2017-08-30 14:35:00
Dacia Duster 2017
Dacia Duster 2017
Zdroj: Renault Group

Úplne nová Dacia Duster sa výrazne nezmenila, je to typický Duster

Dacia a Renault predstavili fotografie nového modelu Duster, ikonického SUV značky. Drsný vzhľad mu ostal.

Oficiálne sa Dacia Duster predstaví na jesennom autosalóne vo Frankfurte. Na prvý pohľad vidno zmeny, ale pod nimi sa schováva dobre známy vzhľad robustného vozidla s moderným dizajnom. Nový Duster je nielen všestranný, ale je aj atraktívnejší, ako doteraz.

Duster bol absolútnym zásahom do čierneho a za sedem rokov od začiatku výroby sa doteraz predalo viac ako 1 milión kusov pod značkami Dacia a Renault. Teraz sa otvára nová kapitola v histórii modelu. Francúzsky koncern, respektíve rumunská značka, ho chcú predávať za podobné ceny, ako súčasný model. V súlade s jeho DNA kombinuje úplne nový Duster robustný, svalnatý dizajn aj s novou farbou karosérie, ktorou je oranžová Atacama.

Podlahová plošina sa nezmenila, ani vonkajšie rozmery. V dizajne však nie je nič po starom – podľa šéfa dizajnu Renaultu Laurensa van der Ackera sú všetky karosárske panely nové. Takže nie je to žiadny facelift.

Zdroj: Renault Group

Pri pohľade spredu zaujme výrazná maska chladiča, ktorá sa rozširuje smerom k svetlometom umiestnených v rohoch karosérie a opticky tak vozidlo rozširuje.  Nový je aj svetelný podpis, vrátane LED svetiel pre denné svietenie a je rozdelený na tri časti. Ostré línie kapoty prispievajú k agresívnemu vzhľadu. Väčšia, matne chrómovaná spodná časť nárazníku je odolná voči škrabancom.

Pohľad z boku ukazuje vyššiu bočnú líniu, ktorá prispieva k ochrane posádky. Čelné sklo je v porovnaní so súčasným modelom Duster posunuté o 100 mm dopredu a má väčší sklon. Kabína je vďaka tomu dlhšia a pôsobí priestrannejšie. Nové hliníkové strešné lyžiny nadväzujú na líniu čelného skla. Vozidlo má vďaka nim dynamický profil. Auto má 17-palcové disky a výrazné lemovanie blatníkov, zväčšil sa aj rozchod náprav.

Zdroj: Renault Group
Zdroj: Renault Group

Pohľad zozadu ukazuje výrazné proporcie, kde horizontálne línie a svetlá umiestnené v rohoch karosérie dotvárajú zvýšený postoj vozidla. Zadný svetelný podpis je typický pre modely Dacia. Podobne ako vpredu, aj vzadu je širšia a matne chrómovaná spodná časť nárazníka.

Úplne nový Duster má priniesť aj väčší cestovateľský komfort vďaka kompletne inovovanému a kvalitnejšiemu interiéru s mäkčenými plastmi  a novým prvkom výbavy.

Nový Duster bude odhalený na tlačovej konferencii v stánku Dacia na Frankfurtskom autosalóne, presne 12. septembra o 11:10. Na trh sa dostane najskôr na konci roka, na našom území sa však zrejme objaví v predajniach až začiatkom roka 2018.

Na nasledujúcom videu si môžete pozrieť, ako sa nová Dacia Duster zmenila od svojho predchodcu:

Jozef Vydra
ZDROJ: renault.sk

Komentáre k článku


Stream naživo