2015-10-08 12:30:00
TEST celoročné pneumatiky 195
TEST celoročné pneumatiky 195 65 R15
Zdroj: AutoBild.de

TEST: Celoročné pneumatiky 195/65 R15 pre rok 2015

Začína sa obdobie prezúvaní letných pneumatík za zimné. Preto nemecký časopis Autobild otestoval 10 celoročných pneumatík.

Pneumatiky s rozmerom 195/65 R 15 sú vhodné pre vozidlá nižšej strednej triedy. Boli testované na suchu, mokru, snehu a skúmali sa aj náklady na prevádzku (hlučnosť, spotreba, cena). Sú naozaj univerzálne, alebo je to nejaká zlátanina, ktorá vždy v niečom kríva?

Podľa Jozefa Petríka, riaditeľa predaja spoločnosti Goodyear Dunlop Tires Slovakia, sú takéto pneumatiky vhodné zatiaľ iba pre niektoré cieľové skupiny. Napríklad pre ľudí, ktorí jazdia prevažne v mestách (aj taxikári), najazdia málo kilometrov počas celého roka, alebo menej najazdia hlavne v zime. Technológia sa neustále vyvíja a celoročné pneumatiky sa stále zdokonaľujú. Najvhodnejším riešením je však použitie zimných pneumatík v zime a letných v lete. Veď sa nevyberiete v sandáloch na zimnú prechádzku...

Ako ale dopadol test desiatich celoročných pneumatík s rozmerom  195/65 R15, ktoré môžu obúvať najmä vozidlá ako napríklad Škoda Octavia, Hyundai i30 a ix20, Ford Focus, Citroën C4, Opel Zafira, Suzuki SX4, Peugeot 307 a 308, Fiat Stilo a ďalšie?

Zdroj: AutoBild.de

 
V teste najhoršie dopadli pneumatiky Nankang Winter Activa N607+. Tieto pneumatiky vôbec neudržali vozidlo v stope na mokrej vozovke a boli veľa náročné na prevádzku. Výborné parametre majú zase na snehu a slušné na suchu. Týmto pneumatikám sa teda celkom vyhnite.

Zdroj: AutoBild.de
Zdroj: AutoBild.de

 
Známku štyri, teda dostatočne, dostali pneumatiky Nexen N'Priz 4S a Sava Adapto HP. Pneumatiky majú zhodne slabiny na snehu a v prevádzkových nákladoch. Na suchej a mokrej vozovke sú hodnotené medzi 2 a 3. Tieto oba typy neodporúčame tiež.

Zdroj: AutoBild.de
Zdroj: AutoBild.de

 
V strede teda s hodnotením za 3, sa v teste umiestnili pneumatiky Uniroyal AllSeasonExpert a Nokian Weatherproof. Slušne si viedli na snehu a mokre, ale horšie boli na mokre a suchu. Aj náklady na prevádzku nie sú optimálne.

Zdroj: AutoBild.de
Zdroj: AutoBild.de

Zdroj: AutoBild.de
Zdroj: AutoBild.de

Dvojku (chválitebne), dostali pneumatiky Hankook Kinergy 4S, Vredestein Quatrac 5, Pirelli Cinturato AllSeason a Michelin CrossClimate. Zhodne obstáli chválitebne na vo všetkých testoch. Môžeme ich teda odporučiť pre sviatočného vodiča.

Zdroj: AutoBild.de

Najlepšou pneumatikou v teste je Goodyear Vector 4Seasons Gen-2. Táto pneumatika bola výborná na mokrej vozovke a slušne aj viedla aj na snehu a suchu. Náklady na prevádzku boli tiež výborné. Táto pneumatika je teda vhodná ako ekvivalent pre letné aj zimné pneumatiky. Samozrejme s odporúčaním zo začiatku článku.

Celoročné pneumatiky - 195/65 R15

Výrobca

Označenie

Index rýchlosti

Hodnotenie

Goodyear

Vector 4Seasons Gen-2

91 H

****

Michelin

CrossClimate

95 V

****

Pirelli

Cinturato AllSeason

91 H

****

Vredestein

Quatrac 5

91 H

****

Hankook

Kinergy 4S

91 H

****

Nokian

Weatherproof

91 H

***

Uniroyal

AllSeasonExpert

91 H

***

Sava

Adapto HP

91 H

**

Nexen

N’Priz 4S

91 H

**

Nankang

Winter Activa N607+

95 V

*

 

Jozef Vydra
ZDROJ: AutoBild.de

Komentáre k článku