom pribudol prémiový vzhľad. Už to nie je tá šedá myška, ktorá pútala pohľady len tých pravoverných, len tých informovaných. V záplave chrómu od väčšiny značiek opäť nevyniká, ale akoby konečne Outback nabral odvahu ukázať svoje plusy aj na vonok. Viem kto som a som tu pre vás...

Zdroj: Ján Hargaš

V prvom rade ide o masku so svetlami. Črty sú príjemné, estetické, nevyčleňujú sa agresivitou, nekričia pozeraj na mňa. Ide o masívne vysoké auto, ktoré sa v súčasnosti volá crossover, aj keď tomu samo príliš neverí. Nejde o kombi, ktoré svoje slabosti kamufluje offroad plastíkmi. Outback tam tie plasty nemá pre to, aby si od zákazníka mohol obchodník pýtať viac, ale preto, lebo auto chránia.

Dizajnérom sa podarilo vyvážiť seriózny moderný vzhľad s typickou robustnosťou. Automobil medzigeneračne narástol do dĺžky o 25 milimetrov, o 20 mm do šírky. Zmenili sa tiež nájazdové uhly, avšak iba mierne a v prospech prejazdnosti, vpredu je to 18,5° vzadu 23°. Štedrá svetlá výška 200 mm v najnižšom bode znamená, že ani horšie poľno-lesné cesty nebudú problémom, rovnako tak vyššie obrubníky v meste.

Noviniek v interiéri je menej. Vzhľad palubnej dosky oživil nový 8,7 palcový dotykový displej, ktorý okrem navigácie a nastavovania rádia s médiami umožňuje tiež sledovanie technických informácií ohľadom vozidla a jazdy. Displej reaguje na tvrdšie stláčanie bruškom prsta, pred poškodením je chránený sklom, viditeľnosť je priemerná, jemné nečistoty sú viditeľné iba pri bližšom pohľade. Z oblasti displeja zmizli výduchy vzduchotechniky ala kórejský špeciál, radiaca páka je diskrétnejšia a viacero prvkov dostalo konzervatívnejší, ale za to trvácnejší vzhľad. Stratil sa i menší displej v hornej časti palubnej dosky, ktorý informoval o čase, priemernej spotrebe a teplote. Tieto údaje treba hľadať v iných častiach zobrazovacích zariadení, čo považujem za mínus. Najmä údaj o aktuálnom čase by mohol mať lepšie miesto než v oblasti kolien pri displeji ovládania vzduchotechniky.

Zdroj: Ján Hargaš

Zmien sa udialo veľa tam, kde oko zákazníka bežne nedovidí. Inžinieri popracovali na zvýšení tuhosti karosérie bez navýšenia hmotnosti. To docielili vďaka novým materiálom a prstencovým výstužiam karosérie. Zmeny vbezpečnosti posádky najlepšie dokumentuje Top Safety Pick+ od americkej organizácie IIHS, ktorá ako jediná hodnotí aj crash testy s malým prekrytím. Zaujímavé je, že automobil k dosiahnutiu výborného hodnotenia aj pri tomto náročnom teste nepotreboval špeciálne vystuženie hornej časti motorového priestoru, ktorou si pomáhajú mnohé iné automobily.

Motor a prevodovka – Naftový motor s CVT? To najlepšie!

Tvrdím, že naftový motor v spojení s automatickou prevodovkou s hydrodynamickým meničom je to najlepšie čo v prípade výberu motorizácie papkajúcej naftu dokážete na trhu nájsť. No po výkone bezstupňovej prevodovky od Subaru musím medzi to naj posunúť aj ofrfľané CVT-čko. Práve CVT od Subaru je to najlepšie čo v tejto kategórii prevodoviek môžete na trhu získať a dokáže položiť na lopatky nielen kombináciu nafta-dvojspojka, ale svojim správaním sa útočí aj na moderné planétové prevodovky.

