2015-10-08 03:55:00
Seat Ibiza 1,2 TSI
Seat Ibiza 1,2 TSI 66 kW
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: Seat Ibiza 1,2 TSI 66 kW – druhý facelift pomohol, no vek nezakryl

Síce sa hovorí, že vek je len číslo, no keď je to číslo veľké, je to vidieť, bez ohľadu na množstvo make-upu.

Do testu sme dostali Ibizu v nižšej výbave s najslabším prepĺňaným štvorvalcom. Aká je „bežná“ Ibiza?

Slovo facelift je dnes takpovediac sprofanované, no stále menej ako označenie „nová/nový/nové“. Ibiza je tu už dosť dlhé obdobie, a preto si pred príchodom ďalšej generácie pripravila facelift. Ten sa nedotkol skutočného vzhľadu auta, no priniesol nové čačky-mačky, upravil interiér, no hlavne priniesol nové motory a možnosti infotainmentu. Zmien je v konečnom dôsledku dosť. Tieto zmeny na Ibize možno preniesť na zmeny, ktorými po letnej dovolenke prešla zrelá žena s úmyslom ohúriť kolegyne v práci. Má nový účes, novú farbu vlasov, lepší odtieň pokožky, nový náramok a náhrdelník, počas dovolenky zhodila kilo a pol, zabehala si, takže má lepšiu kondičku, no HLAVNE má nový smartfón s novými funkciami. Tak či onak, sľúbená plastika ani odsávanie tuku sa nekonali a jej pracovné schopnosti sú rovnaké ako pred dovolenkou. Ale vyzerá lepšie, či aspoň inak.

Interiér – nová palubná doska nie je až tak nová

Druhý facelift Ibizy na mňa pôsobí ako výsledok rýchleho brainstormingu marketingového oddelenia s cieľom vylepšiť predajné čísla modelu v záverečnej fáze života bez zbytočných nákladov. Okrem spomínaných zmien exteriéru vrátane novej grafiky predných svetlometov (vo vyšších výbavách pribudol LED pásik denného svietenia), nových diskov a nových kombinácií farieb má Ibiza „novú“ palubnú dosku. Faktom je, že nová nie je, avšak vo vyšších stupňoch výbav má doslova prilepený nový plastový povrch hornej časti palubnej dosky vyznačujúci sa mäkčeným plastom. K tomu tiež treba prirátať možnosť úprav farebných detailov vrátane výduchov vzduchotechniky a nový panel ovládania manuálnej klimatizácie (ala Fabia III) s novým displejom infotainmentu.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Pod týmito zmenami sa však stále skrýva tá istá palubná doska, ktorej tvar komplikuje nasadanie a znižuje použiteľnosť auta pre vysoké osoby. Opakovane som si pri nastupovaní trieskal koleno o výčnelok pri dverách a koleno mi bolo na obtiaž aj pri stredovom paneli. Aj na posede za volantom cítiť vek a síce SEAT tvrdí, že sedadlá sú nové, nie sú výrazne lepšie než tie predtým. Autu citeľne chýbala stredová lakťová opierka a tiež možnosť nastavenia operadla v krížovej oblasti. Každopádne je posed za volantom vzhľadom na triedu auta v poriadku. Pocit za volantom okrem spomínaných úprav zlepšuje aj plne grafický displej palubného počítača s pekným funkčným volantom.

Priestoru za vysokým vodičom veľa neostane, zmestia sa zaňho iba malé deti. Sedenie vzadu je obmedzené zo všetkých smerov a pri osobách vyšších ako 180 cm je čisto núdzové aj v prípade osadenia iba dvojice. Rovnako núdzové je pre vyšších aj nastupovanie a vystupovanie. To ako vpredu tak aj vzadu. Dvere sú krátke ako pri Pole a vyšší vodič sa musí doslova poskladať, aby sa pri nastupovaní nepoudieral. Dá sa zvyknúť, no rátať treba s tým, že výška musí byť doplnená pružnosťou. Starší si teda Ibizu môžu kúpiť iba ak cvičia jogu...

