2018-02-27 13:21:22
Hyundai Kona EV
Hyundai Kona EV
Zdroj: Hyundai

VIDEO: Elektrická Kona má REÁLNY dojazd 470 kilometrov! Najlepší elektromobil?

Hyundai Kona EV je nový elektromobil, ktorý kompletne mení hru. Nechytá sa naň ani Nissan, ani Tesla.

Hyundai dnes predstavil svoj nový elektromobil s názvom Hyundai Kona EV. Malý elektrický crossover prichádza s takými číslami, až sa zastavuje dych. Niečo také bolo ešte donedávna možné iba v bujnej fantázii o budúcnosti elektromobility. No dnes je tu malý crossover, ktorý dojazdom a výkonom tromfne omnoho väčšie mená. Je to ďalší dôkaz, že koncern Hyundai-Kia už dávno nie je na chvoste a to v ničom. Ani v elektromobilite.

Elektrická Kona prichádza v dvoch verziách. Slabšia disponuje batériami s maximálnou kapacitou 39 kWh a s elektromotorom s maximálnym výkonom 99 kW (135 k) a maximálnym krútiacim momentom 395 Nm. Lítium-ión polymérové batérie umiestnené v podvozku môžete slabšiu Konu nabiť do plnej kapacity za 6 hodín a 10 minút (cez palubnú nabíjačku s výkonom 7,2 kW) a cez 100 kW rýchlonabíjačku získate 80% kapacity batérie za 54 minút. Slabšia Kona zrýchli z 0 na 100 km/h za 9,3 sekundy, dosiahne maximálnu rýchlosť 167 km/h. Jej priemerná spotreba je 14,8 kWh/100 km a dojazd je 300 kilometrov. Oba údaje sú založené na novom meracom cykle WLTP (reálny dojazd a reálna spotreba).

V nasledujúcom videu nájdete všetky kľúčové info a novú Konu si môžete pozrieť naozaj detailne.

Silnejšia verzia Kony ponúkne batériu s kapacitou až 64 kWh. Na 100 kW nabíjačke nabijete kompletne vybitú batériu na 80% za rovnaký čas – 54 minút. Plné nabitie doma cez palubnú nabíjačku zaberie 9 hodín a 40 minút. Motor silnejšej Kony ponúkne maximálny výkon 150 kW (204 k) a maximálny krútiaci moment 395 Nm. Aj silnejšia Kona dosiahne maximálnu rýchlosť 167 km/h avšak z 0 na 100 km/h zrýchli za 7,6 sekundy. Priemerná reálna spotreba je 15,2 kWh/100 km a to znamená, že dojazd je až 470 km na jedno (plné) nabitie. To je dosť na to, aby ste s Konou mohli vyraziť na dovolenku k moru a zastavili raz, či dvakrát. (Cesta BA – Rijeka). Teda, ak by ste s malým crossoverom na takú cestu šli. Faktom je, že nie každý potrebuje na dovolenku veľké auto a elektrická Kona sľubuje takmer identické rozmery vnútorného priestoru ako klasická verzia.  

Elektrická Kona sa od štandardnej odlišuje odlišnými farbami a detailmi dizajnu vnútri i vonku. Najzreteľnejšou odlišnosťou je zakrytá mriežka chladiča, no tiež mierne odlišné vonkajšie rozmery. Vďaka doplnkom a špecifikám elektromobilu je elektrická Kona o pár milimetrov dlhšia, širšia a tiež vyššia ako štandardná (+15 mm dĺžka, +20 mm výška).

Zdroj: Hyundai

Elektrická Kona ponúkne vysokú mieru konektivity, výbavy a tiež plnú paletu asistenčných systémov. Medzi nimi vyniká audiosystém od Krell, head up displej, indukčné nabíjanie smartfónov, jazdný asistent pre udržiavanie v pruhoch, núdzové brzdenie s rozoznávaním chodcov, asistent pre kontrolu mŕtvych uhlov a kontrolu premávky za vozidlom pri cúvaní, adaptívny tempomat s funkciou stop and go a  ďalšie systémy skryté pod názvom SmartSense.

Elektrická Kona ponúkne takmer identickú priestrannosť interiéru ako štandardný model. Konštruktéri to docielili rafinovaným umiestnením batérií do podvozka. Kona ponúkne batožinový priestor na úrovni 372 litrov, respektíve 332 litrov, ak si zo sebou zoberiete palubnú nabíjačku. Svetovú premiéru zažije elektrická Kona na autosalóne v Ženeve, do predaja by sa mohla dostať ešte koncom tohto roka, či začiatkom budúceho.

Viac sa teda dozvieme až po premiére. Kedy sa dostane k nám a za akú cenu budú obe verzie dostupné, zostáva najväčšou otázkou. Ak by sa základná elektrická Kona dostala do predaja za štartovaciu cenu tesne pod úrovňou nového Nissanu Leaf s kapacitou 40 kWh (základ 31 400) - a tým by ospravedlnila menšie vnútorné rozmery, mohla by sa skutočne stať tým aktuálne najlepším a najzaujímavejším elektromobilom na trhu s najlepším pomerom ceny a protihodnoty. Originálny vzhľad, na malé auto vysoký výkon, silueta crossoveru, vysoký dojazd a lákavá cena v spolupráci s čoraz väčšou sieťou dobíjacích staníc, to všetko by mohli byť rozhodujúce argumenty. Ak k tomu prirátame kvalitu výroby a tiež rýchlosť výroby, ktorú môže sľúbiť jedine zavedená automobilka, auto by mohlo reálne ohroziť aj také mená ako Tesla, či Nissan. Nechajme sa teda prekvapiť, no už teraz môžeme napísať, že elektrická Kona poriadne zamieša karty na trhu elektromobilov. 

V galérii nájdete pár ďalších obrázkov, i zhŕňajúcu infografiku o novom aute.

Zdroj: Hyundai


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Hyundai

Komentáre k článku


Stream naživo