2014-09-26 10:30:04
Mitsubishi Outlander PHEV
Mitsubishi Outlander PHEV
Zdroj: Jozef Vydra

TEST: Mitsubishi Outlander PHEV – špecifický samuraj a zároveň pionier

Opísať funkcie, vlastnosti a správanie tohto hybridného auta by vydalo aj na celú knihu.

Nielen preto bude tento test rozsiahlejší, ako sme si v redakcii pôvodne mysleli. Outlander PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) je vlastne elektromobil s autonómnym benzínovým motorom, ktorý poháňa nápravy prostredníctvom elektrickej časti, dobíja sadu zabudovaných batérií a jazdí v niekoľkých režimoch. Dojazd v čisto elektrickom udáva výrobca okolo 50 kilometrov. Dokáže toto veľké a ťažké auto (batérie „niečo“ vážia) dosiahnuť túto métu? A ako jazdí, keď sa „šťava“ z bateriek minie?

Rozhodli sme sa vyskúšať ho inak, ako vravia príručky, ktoré radia dobíjať ho zo siete a využívať na maximum jeho „elektrické“ vlastnosti. Povedali sme si, že skúsime, ako sa bude auto správať ako obyčajný hybrid, teda v prípade, že budeme nabíjacie stanice obchádzať veľkým oblúkom... Nuž, v prvom rade treba zabudnúť na ťažko uveriteľnú a v praxi vôbec nedosiahnuteľnú priemernú spotrebu 1,9 litra na 100 kilometrov. Aj v prípade, že hovoríme o prvých 100 kilometrov a (zasa prvú) polovicu prejde auto iba na baterky (logicky so spotrebou 0 l/100 km), zvyšok s podporou motora (a deklarovanou hodnotou 5,8 l/100 km), je to len teoretická hodnota.

V praxi, žiaľ, nedosiahnuteľná. Žiaľ preto, lebo by sa vám taká spotreba určite páčila. Zatiaľ je to o to zaujímavejšie, lebo elektrina na dobíjanie je ešte v tomto momente (takmer) „zadarmo“ - aspoň na niektorých dobíjacích staniciach. Čo však v prípade, že „zabudneme“ na podporu lacnej, prakticky bezplatnej elektrickej energie? Na čo by sme vlastne takéto auto kupovali? Práve preto nás lákala možnosť vyskúšať to – inak, ako ostatní...

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Ako prakticky funguje auto „na elektrinu“ bez dobíjania bateriek, aké pocity pri jazde prináša? Zamerali sme sa reálne používanie, keď nie je elektrina v dosahu. Tento model by určite priniesol viac poznatkov pri dlhšom spolužití, takto vám sprostredkujem základy, ktoré som stihol zistiť v priebehu štandardného krátkodobého testu. Pritom nie som žiadny novic v oblasti hybridnej techniky. No nemám ju „na tanieri“ každý deň. Čo sa mi teda podarilo s Outlanderom PHEV zažiť?

