2016-07-13 11:45:00
Renault Mégane sedan sa
Renault Mégane sedan sa bude volať Gran Coupe.
Zdroj: Renault

VIDEO: Renault Mégane GrandCoupe – štýlový SEDAN vystrieda Fluence

Renault Mégane sedan sa bude volať GrandCoupe. Bude ako malý brat Talismanu.

Renault doslova „pľuje“ jeden nový model za druhým. Ešte sme ani poriadne nedocenili veľmi mierny facelift modelu Clio a už je tu ďalšia novinka. Táto je ale omnoho väčšia. Ide o úplne nový model odvodený od vydareného Mégane hatchback. Celkovo tak ide už o tretiu karosársku verziu – po hatchbacku a kombi – Grandtour.

Renault Mégane už verziu sedan kedysi mal, v minulej generácii ho nahradil samostatný model s názvom Fluence so svojou kórejskou dvojičkou Samsungom. Ten vsadil na bohatú výbavu za menej peňazí a svojho času bol aj u nás veľmi populárny. Jeho obliny ale medzičasom vyšli z módy a tak sme boli zvedaví čo Fluence nahradí a či vôbec bude mať náhradníka. Tým náhradníkom je Mégane GrandCoupe. I keď si na nové meno budeme musieť chvíľu zvykať, vzhľad automobilu možno už teraz označiť za vydarený a vyvážený.

Keď sme sa na nástupcu Fluence pýtali pred niekoľkými mesiacmi, nebolo ešte isté, či Mégane sedan dorazí aj k nám. Dnes je ale jasné, že to tak bude a auto má veľkú šancu zabodovať u zákazníkov zastávajúcich klasickú karosársku úpravu. Presvedčivým argumentom okrem vzhľadu môže byť aj praktický 508 litrový batožinový priestor so širokým otváraním, ktoré zabezpečí, že kufor bude možno využiť maximálne.

Ďalším argumentom môžu byť technológie, z ktorých si Gran Coupe nevyberalo, prinesie všetko čo má aj Mégane hatch vrátane Full LED svetiel, veľkých dotykových displejov, digitálnych budíkov a množstva ďalšieho. Už pohľad na karosériu prezrádza, že by na zadných sedadlách malo byť nad hlavou dosť priestoru aj pre vyšších pasažierov, zdá sa nám, že i rázvor je väčší (ako u kombi?), čím sa môže zlepšiť priestor pre nohy. Presné rozmery zatiaľ nie sú známe, keď budú, doplníme.

Zdroj: Renault

Automobil bude ponúkať všetky motorizácie modelu Mégane – tak verzie motora 1,5 dCi, 1,6 dCi aj benzínové 1,2 TCe a samozrejme základnú atmosférickú 1,6 SCe. Dostupné majú byť ako manuálne tak i dvojspojkové prevodovky. Zaujala ale informácia o možnosti spojenia najslabšieho motora SCe (115 k) s automatickou CVT prevodovkou. Túto verziu ale očakávame skôr na trhoch umiestnených na východ od našich hraníc.

Najväčšou „bombou“ nakoniec by však bola rozhodne verzia GT s výkonným motorom 1,6 TCe a dvojspojkovou prevodovkou, ktorá by mohla zavariť i veľkým hráčom s označením (V)RS... Najmä pri využití systému 4Control.

Model sa bude vyrábať na tej istej linke ako Fluence v Tureckej Burse, z čoho vyplýva, že Fluence už na trhu dlho nezostane. Podľa slovenského zastúpenia už ani nie je možné zadať auto do výroby, je však možné čerpať zo skladových vozidiel za zaujímavé ceny. Príchod prvých kusov GrandCoupe sa očakáva na prelome rokov 2016/2017, predpokladáme základnú špecifikáciu na úrovni ceny za Fluence, prípadne iba mierne vyššej.

 

JH
ZDROJ: Renault

Komentáre k článku


Stream naživo