2018-02-18 04:35:00
BMW X4 II. generácia
BMW X4 II. generácia 2018
Zdroj: BMW

FOTO+VIDEO: Úplne nové BMW X4 prichádza. Aj s brutálnymi verziami M40i a M40d

BMW tento týždeň predstavilo novú generáciu modelu X4. Z prvej sa od uvedenia predalo cez 200-tisíc kusov. Nová má čísla predajov prekonať.

BMW X4 druhej generácie prichádza rok po príchode geneticky spriazneného modelu BMW X3. Nová X4 zaujme prepracovanou zadnou časťou, výraznejšou prednou časťou po vzore spomínanej X3, no tiež novými technológiami a silnými športovými verziami s označením M40i ale tiež M40d s výkonom až 326 koní.

Tak ako nový model X3, aj nové SUV kupé X4 podstatne zväčšuje svoje vonkajšie aj vnútorné rozmery. To prispeje nielen k vyrovnanejšiemu vzhľadu, no najmä ponúkne viac priestoru pre pasažierov a batožinu.

Oproti predchádzajúcej generácii je nový model s celkovou dĺžkou 4 752 mm dlhší o 81 mm, rázvor sa natiahol o 54 mm na 2 864 mm, šírka o 37 mm na 1 918 mm a dynamickejšie proporcie nového modelu BMW X4 umocňuje aj zníženie celkovej výšky o 3 mm na 1 621 milimetrov. Dokonalé vyváženie vozidla 50 : 50 medzi prednou a zadnou nápravou podčiarkujú krátke previsy a výrazné blatníky s jemne naznačeným 6-uholníkovým tvarom.

Plná paleta motorov a verzie M Performance už od úvodu predaja

K dispozícii sú od začiatku predaja dva štvorvalcové benzínové turbomotory skrývajúce sa pod označením xDrive20i s výkonom 184 koní a xDrive30 s výkonom 252 koní. Naftovú ponuku zahŕňajú štvorvalce xDrive20d (190 k) a biturbo xDrive25d s výkonom 231 koní. Na vrchole civilnejších verzií je šesťvalec xDrive30d s výkonom 265 koní a krútiacim momentom 620 Nm. Ani jeden z motorov nebude dodávaný inak, než s 8-stupňovou automatickou prevodovkou Steptronic aj s režimom Launch control. Dostupná bude iba možnosť manuálneho radenia aj páčkami pod volantom.

Vrcholnými motorizáciami sú X4 M40i s výkonom 360 koní a krútiacim momentom 500 Nm. Verzia so športovým diferenciálom vzadu disponuje odlišným športovejším dizajnom a zrýchlením z 0 na 100 km/h za 4,8 sekundy. M40d dodá až 326 koní a 680 Nm krútiaceho momentu od 1750 ot/min. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne za 4,9 sekundy.

Zdroj: BMW

K zvýšeniu jazdného zážitku okrem prepracovaného pohonu xDrive a vylepšeného podvozka prispeje aj zníženie hmotnosti v priemere o 50 kilogramov a taktiež zlepšenie aerodynamiky o rovných 10%. Konštruktéri to dosiahli vďaka úpravám karosérie, zakrytovaniu podvozka, no tiež prostredníctvom otvárateľných lamiel na prieduchoch na prednej maske.

Modelové verzie xLine, M Sport X a M Sport s individuálnym vyžarovaním

Vzhľad nového modelu BMW X4 môžu umocniť individuálne úpravy v podobe troch na požiadanie dodávaných verzií. Do bohatej výbavy patria okrem ďalších výrazných dizajnových prvkov aj špeciálne 19-palcové disky kolies z ľahkých zliatin.