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

V čom je iný

Poďme najprv na rozdiely. Oproti bežným verziám Outlandera sa PHEV prakticky nelíši. Iba ozajstní znalci si všimnú zmenenú masku chladiča a spodných partií lakovaných farbou karosérie. Rozdielom je samozrejme aj samozrejme viečko zásuvky na pravej strane karosérie, ktoré verzie s konvenčným pohonom chýbajú. Interiér je futuristický, väčšina použitých plastov na mnohých pasažierov pôsobila lacným „retro“ dojmom. Tu je budúcnosť nahradená minulosťou. Asi prvý a posledný raz. Radiacu páku nahradil volič jazdných režimov, ktorý pripomína riešenia z niektorých iných hybridných japonských modelov. Odlišné sú aj prístroje pred vodičom: namiesto otáčkomera je ukazovateľ spotreby energie. Stav paliva v nádrži doplnil ukazovateľ nabitia akumulátorov. Zmenili sa aj jednotlivé obrazovky palubného počítača, ktorý teraz ukazuje dojazd na batérie alebo pomer jazdy na elektrinu a benzín. Prístroje sú dobre čitateľné a tlačidlá pomerne veľké.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Ovládač palubného počítača budete hľadať dosť dlho – nie je totiž vôbec na očiach, ale na prístrojovej doske (!?) ukrytý z dohľadu vodiča vľavo pod, či skôr pred volantom. Je celkom mimo zorného poľa vodiča. Nahmatať ho počas jazdy je dosť odvážna úloha, listovať v údajoch sa dá len jedným smerom a spotrebu meria vždy len od naštartovania. Na tomto musia konštruktéri zapracovať! Tiež získať dlhodobejší údaj o spotrebe sa jednoducho nedá, vynuluje sa po každom vypnutí zapaľovania! Hlavne pri hybride je to ťažko pochopiteľné. Niečo nájdete vďaka dotykovému rozhraniu infosystému, ale ten vyhodnocuje iba históriu elektrickej spotreby...

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Volant sa však drží príjemne, máte pocit, že sedíte v športovom aute. Podporujú to aj páčky radenia rýchlostí pod volantom. Ale hups!! Veď auto nemá žiadnu prevodovku! Presnejšie nie klasickú, ale iba jeden fixný prevod, kde sa benzínový motor pripája cez viaclamelovú spojku v olejovom kúpeli. Tu vzniká celkom zaujímavý paradox: počujete motor ako beží, ale vtedy nemusí aj poháňať auto, ale „iba“ dobíja baterky. V takzvanom sériovom hybridnom režime sa totiž celý výkon využíva len na nabíjanie batérie cez generátor s výkonom 70kW. Zvuk a otáčky motora tak miestami vôbec nezodpovedajú tomu, ako máte stlačený „plynový“ pedál.

Tak načo tam sú tie páčky?! Aby ste si nastavili účinok rekuperácia brzdnej energie. Vďaka tomu môžete počas bežnej jazdy zabudnúť na brzdy a keď jazdíte predvídavo, odmenou bude nahromadenie energie do batérie pri spomaľovaní. K dispozícii máte šesť stupňov, zmeny medzi nimi ale nie sú veľmi výrazné. Na piatom stupni je brzdenie výrazné (dá sa najlepšie využiť v meste) jednotka znamená takmer žiadne brzdenie a keď zvolíte nulu, po zložení nohy z pedálu akcelerátora auto plachtí bez odporu.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Výbavička – tak akurát

Outlander PHEV sa dodáva v jedinej výbave, najvyššom stupni Instyle. Posádka si tak „lebedí“ okrem iného v koženom čalúnení a vyhrievanými prednými sedadlami, využíva dvojzónovú klimatizáciu a vodiča ešte poteší aj elektricky ovládané sedadlo a adaptívny tempomat. Batožinový priestor má základný objem 463 litrov. Je to kvôli zadnému elektromotoru o 14 litrov menej ako v klasickej verzii. Po sklopení nesúmerne delených zadných operadiel vznikne rovná plocha, na to je však nutné sklopiť aj sedáky. Kufor je dlhý 940 milimetrov, široký presne meter a výška pod zaťahovateľné plató je vysoký 420 mm. Ak máte viac ako 180 centimetrov, nezmestíte sa pod veko batožinového priestoru – skutočne by sa mohlo vyklápať vyššie.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Pod kapotou je - motor