Vďaka relatívnej nenáročnosti CVT-čka a vďaka tomu, že Subaru túto prevodovku vyšperkovalo znížením vnútorného trenia, ideálnym nastavením a taktiež simulovanými 7-mimi prevodmi, prevodovke ťažko niečo vytknete. Nezaťažuje zbytočne motor, umožňuje vám vyžmýkať z menšieho a papierovo slabšieho motora viac.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Popisom všetkých možných situácií, na ktoré má CVT od Subaru vlastnú odpoveď by som mohol stráviť niekoľko človekohodín a aj tak by som všetky nevyčerpal. Množstvo nastavení pre konkrétne situácie je nespočetné a Subaru má na drvivú väčšinu situácií tú ideálnu odpoveď. Pre mierne zrýchlenie z 90 km/h na 100 km/h prevodovka iba mierne zvýši otáčky presne o toľko, o koľko si to žiadate tlakom na akcelerátor. Naopak, pri potrebe maximálnej akcelerácie zo stoja (pripájanie sa na frekventovanú cestu z parkoviska), ponechá vyššie konštantné otáčky až do dosiahnutia požadovanej rýchlosti, tak ako sme pri CVT zvyknutí. Práve toto je jediný fakt, ktorý možno pri CVT v súčasnosti považovať za negatívum. Avšak vyššie otáčky drží množstvo súčasných automatov (najmä za studena), a tak je ľahké si na to zvyknúť. Jediným užívateľským negatívom je tak mierne vyššia hlučnosť. Keďže však Subaru popracovalo na odhlučnení, ani tu nemožno do výrobcu zaboriť pazúre kritiky. Rýchlosť reakcie je dostatočná, nezažívate žiadne trhanie, v prípade potreby maximalizácie výkonu prevodovka dokáže zareagovať rýchlejšie ako moderné dvojspojkové prevodovky. Pocit z jazdy výrazne uľahčuje fakt, že krútiaci moment motora je prenášaný prakticky neustále. Aj keď sa na CVT stále pozerá ako na východisko z núdze, postupným vývojom sa docielilo veľmi príjemné prenášanie výkonu motora na kolesá takmer bez negatív.

Podstatné tiež je, že pohonné ústrojenstvo sa nesnaží utrhnúť posádke krk prudkým nárastom krútiaceho momentu. Akcelerácia je veľmi plynulá, svižná a pohodlná. Pritom ale prevodovka reaguje rýchlo a zvýšenie otáčok pre potrebu pružného zrýchlenia prebieha iba za sprievodu navýšenia hluku motora. Počas testu som prakticky nezaznamenal situáciu, pri ktorej by som si musel pomôcť manuálnym radením pod volantom. Robil som tak iba z vlastnej iniciatívy pri predbiehaní.

Motor môže z papierového hľadiska trpieť v konkurenčnom porovnaní

Dôvodom je pochopiteľne v dnešnej dobe už len základný výkon i krútiaci moment naftového štvorvalcového dvojlitra. Motor nedosahuje prudkosť konkurenčného päťvalca (ktorý sa čoskoro prestane ponúkať – XC70) a ani konkurenčných šesťvalcov (Audi A6 Allroad). Subaru neponúka vyššiu výkonnostnú verziu, no pravda je, že auto ju nevyhnutne nepotrebuje. K povahe vozidla svedčí táto motorizácia ako uliata, prevodovka pomáha maximalizovať účinok koní  i krútiaceho momentu.

Zdroj: Ján Hargaš

Musím sa však priznať, že silnejšou verziou by som nepohrdol. Aj keď auto viac sily nepotrebuje, rozdiel po presadnutí z konkurenčného modelu do Subaru môže byť citeľný. Rozdiel vie byť medzi modelmi priepastný, avšak to platí aj o cene... Napriek tomu som nemal problém s nedostatkom výkonu ani pri predbiehaní, ani pri jazde na diaľnici. Motor pri rýchlosti 100 km/h točí 1800 ot/min, pri rýchlosti 130 km/h točí cca 2200 ot/min.