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Lepšie je na tom batožinový priestor, avšak stále ide len o priemer triedy a veľké dovolenkové plány s Ibizou nemôžete mať. Je to skrátka malé auto a facelift s tým celkom pochopiteľne nič nespravil.

Motor a prevodovka

Pri využití motora 1,2 TSI s manuálnou päťstupňovou prevodovkou ma stojí veľa úsilia nebyť priveľmi subjektívny, no asi aj tak budem. 1,2 TSI a 1,4 TSI sú motory, s ktorými nespolupracujem práve rád. Verzia s výkonom 66 kW (90 k), ktorú som mal k dispozícii ma iba utvrdila v mojich výhradách.

Nech mám však akékoľvek pocity, pre budúceho majiteľa Ibizy treba napísať, že je to celkom prijateľná kombinácia a motorizácia sa vám za trpezlivosť odvďačí výbornými hodnotami spotreby paliva a tichým chodom.

Práve trpezlivosť patrí k cnostiam, ktoré s touto kombináciou motora a prevodovky musíte mať najmä pri rozbiehaní sa. Musíte byť dostatočne trpezlivý, aby ste sa naučili ako s autom jazdiť. Teda samozrejme v prípade, že nechcete priveľmi drať spojku a aj motoru chcete dopriať šťastný život.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

V takom prípade však nemáte veľa možností. Buď sa s autom budete rozbiehať opatrne a rozvážne, alebo dáte motoru zabrať. Nájsť kompromis zaberie skutočne veľa času a mne ani 700 km a týždeň za volantom nestačili na to, aby som sa to naučil (a to už som jazdil so všeličím).

Motor síce tabuľkovo disponuje relatívne vysokým krútiacim momentom prakticky od neutrálnych otáčok, cítiť a počuť to veľmi nie je a reálny nástup výkonu sa koná náhle a intenzívne tesne pod 2000 ot/min (na jednotke). Práve nekomunikátnosť a takpovediac turbodiera mi na motore vadia a turbodiera malýh turbomotorov mi vadí vo všeobecnosti. Krátka jednotka s vysokou spojkou a ľahkým plynom spôsobujú, že sa veľmi ťažko motor pri rozbehu ovláda. Najmä vyššiemu človeku skrútenému v kabíne. Motor dokáže rozpohybovať auto naozaj od 1100 ot/min, no pohyb sa uskutočňuje pomaly a snaha o jemné zvýšenie výkonu musí byť chirurgicky presná, inak nastanie hopsanie ako v autoškole.

Paradoxne, po zaradení dvojky mi stále citeľný turboefekt príde jemnejší a až tak nevadí. S plynom sa dá manipulovať tak, aby bola jazda hladká a príjemná.

Zdroj: Ján Hargaš

Ak si teda odmyslíme náročné dávkovanie plynu pri rozbehu je motor príjemný, tichý, veľmi úsporný a adekvátne dynamický. S malou Ibizou mu nevadí ani jazda rýchlosťami nad 140 km/h. Síce sa zvyšuje aerodynamický hluk a aj motor počuť, nie je to nepríjemné a ani spotreba nejde vysoko. Doslova tak ide o malý zázrak, respektíve výrazné zlepšenie teplotného manažmentu motora, ktorý sa ani pri vysokých rýchlostiach neprehrieva. Moja diaľničná spotreba pri udržiavaní tejto rýchlosti nepresiahla ani 7 litrov a to je naozaj skvelé. Motor sa vie na diaľnici rozbiehať bez podradenia pomerne dynamicky, pri tiahlom stúpaní a snahe stoj čo stoj držať rýchlosť pri zákonnom maxime však podradiť treba, rovnako tak pri jazde do kopca mimo mesto. Ale prevody (okrem jednotky) sú nastavené veľmi dobre a absencia šiesteho prevodového stupňa nie je prekážkou. Pri úspornej jazde mimo mesta sa dostanete hravo aj pod 5 litrov. Priemerne si Ibiza vypýtala 6,3 litra.