Outlander PHEV využíva kombináciu spaľovacieho motora, benzínového dvojlitra s výkonom 89 kW (121 k) s krútiacim momentom 190 Nm, a dvoch trojfázových synchrónnych jednosmerných elektromotorov s permanentným neodýmovým magnetom s výkonom po 60 kW pre prednú a zadnú nápravu. Predný má krútiaci moment  137 Nm, zadný dokonca 195 Nm. Spoločne dokážu spojiť svoje sily do prekvapujúco výraznej dynamiky jazdy, pri ktorej ostáva dostatok bezpečnej rezervy na predbiehanie. Aj pri pohone len na elektrinu je Outlander PHEV stále štvorkolkou. Aby sa splnila podmienka permanentného pohonu všetkých kolies, akumulátory sa nikdy úplne nevybijú. Hoci na indikátore svieti hodnota nabitia 0 percent, majú batérie ešte určitú energetickú rezervu.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Mitsubishi uvádza, že systémový výkon sústavy v paralelnom režime je 149 kW. No zároveň nehovorí nič o najvyššom celkovom výkone poháňacej sústavy. Outlander PHEV totiž nevyužíva nikdy maximálny možný výkon všetkých motorov naraz. Volí vždy len ich optimálnu kombináciu. Automobil ponúka tri režimy pohonu: čisto elektrický, sériový hybridný (pri ktorom pracuje spaľovací motor ako generátor elektriny pre dobíjanie akumulátorov počas jazdy) a paralelný hybridný – pri ňom zážihový štvorvalec poháňa predné kolesá a zadný elektromotor zadné kolesá. Predné kolesá poháňa spaľovací motor len vo vysokých rýchlostiach, inak funguje iba ako generátor elektrickej energie. Preto vlastne auto nepotrebuje prevodovku a motor je s prednou nápravou spojený iba spojkou.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Prepínam si sám, ale...

Jednotlivé režimy si auto prepína automaticky tak, aby optimálne využívalo energiu. Môžete mu do toho čiastočne zasahovať aj vy, keď prepínate medzi nimi manuálne. Napríklad môžete šetriť kapacitu v akumulátoroch prepnutím tlačidla na stredovom tuneli do sériového hybridného alebo paralelného hybridného režimu (nastavenie si už auto vyberie samé). Ak stlačíte vedľajšie tlačidlo, začnú sa dobíjať batérie pomocou spaľovacieho motora. To je vhodné vtedy, ak viete, že budete potrebovať čisto elektrický dojazd – v centre mesta a podobne.

Nabíjať? Možností je viac

Neskúšali sme využitie dobíjania z elektrickej siete, dôvody som vysvetlil v úvode testu. Z bežnej elektrickej zásuvky to však trvá asi päť hodín – auto tak možno dobiť bez problémov cez noc alebo počas pracovného času. V prípade vyššieho prúdu cez koncovku Menekes to zvládne dokonca za 3 hodiny. Verejná rýchlonabíjačka skráti čas nabíjania na 80 percent kapacity akumulátorov na (necelú) pol hodinu. Rovnaký čas treba vyčkať (spolu teda aspoň 50-55 minút), kým sa auto nabije naplno. Nevýhodou pri tom je, že sa zásuvka nezamkne trebárs ako pri Volkswagene E-Up!, či Nissane Leaf. Kábel sa tak počas dobíjania na verejnom mieste môže stať cenným úlovkom „hľadačov kovov“. Akumulátory sa dajú dobíjať aj spaľovacím motorom, dokonca aj počas státia asi za 40 minút na 80 % kapacity. Počas jazdy ale rátajte so spotrebou asi o liter vyššou na 100 km, miestami aj trocha viac.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Outlander PHEV si mení jazdné režimy podľa potreby, aj počas krátkej auto pokojne vystrieda všetky dostupné módy. V meste uprednostňuje výhradne elektrinu. Ak však v akumulátoroch dôjde „šťava“, zapne sa spaľovací motor. Ten sa spustí aj pri prudšej akcelerácii okolo 70 km/h. Čisto na elektrinu automobil zvládne ísť až rýchlosťou 120 km/h, elektrický režim sa preto niekedy zapína aj na diaľnici. Počuť len svišťanie vetra okolo karosérie. Spaľovací motor by sa patrilo odhlučniť trocha lepšie, lebo pri vyšších rýchlostiach má síce taký zdravý, až dravý zvuk, no po čase je jeho monotónne vrčanie únavné. Rýchla čisto elektrická jazda po diaľnici však vyšťaví kapacitu batérií, ktoré vydržia maximálne nejakých 20-25 km. Pri jazde v meste sa ale dokážete dostať až na maximálny dojazd sľubovaný výrobcom – približne 50 kilometrov.