Robustný charakter modelov Sports Activity Coupé podčiarkne verzia xLine so špeciálnou ochranou spodnej časti vpredu aj vzadu, ktorá je, spolu s prahmi dverí, vyhotovená v striebornej metalíze Glacier ako aj rámy okien a ďalšie detaily s povrchovou úpravou lešteným hliníkom. Novo zostavený model M Sport X prichádza v sivej farbe Frozen inšpirovanej rely športom ako aj s originálne tvarovanými otvormi na vstup vzduchu, prahmi a s ochrannými prvkami spodnej časti vzadu, ktoré sa zameriavajú na zvýraznenie športových schopností mimo spevnených ciest. Model M Sport sa orientuje na nezameniteľný športový vzhľad. Predný aj zadný nárazník spolu s prahmi dostali aerodynamicky optimalizované tvary. O neprehliadnuteľné športové vyžarovanie na cestách sa postarajú aj čierne vysoko lesklé prvky.

Zdroj: BMW

Prvý raz sú pre nové BMW X4 k dispozícii aj prvky z programu BMW Individual. Ponuka mimoriadne exkluzívnych exteriérových doplnkov obsahuje aj paletu lakov BMW Individual vrátane metalízy Sonnenstein a 21-palcové disky kolies z ľahkých zliatin BMW Individual.

Nové materiály, viac priestoru

Nové BMW X4 ponúkne posádke prepracovaný prístup k prémiovému interiéru. Nové materiály, dizajnové prvky a nové možnosti individualizácie aj prostredníctvom prvkov, farieb a koží od BMW Individual. Milovníkov slnka poteší výrazne väčšie presklenie strechy. Milovníkov športovej jazdy zas športové sedadlá s výrazným bočným vedením, či tradične pekný M volant. Prvok Ambient Air ponúkne zvýšenie kvality vzduchu v kabíne prostredníctvom ionizácie a taktiež pomôže potlačiť nechcené pachy prostredníctvom rôznych parfumov.

V zadnej časti nového BMW X4 sa nachádzajú tri plnohodnotné sedadlá, ktoré oproti predchádzajúcej generácii poskytujú pasažierom o 27 mm viac priestoru na nohy. Objem batožinového priestoru činí 525 dm3. Po sklopení operadiel zadných sedadiel delených v pomere 40 : 20 : 40 narastie na 1 430 dm3. Sklápanie sa môže ovládať aj na diaľku z batožinového priestoru. Na požiadanie dodávaný balík so zväčšeným počtom odkladacích priestorov obsahuje napríklad aj ďalšie odkladacie priestory, USB a 12 V zásuvky či multifunkčné háčiky a upevňovacie koľajnice v batožinovom priestore.

Zdroj: BMW

Interiér vozidla sa nesie v duchu sesterského modelu BMW X3. X4 tak získava všetky vylepšenia novej generácie X3. Vrátane nových digitálnych budíkov, lepšie viditeľného head up displeja. Aj X4 si osvojila voľne stojaci centrálny displej infotainmentu. Ten má v základe 6,5 palcovú uhlopriečku, v prípade kombinácie s navigačným systémom Professional dostane displej dostane zákazník displej s uhlopriečkou 10,25 palca.

Balík nových asistenčných systémov pre komfort a bezpečnosť

Pre zvýšenie komfortu a bezpečnosti sa opäť rozšírila ponuka najmodernejších asistenčných systémov vodiča. Súčasťou sériovej výbavy modelu BMW X4 je systém udržiavania rýchlosti s funkciou brzdenia ako aj kontrola pred nárazom, ochrana chodcov a funkcia núdzového brzdenia v meste. Na požiadanie sa dodáva aktívny systém udržiavania rýchlosti s funkciou Stop&Go, ktorý dokáže vozidlo úplne zastaviť a následne automaticky rozbehnúť. V ponuke prvkov dodávaných na želanie sa nachádzajú aj asistenčné systémy vodiča ako Speed Limit Info vrátane indikácie zákazu predbiehania, varovný systém opustenia jazdného pruhu a varovný systém zmeny jazdného pruhu.