Jazdné vlastnosti auta sú také ako predtým. Auto je svižné, v rámci segmentu stále relatívne ľahké a hlavne malé, ideálne na predieranie sa mestskými uličkami. Na ceste sedí veľmi dobre a ani základný podvozok bez adaptívnych tlmičov nevykazuje známky priveľkej tvrdosti, či iné neduhy.

Infotainment

 Ak sa niečo na Ibize naozaj zmenilo, je to práve infotainment a jeho pripojiteľnosť. SEAT je unikátny v tom, že si užívateľ dnes a do budúcna už vôbec nie, nemusí lámať hlavu nad tým aký operačný systém má jeho mobil a aký zas podporuje jeho auto. Či Android, či Apple, alebo len aplikácia Mirror link, všetko funguje bez problémov. Infotainment ponúka prekvapivé množstvo možností vrátane sledovania údajov palubného počítača a vytváranie detailných štatistík. Môžete svoj mobil ovládať cez displej infotainmentu, môžete zrkadliť navigáciu na väčší displej infotainmentu, môžete byť online na Facebooku, či Twitteri, môžete sledovať RSS a môžete tiež kopu iných vecí... Veľkou výhodou je, že SEAT spolupracoval priamo so Samsungom a vytvoril tak „dokonalý“ mobil pre SEAT – A3.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Ján Hargaš

Infotainment som skúšal so starším Androidom (3 roky) a síce prebehlo pripojenie bez problémov, viac ako púštanie uloženej hudby sme spoločne nedokázali. Spomínaná A3 však dokázala naozaj veľa. Pravda, treba si zaplatiť pripojenie na internet, a tiež treba rátať s tým, že bez internetu veľa vody nenamútite (najmä v zahraničí).

Záver

Vynovená Ibiza nie je nová a facelift toho veľa nepriniesol. Napriek tomu dostala v druhom „balíčku aktualizácií“ veľa noviniek, ktoré skutočne pomohli predĺžiť jej približne deväťročnú životnú cestu. Nová Ibiza je naplánovaná na rok 2017, teda 9 rokov po príchode tejto generácie. Vďaka novým farebným kombináciám vie oživiť parkoviskovú šeď a podporiť svoje pekné i keď starnúce krivky.  Pri detailnejšom pohľade je na nej vidieť vrásky a nedostatky súvisiace s komfortom spôsobené skorším konštrukčným dátumom, avšak stále je to dobré malé auto so zaujímavými motormi. A práve motorová ponuka je dostatočne široká, aby sa vodič mohol vyhnúť motoru, ktorý mu nevyhovuje.  Zaujímavé sú nielen trojvalce – 1,0 MPi (iba do mesta) a 1,0 TSI, ale aj výkonnejšia verzia 1,2 TSI, či 1,4 TSI. V ponuke sa nachádzajú aj naftové agregáty, avšak tie si už na Slovensku takmer nikto nekupuje a nesúvisí to s emisným škandálom, skôr s uvedomením si, že nafta je v takom malom aute zbytočná a drahá. Škoda len, že Ibiza vsádza takmer výhradne na manuálne prevodovky. Nový infotainment sa nesie v duchu modernej pripojitelnosti a spolu s farebnými kombináciami, diskami a doplnkami je najsilnejšou zbraňou vynovenej Ibizy.

Technické údaje

Model: SEAT Ibiza 1,2 TSI
Počet valcov/ventilov: 4/16
Zdvihový objem motora (cm3): 1197
Prevodovka: 5-stupňová manuálna
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.): 66/4400 - 5400
Krútiaci moment (Nm/ot.): 160/1400-3500
Maximálna rýchlosť (km/h): 184
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 10,7
Spotreba mesto/mimo mesta/kombinovaná (l/100 km): 6,4/4,0/4,9
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4061/1693/1441
Rázvor náprav (mm): 2469
Objem batožinového priestoru (l): 292
Objem palivovej nádrže (l): 45
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1089
Užitočná hmotnosť (kg): 401
Rozmer pneumatík: 215/45 R16
   
Základná cenníková cena modelu: od 10 460 €
Základná cena verzie: 10 610 €

 

Ján Hargaš

Komentáre k článku