Ako vlastne jazdí

Outlander PHEV, hoci v porovnaní s naftovou verziou 2,2 DI-D (110 kW) s automatom, pribral 195 kg (prevádzková hmotnosť je 1 885 kg), zrýchľuje na stovku za rovných 11 sekúnd, čo je dokonca o sedem desatín kratšie. Prekvapuje najmä svojou vitalitou vo vyšších rýchlostiach, keď cítiť silu elektrických newtonmetrov. S maximálkou je to horšie. Outlander PHEV končí už pri rýchlosti 170 km/h, diesel s automatom až pri 190.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Auto síce perfektne sedí v zákrutách, čomu vedľa pohonu všetkých kolies a takmer ideálnemu rozloženiu hmotnosti v pomere 55:45 medzi nápravy pomáha aj znížené ťažisko o tri centimetre proti konvenčnému Outlanderu. Znížiť ťažisko umožnili akumulátory uložené pod podlahou kabíny. Vyššia hmotnosť poznať, lebo Outlander stratil svoju obratnosť v zákrutách. Viac v nich mrzí minimálnej bočné vedenie sedadiel. Na dlhších trasách by ste určite prijali dlhšie sedáky. Mitsubishi sa snažilo kompenzovať vyššiu hmotnosť tvrdším odpružením, no prejavuje sa to na nižšom komforte jazdy. Podvozok stratil nonšalantnú poddajnosť a má trocha problémy aj s malými priečnymi nerovnosťami. Prenášajú sa do jabíny intenzívnejšie, ako by sa na SUV patrilo. Ťažká sada batérií v podlahe dáva autu jednoducho zabrať.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Schopnosti auta umožňujú aj jazdu v teréne - svetlá výška je 190 mm ​​a nájazdové uhly 22,5° - no v reáli ho tam asi nepošlete – Outlander PHEV totiž nemá žiadne ochranné plasty, preto sa oň budete v teréne báť.

No a spotreba teda je...

Čisto na elektrinu prejde Outlander PHEV teoreticky až 52 kilometrov. Elektrický dojazd sa v praxi meria pre dynamicky sa meniace podmienky ťažšie. Orientovať sa vám podarí pomocou ukazovateľa pomeru prejdenej vzdialenosti s využitím elektromotora. V praxi Outlander PHEV dokáže byť hlavne elektromobilom – na cestách do práce, na nákup, či pre deti do a zo školy. Spaľovací motor sa dostane k slovu len pri dlhšej jazde, alebo ak zabudnete dobiť akumulátory.  Spotreba záleží nielen na štýle jazdy, ale aj od stavu dobitia batérií. Naj bližšie sme sa k normovanej kombinovanej spotrebe 1,9 litra na 100 kilometrov dostali hneď pri prvej jazde s dobitými akumulátormi na trase s prevažujúcou jazdou po okresných cestách a v meste. To bolo za 2,5 litra na 100 kilometrov. Vzhľadom na auto tejto veľkosti  s hmotnosťou okolo 1800 kilogramov je naozaj perfektné hodnota. S nízkou spotrebou sa však dá jazdiť len krátkodobo, hneď ako sa akumulátory vybijú, spotreba sa zdvihne hneď na úroveň 7 až 10 litrov. Napríklad jazda po diaľnici znamenala priemernú spotrebu 8,9 litra na 100 km.  Pri 110-ke asi 8,2 a pri 130-ke až 9,6 – to všetko s vybitými batériami. Diaľnica teda nie je práve teritóriom Outlandera PHEV, skôr jazdy v meste. Škoda ešte, že celkový dojazd obmedzuje palivová nádrž na 45 litrov, veď bežný Outlander má 60 litrovú, verzia s jedinou poháňanou nápravou dokonca 63 litrov.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Keďže sme okrem prvotného dobitia jazdili už bez dobíjania batérií zo siete, podobne ako s bežnými hybridmi, vyšla nám priemerná spotreba po meste 7,2 a celková 7,5 litra na 100 km. Krátke úseky s batériou boli fajn, ak ale bola „vymlátená“ baterka, šplhala sa aj nad 10 litrov. Záver je jasný: čo Outlander PHEV ušetrí v elektrickom móde, „prešustruje“ vďaka vysokej hmotnosti a na stratách pri niekoľkonásobnej premene energií. Fyzikálne zákony sa jednoducho oklamať nedajú.