Zdroj: BMW

Ďalšie rozšírenie asistenčných a podporných systémov predstavuje v novom modeli BMW X4 bezkonkurenčný bezpečnostný balík Driving Assistant Plus. Okrem iného obsahuje asistent riadenia a jazdného pruhu, ktorý odporuje vodiča tým, že udržiava vozidlo v strede jazdného pruhu komfortnými zásahmi do riadenia a to pri jazde rýchlosťou až do 210 km/h, či asistent udržiavania jazdného pruhu s aktívnou ochranou pred bočnou kolíziou ako aj predný varovný systém pred premávkou zboku alebo varovný systém pre križovatky.

Nový rozšírený asistent parkovania pomáha pri výbere a parkovaní do priečneho aj pozdĺžneho parkovacieho miesta. Ďalšími súčasťami sú aj systém Surround View s funkciami Top View, Panorama View a 3D View, ktorý poskytuje 360° pohľad na vozidlo zhora vrátane jeho okolia a premieta ho na kontrolný displej. S pomocou funkcie Remote 3D View sa môže prenášať aktuálny pohľad na okolie vozidla priamo na obrazovku majiteľovho mobilného telefónu. To sa môže hodiť v prípade, že majiteľ nadobudne podozrenie na hroziace poškodenie vozidla (pri parkovaní napr.), či sa jednoducho chce presvedčiť, že je všetko okolo auta v poriadku.

Zdroj: BMW

BMW Connected a Connected+

BMW Connected prepája vozidlo a koncové zariadenia užívateľa prostredníctvom flexibilnej platformy Open Mobility Cloud. Medzi koncové zariadenia patria Apple iPhone a Apple Watch ako aj mobilné telefóny a smart hodinky s operačným systémom Android či hlasové asistenčné systémy Amazon Alexa a Google Home. Osobné asistenčné systémy mobility sa tak jednoducho integrujú do digitálneho rozhrania majiteľa. Prostredníctvom všetkých koncových zariadení si môže užívateľ naplánovať cestu podľa adresy uvedenej v kalendári a na základe aktuálnych údajov z dopravnej premávky či podľa aktuálneho stavu paliva. Následne sa trasa už pri naštartovaní objaví v navigačnom systéme. Užívateľ dostane na svoje koncové zariadenie aj správu o tom, kedy je najlepšie vyraziť, aby do cieľa došiel včas. S týmito asistenčnými systémami sa dajú skontrolovať údaje o vozidle ako stav paliva a dojazd, prípadne na diaľku vozidlo zamknúť.

S ďalším rozšírením BMW Connected+ sa nové funkcie dostávajú na novú úroveň možností personalizácie. K nim napríklad patrí zasielanie aktuálnej pozície prostredníctvom SMS a Live Link (Share Live Trip Status) a navigácia do cieľa cesty od zaparkovania vozidla, pričom navigácia pokračuje prostredníctvom smartfónu či hodiniek (navigácia od dverí k dverám).

Zdroj: BMW

Konektivita v prospech bezpečnosti, komfortu a infotainmentu.

SIM karta sériovo zabudovaná vo vozidle umožňuje aj využívanie inteligentného núdzového volania s automatizovaným zasielaním polohy vozidla a rozpoznávaním závažnosti nehody ako aj služby BMW Teleservices. S novou službou BMW Teleservices vie vozidlo rozoznať aj kolízie v nižších rýchlostiach, keď sa neaktivuje airbag. Vodič následne prostredníctvom displeja systému iDrive dostane možnosť na priame prepojenie s operátorom BMW. Po stlačení tlačidla získa profesionálnu podporu od operátora BMW a v prípade potreby získa spojenie priamo na BMW Autorizovaný servis alebo na Mobile Service. V ponuke prvkov dodávaných na požiadanie sa nachádza aj možnosť vytvorenia internetového pripojenia na palube prostredníctvom WLAN hotspotu či bezdrôtové indukčné nabíjanie mobilných zariadení.

Zdroj: BMW

 


AUTOR: © Zoznam/JH
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo