2018-02-23 14:25:00
CUPRA
CUPRA
Zdroj: Jozef Vydra

CUPRA – nová značka pre milovníkov športových automobilov

Ako sme vás už informovali, včera bol deň, keď španielsky SEAT odhalil svoju novú športovú značku.

Vášeň, presnosť, odhodlanie a odvaha. To sú štyri základné princípy, ktoré sprevádzali odhalenie nového loga a uvedenie novej značky CUPRA so svojou vlastnou identitou. Stalo sa tak na exkluzívnej akcii, ktorá sa konala neďaleko Barcelony na bývalom pretekárskom ovále Sitges – Terramar. Ten mal svoju premiéru v októbri 1923 a jazdila sa na ňom prvá Veľká cena Španielska. V tom čase patril k takým významným okruhom formule 1, ako boli Monza v Taliansku, Brooklands vo Veľkej Británii, či Indianapolis v USA.

Po 95 rokoch zažilo toto miesto opäť premiéru. Bol tam odhalený prvý model novej značky, CUPRA Ateca. Označenie Cupra bolo vždy synonymom prejavu športovej výkonnosti modelov automobilky SEAT. Nová značka s týmto menom prišla na svet, aby zaujala nadšencov automobilov po celom svete. CUPRA znamená jedinečnosť, sofistikovanosť a výkonnosť. Nastal čas zaviesť špeciálnu značku pre nadšencov.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Prečo práve teraz? SEAT-u sa v poslednom čase darí a za posledných 5 rokov zvýšil objem o 46%. Ibiza zvíťazila v 80% porovnávacích testov a modely Cupra zdvojnásobili svoj predaj za posledné tri roky. „CUPRA je veľká príležitosť pre SEAT, pre našich zákazníkov a pre podnikanie,“ povedal prezident SEAT Luca de Meo. „Celý projekt sa objavil ako sen skupiny ľudí, ktorí hľadali spôsob, ako dobyť novú skupinu milovníkov automobilov.“

CUPRA sa stáva vlastnou entitou vytvorenou pre vývoj modelov v spojení so značkou SEAT a s pevným záväzkom rásť samostatne. Pre značku bude vyhradených približne 265 špeciálne vybraných predajcoch SEAT v celej Európe. Nová značka bude súčasťou rodiny SEAT rovnakým spôsobom ako ostatné spoločnosti vo vlastníctve spoločnosti SEAT (napríklad SEAT Metropolis: Lab Barcelona). SEAT sa snaží diverzifikovať svoje podnikanie a rozvíjať nové modely, ktoré sa môžu ukázať ako výnosné a zároveň aj naďalej posilňovať svoju finančnú pozíciu.

SEAT je momentálne jednou z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich značiek v Európe a je v súčasnosti dobre pripravená na uvedenie značky CUPRA do života. Okrem automobilových modelov pre zákazníkov bude CUPRA zahŕňať aj celú divíziu motoristického športu a pretekania. Teda oblasti, ktoré mala na starosti doteraz odnož SEAT Sport a ktorá sa takto priamo integruje do novej značky.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Viceprezident divízie predaja a marketingu spoločnosti Wayne Wayne Griffiths pri prezentácii zdôraznil: „Našou ambíciou pre značku CUPRA je zdvojnásobenie predaja v priebehu nasledujúcich 4-5 rokov so zameraním nášho obchodného modelu na štyri hlavné piliere: distribúciu, partnerstvo, preteky a produkty“.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

CUPRA Ateca - prvý model značky

Ikonické a silné SUV signalizuje začiatok novej éry. Je dokonalým vozidlom na uvedenie značky CUPRA do prevádzky. Je to unikátny model vo svojom segmente, ktorý je doteraz určený iba pre prémiové značky. Meno CUPRA sa vždy vyznačovalo pôsobivou rovnováhou zábavy pri jazde a každodenným jednoduchým používaním. Nie každá značka totiž môže ponúknuť precíznosť a športové použitie, pritom súčasne auto, ktoré sa dá používať na prepravu detí do školy, nakupovanie alebo cestovanie s množstvom batožiny s vysokou úrovňou jazdy. Nový model CUPRA Ateca kombinuje elegantný a dynamický dizajn s priestranným interiérom a veľkým batožinovým priestorom.