Priemerná spotreba tzv. Lifetime od uvedenia automobilu do prevádzky bola 7,4 litra. Moja priemerná spotreba bola 6,3 litra. Dôvodom bolo jazdenie prevažne po rovinatých cestách na Žitnom ostrove. Jazdil som dynamickejšie na rýchlostnom limite, miestami i nad rýchlostným limitom s využívaním potenciálu motora pri zrýchľovaní a predbiehaní. Na diaľnici pri striktnom dodržiavaní rýchlostného limitu sa spotreba pohybuje medzi 7,3 až 8 litrov v závislosti od profilu cesty a poveternostných podmienok. Medzimestská jazda rýchlosťou 90 km/h zníži priemer miestami aj pod šesť litrov. Mestské jazdenie ho naopak vyženie späť k hranici 8 litrov nafty na 100 km. Spotreba teda nie je prelomová a ničím nevyniká. Dôvodom je pochopiteľne vyššia hmotnosť vozidla (takmer 1700 kg) a tiež vyššia stavba vozidla. Výhody protichodných valcov v súčasnosti ťažšie rozpoznáte, i keď tu stále sú. Motor sa vyvažuje sám a sám si tlmí vibrácie, nepotrebuje teda techniku, ktorá by mu v tomto smere pomáhala. Otvorenie kapoty však dokáže, že motor nie je úplne bez vibrácií a trasie sa dosť. Zvuk pri jazde mestom nie je príjemný, zvukový prejav sa podobá starším naftovým jednotkám iných výrobcov, lepšie znie až vo vyšších otáčkach. Ponechanie motora zapnutého pri dlhšom státí (napr. v zime ak na niekoho čakáte) nemusí byť príjemné. Vďaka usporiadaniu motorového priestoru vzduchotechnika nasáva dovnútra aj časť spálenej zmesi. Kyslý zápach naftových spalín tak ozrejmí vodičovi, že svojim správaním životnému prostrediu práve nepomáha. Pochybujem však, že ide o výchovnú funkciu vozidla. Deje sa to aj pri ostatných naftových motorizáciách modelov Subaru.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Nová verzia motora si na splnenie emisnej normy Euro 6 vystačí bez močoviny, na zníženie emisií stačili nové vstrekovače, znížený kompresný pomer, upravená charakteristika motora a nový DPF filter s pascou na NOx. Motor sa zahrieva pomaly, potrebuje minimálne 10 kilometrov, aby nadobudol prevádzkovú teplotu. V chladnom počasí aj viac. Rýchlo však vychladne. Ochranu pred prehrievaním agregátu oceníte v lete, v zime je však potreba poriadne zohriať motor pri jazde o to významnejšia. Auto jednoducho nie je stavané ako „nafťák do mesta.“ Potrebuje hltať kilometre.

Priestor a pohodlie vo vnútri

K usporiadaniu palubnej dosky som sa už vyjadroval, vrátim sa tak k ostatným prvkom. Medzi ne rozhodne patrí multifunkčný volant. Ak ste so Subaru ešte nejazdili, na úpravy nastavenia audia a palubného počítača si budete musieť zvyknúť.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Posed za volantom je veľmi príjemný, plasty v okolí sú mäkšie, namiesto látky je vo výbave Exclusive prítomná koža a imitácia kože. Sedadlá sú veľmi mäkké, pohodlné, mohli by mať väčšie bočné vedenie, no keďže auto nie je primárne určené na ostré jazdenie, zákazníci skôr ocenia viac miesta pre rozmernejšie chrbty a zadnice. Výhľad z auta je veľmi dobrý, Subaru vyšším posedom a jeho ďalšou úpravou umožňuje vidieť aj na objekty malej výšky tesne pri vozidle. K bezpečnosti dopomáhajú funkčné parkovacie senzory i cúvacia kamera.

Vzadu je dostatok miesta, sedadlá sú takisto komfortné, miesta je dosť i na kolená a v prípade nutnosti sa odvezú i traja dospelí, vzájomne si budú blízko. Kufor je adekvátny, v danej triede už konkurenti vedia očariť väčšou litrážou. 526 litrov a dĺžka cez 1 meter je však dostatok miesta. Pomôže i rozdelená podlaha a praktické háčiky. Výhodou v prípade potreby maximalizácie batožinového kufra je jednoduchá manipulácia so zadnými sedadlami priamo z kufra.

Asistenti na čele s EyeSight

Najväčšou novinkou na palube Outbacku je samozrejme nový systém EyeSight, ktorý do Európy prišiel až 7 rokov po uvedení v domácom Japonsku. EyeSight pozostáva z dvoch stereokamier, ktoré skúmajú situáciu pred automobilom a v prípade hroziaceho nebezpečenstva dokáže auto vodiča upozorniť a tiež zmierniť následky jeho nekonania. Systém disponuje i aktívnym brzdením v meste do rýchlosti 50 km/h a po novom aj adaptívnym tempomatom. EyeSight na rozdiel od konkurencie nevyužíva radar, ani kombináciu radaru s kamerou ale dve kamery simulujúce ľudské oko. Systém je neustále funkčný, môžete iba obmedziť pípanie, ktoré je častejšie napríklad pri zhoršených svetelných podmienkach. Jednoducho systém slabšie vidí v tme, či v hmle, tak ako ľudské oko. Práve preto by sa zišla kombinácia s radarom. Avšak EyeSight je úplne porovnateľný so systémami iných automobiliek a dokáže to, čo od neho očakávate. Nevýhodou je typická japonská ochota pípať. Časom to začne otravovať. Je ale fajn, že nad vami bdie  ďalší pár očí.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Jazda ako na vankúši

Spomenul som, že v istých momentoch je motor väčšmi počuť. Vo všeobecnosti ale platí, že motorový priestor je výborne utlmený, rovnako tak i aerodynamický hluk preniká do kabíny iba minimálne. Mierne viac počuť odvaľovanie kolies pri vyšších rýchlostiach na menej kvalitnom povrchu, avšak nepohodlie môže rozmaznaná posádka začať pociťovať až pri rýchlostiach nad 140 km/h.

Zvukový komfort je tak iba mierne nadpriemerný (čo iným stačí, prémiovke stačiť nemusí), avšak komfort jazdy patrí k vyššiemu štandardu. Pohodlie pri prejazde nekvalitnými cestami je porovnateľné s autami vybavenými pneumatickým podvozkom. Ani rozbitá betónová cesta v smere od Bratislavy na Dunajskú Stredu cez Štvrtok na Ostrove nie je problém. Podvozok krásne žehlí i väčšie nerovnosti, na menších sa auto iba pokojne pohupuje a to aj napriek veľkým 18-palcovým diskom. Ostrejší prejazd krátkych priečnych nerovností už pochopiteľne vplýva na mäkší podvozok, avšak auto zostáva naďalej stabilné, iba čo cítite, že si koleso poskočilo. Subaru úspešne naladilo podvozok tak, aby ani mimoriadne tuhá konštrukcia nového modelu neuberala z pohodlia posádky. Automobilka nemusela zbytočne pritvrdzovať podvozok ani z dôvodu zvýšenia stability na ceste. Prepracované zavesenie kolies v spolupráci so stálym pohonom všetkých štyroch kolies konštruktérom umožnili naozaj mäkké naladenie auta vyššej stavby bez markantného zvyšovania náklonov pri prudkom manévrovaní.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Platí, že s touto motorizáciou je prakticky nemožné vozidlo na spevnených povrchoch utrhnúť (výnimku tvorí ľad, blato, piesok...). Okrem lineárnejšieho nárastu výkonu a cielenia na komfort k tomu dopomáha i systém pribrzďovania vnútorného kolesa pri prejazde zákrut. To zlepšuje aj jazdu v teréne. Systém je aktívny na všetkých štyroch kolesách, čím simuluje prítomnosť diferenciálov na nápravách bez nárastu hmotnosti a technickej náročnosti. Autu stačí lamelová spojka, ktorá trvalo prerozdeľuje krútiaci moment medzi prednú a zadnú nápravu, nie je to teda reakčný pripájací systém. Vďaka tomu je vozidlo neuveriteľne suverénne, až hrozí vodičovi riziko, že ak po dlhšom čase presadne do iného auta môže v horších podmienkach riskovať šmyk.