Jednoduchý záver: potrebuje pomoc, ale nielen Outlander

Pre koho teda toto auto je? Nuž zatiaľ v prvom rade pre technologických fanúšikov, ktorí musia mať to najlepšie a najnovšie. V tomto prípade Outlander PHEV má čo ponúknuť. Je to sofistikované a konštrukčne vydarené auto. Celosvetovo veľký záujem oň to jasne potvrdzuje. Napriek tomu, že sa už aj u nás dá prejsť vďaka rýchlonabíjacím staniciam aj cesta z Bratislavy do Košíc, problémom je cena. Približne o 14 000 eur vyššia, ako v prípade modelu s dieselovým motorom je obrovský rozdiel.

Kvality auta majú svoj reálny prínos. Aj spomínaná konštrukčná vyspelosť nemá iba jediný účel. No racionálne uvažujúci klienti si momentálne rýchlo uvedomia, že im kúpa hybridného Outlanderu viac berie, ako získajú. Áno, hlavným problémom je cena. Preto treba takýmto riešeniam a tým aj tomuto autu pomôcť. Na príklade motoristicky vyspelých krajín vidíme, že to ide. Iba treba chcieť. No obávam sa, že chcieť sa u nás nechce aj v iných prípadoch. To je dvojnásobná škoda...

Ak prevádzku takéhoto auta nepodporí štát podobne ako v zahraničí, nebude mať nádej na úspech. Škoda, lebo inak je to celkom zaujímavý samuraj, ktorý sa medzi ostatnými hybridmi nielen že nestratí, ale vyčnieva. Nielen veľkosťou, no tiež riešením pohonnej sústavy. Napriek tomu, bez vonkajšej pomoci dostane nálepku „Nežiadúci pionier.“ Teda priekopník, ale úplne bez podpory okolia? Práve to je, myslím si, nežiadúci stav, nech si o hybridných pohonoch a ich perspektíve myslíte aj vy čo chcete...

Technické údaje

Model: Mitsubishi Outlander PHEV
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1998 MiVEC
Prevodovka: fixný prevod
Poháňaná náprava predná aj zadná
Výkon (kW/ot.): 89/4500
Krútiaci moment (Nm/ot.): 190/4500
predný elektromotor - výkon (kW/ot): 60
predný elektromotor - krútiaci moment (Nm): 137
zadný elektromotor - výkon (kW/ot): 60
zadný elektromotor - krútiaci moment (Nm): 195
Maximálna rýchlosť (km/h): 170
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 11
Spotreba nabitý akumulátor/vybitý/kombinácia (l/100 km): 0,0/5,8/1,9
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4655/1800/1680
Rázvor náprav (mm): 2670
Objem batožinového priestoru (l): 463
Objem palivovej nádrže (l): 45
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1885
Užitočná hmotnosť (kg): 425
Rozmer pneumatík: 225/55 R18
   
Základná cenníková cena modelu: 45 900 €
Základná akciová cena modelu:  
Základná cena verzie:  
Cena testovaného vozidla: 46 650 €
Jozef Vydra

Komentáre k článku