Zdroj: Seat
Zdroj: Jozef Vydra

„CUPRA Ateca ponúka všestrannosť ako žiadna iná značka. Je to jedinečný model vo svojom segmente a najlepší príklad rovnováhy medzi motoristickým športom, zábavou jazdy na aute a jednoduchým používaním v každodennom živote“, uviedol  výkonný viceprezident pre výskum a vývoj SEAT, Dr. Matthias Rabe.

Nový motor CUPRA Ateca 2.0 TSI má výkon 221 kW (300 k) a pracuje s novo navrhnutým filtračným systémom OPF (Otto Particulate Filter). Spĺňa tak najnovšie legislatívne predpisy o emisiách. Tento motor sa kombinuje s novou 7-stupňovou prevodovkou DSG, ktorá bola vyvinutá tak, aby poskytovala rýchlejšie, plynulejšie a presnejšie športovejšie radenie. Pri vývoji prevodovky sa prihliadalo na to, aby spájala vysoký výkon s nízkou úrovňou spotreby paliva a emisií. CUPRA Ateca môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 245 km/h a jej zrýchlenie z 0 na 100 km/h je za 5,4 sekundy.

Zdroj: Jozef Vydra

CUPRA Ateca má trakčný systém 4Drive. Patrí k najbezpečnejším a najmodernejším integrovaným trakčným systémom na svete. Analyzuje podmienky na ceste v reálnom čase, vrátane rýchlosti vozidla, rýchlosti každého kolesa, polohy volantu a štýlu alebo režimu jazdy, aby energia prichádzala ku kolesám v každom okamihu v potrebnom pomere. Systém 4Drive optimalizovali tak, aby spolupracoval so všetkými režimami jazdy: normál, šport, individuál, sneh, off-road a k tomu aj režim CUPRA. Pri jeho výbere v profile pohonu motor reaguje bezprostredne a adaptívne odpruženie (Dynamic Chassis Control) je nastavené tak, aby poskytovalo športovejší okraj automobilu.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

V rámci dizajnu má novinka pôsobivé exkluzívne detaily, ktoré jej zabezpečujú výrazný vonkajší vzhľad. Nové logo s medenou farbou dopĺňajú čierne lesklé prvky: strešné nosníky, spätné zrkadlá, okenné rámy, bočné lišty, kolesá, predná mriežka a predné a zadné difúzory, ako aj spojlery, ktoré zakrývajú zadné okno. K dispozícii sú exkluzívne funkcie: uvítacie svetlo, ktoré premieta na zem názov a logo CUPRA. Výkonné čierne brzdové strmene, športový zadný nárazník, medené logo CUPRA na veku kufra, štyri výfuky na okraji zadného difúzora a exkluzívne 19 "diamantové liatinové kolesá s logom CUPRA zvyšujú športovú a eleganciu tohto jedinečného, dynamického SUV. K dispozícii je šesť vonkajších farieb karosérie: Energy Blue, Velvet Red, Brilliant Silver, Rodium Grey, Magic Black a Nevada White.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

V interiéri sú panely dverí čalúnené v Alcantara®, s osvetleným hliníkovým prahom s logom CUPRA. Sedadlá sú tiež čalúnené v Alcantara®, v čiernom prevedení s šedým prešívaním, s efektom z uhlíkových vlákien, ktorý zakrýva boky. Šedé šitie nájdete aj na športovom koženom volante a páke prevodovky. Pedále sú z hliníka a výduchy klimatizácie a centrálna konzola sú lesklé čierne. Logo CUPRA je aj na volante, podlahových rohožiach, na kľúči a na dotykovom displeji multimediálneho systému, ktorý víta vodiča pri štarte motora.