K umocneniu schopností v teréne dopomáha systém x-mode, ktorý prenáša potrebu znalostí práce s pohonným ústrojenstvom v teréne  z vodiča na počítač. Vodič sa tak môže starať iba o to, aby na trčiacich kameňoch neodrel spodok vozidla. Aj vďaka tomu dokáže menej skúsený vodič prekonávať pozoruhodné nerovnosti bez veľkých znalostí. Auto je na terén dostatočne pripravené, robustnosť jednoducho nepredstiera.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Záver

Subaru Outback je priebojník medzi vyššími kombíkmi. Svojimi schopnosťami má bližšie k Foresterovi, stavbou jeho minulým generáciám, než ku kombi s plastíkmi a pripájateľnou zadnou nápravou. Automobil sa výborne cíti na ceste i v teréne. Ani deravé poľné cesty nespôsobujú, že posádka sa cíti ako v šejkri. Pri častejšej jazde v teréne by som zvážil zakúpenie menších diskov s väčším podielom gumy – napríklad ako zimné obutie.

EyeSight spolu s ďalšími bezpečnostnými prvkami vrátane tých pasívnych posúva Subaru k najbezpečnejším vo svojej triede. Subaru by sa však zišlo kombinovať kamery s radarom pre stopercentné reakcie systému. Zvážiť by značka mohla tiež obmedzenie pípavých zvukov a ich nahradenie napríklad vibráciou vo volante a podobne. Zakúpením naftového dvojlitra s CVT prevodovkou rozhodne neurobíte zlý krok. I keď mnohí CVT-čka zavrhujú, Japonci ukazujú, že CVT rozhodne nepatrí do starého železa. Správnym nastavením a technologickým pokrokom dokážu konkurovať dvojspojkovým automatom a dokonca sa môžu v jazdnom komforte pobiť aj s najmodernejšími automatmi s hydrodynamickým meničom. CVT navyše umožňuje z papierovo slabšieho motora vyťažiť viac než by papieroví experti čakali.

Zdroj: Ján Hargaš

Zaujímavá by bola benzínová motorizácia. U nás je však dostupná iba s najvyššou výbavou. Nižšia výbava v českom cenníku síce je, avšak po prepočte prakticky nič nezískate. Dokumentuje to fakt, že základný naftový Outback s manuálom je v Česku aktuálne o viac ako 2-tisíc eur drahší než u nás. Aj z ceníku je vidieť, že zákazníci v Outbacku preferujú naftu, ideálne s automatom. Nuž, je to dobrá voľba.

Naftový Outback nie je pretekár, hodí sa k pokojnejším vodičom, ktorý sa z času-na čas ponáhľajú, no hlavne sa chcú odviezť z bodu A do bodu B bez obáv zo zlého počasia, či nespevnených ciest. Automobil je vďaka modernejšiemu vzhľadu pripravený prilákať k značke nových zákazníkov. Pokojne poviem, to čo sme si šepkali už dlhšie. Outback je nový Forester s lepšou výbavou. Nová generácia toto podčiarkla a zvýraznila.

Technické údaje

Model: Subaru Outback 2,0D CVT Exclusive
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1998
Prevodovka: bezstupňová automatická
Poháňaná náprava predná aj zadná
Výkon (kW/ot.):  110/3600
Krútiaci moment (Nm/ot.): 350/1600 - 2800
Maximálna rýchlosť (km/h): 192
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 9,9
Spotreba mesto/mimo mesta/kombinovaná (l/100 km): 7,5/5,3/6,1
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4815/1840/1605
Rázvor náprav (mm): 2745
Objem batožinového priestoru (l): 525/1848
Objem palivovej nádrže (l): 60
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1676
Rozmer pneumatík: 225/60 R18
   
Základná cenníková cena modelu: 32 990 €
Základná cena verzie: 38 990 €

 

Ján Hargaš

Komentáre k článku