Štandardné vybavenie v CUPRA Ateca je orientované na technológie, dizajn a bezpečnosť. Preto je štandardne dodávaný bezkľúčový vstup a štartovací systém, bezdrôtová nabíjačka, zosilňovač signálu GSM, 360 ° kamera s pohľadom zhora, 8-palcový dotykový navigačný systém a adaptívne dynamické ovládanie podvozku. Aj digitálny kokpit a parkovací asistent sú v štandarde.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Voliteľný Performance Pack má 18“ výkonové brzdy Brembo v čiernej farbe, exteriérový balík Carbon Fiber (zadný spojler a kryty vonkajších spätných zrkadiel), Carbon Fiber Interior Pack (palubná doska tvarovaná z uhlíkových vlákien a kožené sedadlá). Exkluzívne sedadlá CUPRA budú k dispozícii od polovice roka 2019.

Napriek tomu, že SUV rastie na popularite, v tejto chvíli nie je na trhu veľa takých áut, ako CUPRA Ateca. Práve preto bude prvým pilierom značky, ktorá ešte viac odstráni medzeru medzi športovými modelmi SEAT a samotným motoristickým športom.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

CUPRA TCR

CUPRA TCR bude prvým závodným automobilom značky. Bude oficiálne súťažiť v sérii TCR v sezóne 2018. Nový CUPRA TCR prichádza s novým logom CUPRA na prednom a zadnom mieste s oficiálnou a symbolickou farbou medi, s rôznymi nárazníkmi, volantmi, kapotou a sedadlami na loptičku normálnym modelom CUPRA, ako aj ECU s adaptovaným softvéru na dosiahnutie súladu s nariadením o technických predpisoch z roku 2018.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Budúce projekty

Pre túto exkluzívnu udalosť nová značka urobila akési dizajnové cvičenia na CUPRA Ibiza a CUPRA Arona, aby predstavila silu nového sveta CUPRA. Napriek tomu, že tieto autá ešte nie sú potvrdené ako súčasť radu CUPRA, sú to výkonné dizajnové cvičenia, ktoré ukazujú potenciál novej značky z hľadiska dizajnu a technológie a tiež možnosť rozšírenia prvkov CUPRA na rôzne segmenty.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

SEAT Leon CUPRA R ST

Popri predstavených modeloch CUPRA sa ukázal aj nový model SEAT Leon CUPRA R ST, ktorá vstupuje do sofistikovanej, výraznej a vysoko výkonnej rodiny. SEAT Leon CUPRA R ST prináša detaily exteriéru a interiéru, v súlade s charakteristickým dizajnom vozidla. Má motor 2.0 TSI (221 kW/300 k), systémom pohonu všetkých kolies 4Drive a prevodovkou DSG. Má tiež aerodynamické časti z uhlíkových vlákien, emotívny zvuk výfuku, kolesá s medeným vzhľadom a výkonovými brzdami. Vozidlo bude k dispozícii do konca roka a objaví sa aj na medzinárodnom ženevskom autosalóne.

Zdroj: Seat
Zdroj: Seat

CUPRA je špeciálna značka pre jedinečných ľudí, ktorá má zaujať zákazníkov, ktorí hľadajú to, čo nová značka ponúka: jedinečnosť, sofistikovanosť a výkonnosť. Nastal čas, aby sa milovníci automobilov zapojili do novej značky, ktorá spĺňa ich očakávania. Spolu so spustením nových modelov bude CUPRA aj vďaka účasti na sérii TCR udržiavať aktívny motoristický šport a pretekárskeho ducha značky. Svet CUPRA je pripravený dobyť srdcia novej skupiny nadšencov vo viac ako 260 špeciálne vybraných obchodných zastúpeniach SEAT v celej Európe.

Na záver ešte krátke video s atmosférou podujatia, na konci predstavenie jednej z dizajnových štúdií- CUPRA Ibiza:


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo