2016-07-01 11:55:00
Nový Citroën C3
Nový Citroën C3
Zdroj: PSA Groupe

Nový Citroën C3 podrobne a veľká fotogaléria

Citroën C3 prichádza ako vynovený bestseller, ktorého sa od roku 2002 vyrobilo viac ako 3,5 milióna exemplárov.

Možno to znie prekvapujúco, no každé piate vozidlo predané v Európe je práve C3. Napriek jeho úspechu prichádza nový model Citroën C3, ktorý prinesie do sveta automobilov nový vietor. Univerzálne mestské vozidlo sa vzďaľuje zaužívaným konvenciám a predstavuje sa ako energické, príťažlivé a farebné vozidlo.

Má jedinečné tvary a grafické prvky. Pridávajú autu energický vzhľad a pocit bezpečia. Odvážny dizajn sa dá podporiť širokými možnosťami personalizácie. Interiér nového modelu C3 sa zameral na komfort, kde sa každá cesta zmení na pobyt v pohodlnom priestore.

Novinka pritom disponuje aj najnovšími technológiami. Medzi nimi vo svetovej premiére zabudovaná HD kamera ConnectedCAM Citroën™, určená na zaznamenávanie fotiek a videí.

Nový Citroën C3 vyznáva hlavné hodnoty značky Citroën: OPTIMIZMUS odvážnym dizajnom, ĽUDSKOSŤvyžarovaním pohodlia na palube a POKROK najnovšími technológiami.

Zdroj: PSA Groupe

Na prvý pohľad zaujmú originálne tvary nového modelu C3. Vozidlo ponúka dostupné možnosti personalizácie, ktoré nemajú na trhu konkurenciu. Majiteľ si tak vytvorí vozidlo s vlastným imidžom a originálnym charakterom. Exteriér nového modelu C3 ponúka možnosť voľby z 3 farieb strechy, ktoré dopĺňajú farebné prvky v okolí hmloviek, krytov svetlometov, zadných okien a na prvku Airbump®. V interiéri sú k dispozícii 4 druhy vyhotovenia, aby si každý mohol vybrať ten, ktorý najviac vyhovuje jeho osobnosti. Prívetivý interiér osloví priestrannosťou, ktorú umocňuje tvar sedadiel. Už na prvý pohľad sú komfortné. V interiéri sú dôvtipné odkladacie priestory. Výber farieb a materiálov je inšpirovaný svetom cestovania a nábytku. Má to navodiť dojem, že posádka sa v novej C3 cíti ako doma. Každodenné používanie má uľahčovať ovládanie na 7-palcovvej dotykovej obrazovke a bezkľúčový vstup do vozidla. Nová C3 je s piatimi dverami praktickým vozidlom, no s dĺžkou 3,99 metra si uchováva kompaktné rozmery. Šírka je 1,75 m, výška 1,47 m a rázvor 2,54 m. Objem batožinového priestoru je 300 litrov.

Zdroj: PSA Groupe
Zdroj: PSA Groupe

Nový CITROËN C3 sa už na prvý pohľad vyznačuje odvážnym a výrazným dizajnom s prvkami robustnosti. Potláča zaužívané stereotypy segmentu a zároveň spája obliny predchodcu s nádychom dynamiky. Kombinácia prvkov, ktoré už poznáme z predchádzajúcich modelov značky napovedá, že sa bude publiku páčiť.  Prednej časti dominujú svetlá v dvoch úrovniach. Tvoria spoľahlivú identifikáciu vozidiel značky Citroën. Šípy a ich dvojité chrómové ramená zasahujú až do denných LED svetlometov a zdôrazňujú šírku vozidla. Hlavné svetlomety majú kruhový tvar, okolo hmloviek sú farebné obruby, ktoré môťžu byť vo farbe strechy pri dvojtónovom lakovaní vozidla. Plastová spodná časť nárazníkov slúži na ochranu vozidla, zdôrazňuje prednú časť a zároveň dodáva autu dobrodružný výraz.

Zdroj: PSA Groupe

Bočnému pohľadu dominuje plávajúca strecha ukotvená na čiernych predných stĺpikoch, ktorej „napnuté línie“ zvýrazňujú dynamický profil vozidla. Stúpajúca línia bočných okien voľne nadväzuje na zvýšenú prednú kapotu. Blatníky majú najväčší priemer na kolesá na trhu, až 640 mm, čo umocňuje pevný vzhľad. Zmestia sa tam až 17 palcové kolesá, na blatníky sa môžu namontovať aj ochranné plastové lišty, ktoré vozidlu dodajú dobrodružný nádych crossoveru. Tento pocit podporuje aj krátky zadný previs.

Zdroj: PSA Groupe
Zdroj: PSA Groupe

Výrazným vizuálnym prvkom je systém Airbump® chrániaci karosériu. Posilňuje dizajn vozidla. Tvorí ho 6 kapsúl naplnených vzduchom, ich povrch bráni škrabancom, zároveň plní úlohu nárazníka. Je vyrobený z pružného polyuretánu, ktorý veľmi dobre odoláva každodenným nástrahám ako slnko, voda, starnutie, škrabance. V závislosti od verzie dostane Airbump® biele alebo červené orámovanie. Nový model Citroën C3 dostal vylepšenú aerodynamiku, čelná plocha SCx sa zmenšila na 0,63m². Oproti predchádzajúcej generácii je strecha o 4 cm nižšie. Obtekanie vzduchu zlepšujú aj aerodynamicky upravené tvary prednej časti vozidla.

Zdroj: PSA Groupe
Zdroj: PSA Groupe

Priestranný interiér vytvorený ako obývačka

Kabína nového modelu C3 je útulná, moderná, intuitívna a komfortná. Miesto, ktoré inšpiruje na cestovanie už na prvý pohľad. Pripomína to aj typický dizajnový prvok značky Citroën - remene na dverách, ktoré pripomínajú držadlá na kufre. Palubná doska zaberá celú šírku vozidla. Jej súčasťou je aj 7-palcová dotyková obrazovka, ktorá sa akoby vznáš nad palubnou doskou. Výduchy klimatizácie na bokoch palubnej dosky ju opticky rozširujú. Sedadlá nového modelu Citroën C3 vznikli so zámerom vytvoriť široké a veľkodušné sedáky, kľúčový element pohodlia na palube. Kladú dôraz na šírku pre posilnenie pocitu priestoru a zvýšenie komfortu.

Zdroj: PSA Groupe
Zdroj: PSA Groupe
Zdroj: PSA Groupe

Zdroj: PSA Groupe
Zdroj: PSA Groupe
Zdroj: PSA Groupe

Individualizácia a personalizácia patria medzi dnešné fenomény, keď každý chce vyjadriť svoj vlastný štýl. Nový model Citroën C3 je prvým vozidlom na trhu, ktorý ponúka také komplexné a navzájom sa dopĺňajúce možnosti. Je tromfom pre motoristov, ktorí hľadajú vozidlo presne podľa svojho vkusu. Individualizácia ponúka oveľa viac ako farebné odtiene. Exteriér sa môže prikloniť na stranu klasiky či popu, dynamiky aj módy. Interiéru môže panovať príjemná a útulná nálada alebo technicky zameraná dynamika.

Zdroj: PSA Groupe
Zdroj: PSA Groupe

Exteriér novej C3 umožňuje dvojfarebné lakovanie karosérie. K dispozícii je 9 farieb karosérie (biela Blanc Banquise, čierna Noir Perla Nera, sivá Gris Shark, sivá Gris Alu, červená Rouge Rubi, zelená Almond Green, modrá Cobalt Blue, oranžová Orange Power a žltá Sable) v spojení s troma farbami strechy (biela Blanc Opale, čierna Noir Onyx, červená Rouge Aden), čo je dovedna 36 kombinácií. Farba strechy sa nachádza aj na obrubách hmloviek, na orámovaní prvku Airbump®, na krytoch spätných zrkadiel či na zadnej časti vozidla. V interiéri sú na výber 4 druhy farebných kombinácií na sedadlách a palubnej doske.

Zdroj: PSA Groupe
Zdroj: PSA Groupe
Zdroj: PSA Groupe

Pohodlie na palube bol hlavný zámerom pri vývoji nového modelu Citroën C3.Všetko je robené pre pohodlie. Nový model Citroën C3 vznikol so zámerom vytvoriť uvoľnené a pohodlné prostredie, kde by sa človek cítil ako doma. Tento pocit sa fyzicky spája s pocitom priestoru. Nová C3 ho ponúka dostatok a v tejto oblasti sa stáva lídrom na trhu. Priestor umocňuje tvar palubnej dosky a sedadiel a potvrdzuje ho aj šírka v oblasti ramien s hodnotou 1 379 mm, čo je o 2 cm viac ako mala predchádzajúca generácia. V rovnakom duchu sa nesie aj zadná časť, ktorá ponúka najviac miesta na nohy v segmente.

Zdroj: PSA Groupe
Zdroj: PSA Groupe

Konštruktéri venovali pri vývoji veľký dôraz sedadlám. Majú veľké rozmery a šírku, čo je znakom komfortu. Dostali všetky moderné prvky. Mäkké penové výstuže spolu s výberom poťahových materiálov izolujú pasažierov od cesty, čo zvyšuje jazdný komfort. Nový model Citroën C3 má polomer otáčania 10,7 metra, je teda veľmi obratný pri manévrovaní v meste. Keďže má päť dverí aj toľko sedadiel, vozidlo je za každých okolností veľmi praktické.

Odkladacie priestory vyvinuli tak, aby boli maximálne funkčné a aby ladili s celkovou harmóniou interiéru. Premyslený stredový odkladací priestor ukrýva množstvo miesta v prednej časti a dopĺňa ho schránka pred spolujazdcom s objemom 6,25 l. Predné dvere majú priestranné vrecká. Ich svetlá farba pomáha pri ľahšom hľadaní odložených vecí. Kompromisy nie sú ani v batožinovom priestore, ktorý disponuej objemom 300 l.

Zdroj: PSA Groupe
Zdroj: PSA Groupe

Jednoduchosť ovládania ovplyvňuje 7-palcová dotyková obrazovka, ozajstné ovládacie centrum vozidla. Uvoľnila palubnú dosku od ovládacích prvkov a zjednotila ich fungovanie. Dotyková obrazovka má v spodnej časti opornú plochu na ruku. Vďaka tomu sa ovláda veľmi presne a pohodlne. Vstup do nového modelu C3 uľahčuje bezkľúčové otváranie a štartovanie.

Vídím, teda som

V novom modeli C3 sa prvý raz predstavuje novinka ConnectedCAM Citroën™. Pozostáva zo širokouhlej full HD kamery s uhlom záberu 120° a rozlíšením 2 milióny pixelov, modulu GPS a  internou pamäťou s kapacitou 16 GB. Je na čelnom skle pri spätnom zrkadle a sníma exteriér pred vozidlom. Jednoduchým kliknutím môže vodič odfotiť to, čo vidí pred sebou a následne fotografiu bezpečne uverejniť na sociálnych sieťach. Dlhým stlačením môže nahrávať videá s dĺžkou do 20 sekúnd. Publikovanie foto a video záznamov umožňuje bezplatná aplikácia ConnectedCAM Citroën. Pri náraze sa nahrávanie spustí automaticky a zaznamená 30 sekúnd pred nárazom a 1 minútu po nehode. Záznam môže vodičovi poslúžiť aj ako dôkazový materiál. Ďalšou výhodou, je možnosť uloženia pozície pomocou geolokačnej funkcie. Uľahčí to následné nájdenie vozidla.

Zdroj: PSA Groupe
Zdroj: PSA Groupe

Pri vývoji sa venovala zvláštna pozornosť novým tlmičom a vylepšeniu osvedčenej nápravy (pseudo MacPherson s deformovateľnou priečkou). Nové spojenie ponúka vynikajúce možnosti tlmenia a umožňuje plávanie karosérie nad malými nerovnosťami, čo je typická vlastnosť vozidiel značky Citroën. Odhlučnenie je na vynikajúcej úrovni a s umiestnením priečky v tvare H pod sedadlá sa zvýšila aj bezpečnosť v prípade nárazu.

Na pohon nového modelu Citroën C3 poslúžia najnovšie účinné a úsporné benzínové motory PureTech a naftové pohonné jednotky s označením BlueHDi. Základným motorom bude trojvalec 1.0 PureTech (50 kW/68 k), záujemcovia sa môžu tešiť aj na osvedčenú kombináciu motora 1.2 PureTech (81 kW/110 k) a klasickej šesťstupňovej automatickej  prevodovky EAT6. V ponuke budú aj benzínové 3-valcové motory PureTech 82 a 110 (Stop & Start) s manuálnou prevodovkou, ale tiež osvedčené štvorvalcové naftové motory BlueHDi 75 (Stop & Start) a 100 (Stop & Start). Môžu sa pochváliť rekordne nízkou spotrebou iba 3,0 litra nafty na 100 kilometrov.

Zdroj: PSA Groupe

Nová C3 dostane v závislosti od motorizácie a pre lepšiu podporu vodiča ako aj pre vyššiu bezpečnosť viacero technologických asistenčných systémov, ktoré uľahčia uľahčujú šoférovanie a život za volantom a zvýšia zážitok z jazdy. Patria medzi ne napríklad 3D online navigácia s hlasovým ovládaním, parkovacia kameru, či pomoc pri rozbiehaní sa do kopca, no takisto možnosť pripojiť smartfón a zduplikovanie obsahu jeho displeja na centrálnej obrazovke auta. Vodič tak môže pohodlne ovládať mediálny obsah svojho telefónu a niektoré aplikácie priamo cez dotykovú obrazovku vozidla. Funkcia podporuje rozhranie Apple CarPlayTM, Android Auto (od začiatku roka 2017) a MirrorLink®.

Zdroj: PSA Groupe
Zdroj: PSA Groupe

Chýbať však nebudú tiež bezpečnostné systémy: výstraha pred opustením jazdného pruhu a sledovanie mŕtveho uhla, či sledovanie únavy vodiča, ktoré upozorňuje vodiča na dlhý čas šoférovania a odporúča mu spraviť si prestávku.

Novinka bude mať tiež systémy na zvýšenie pohodlia pasažierov: CITROËN Connect Box a Pack SOS: služba umožňuje vodičovi neustály kontakt s centrom špecializovaných asistenčných služieb. V prípade nehody sa manuálne alebo automaticky vyšle prostredníctvom siete GSM krátka správa do centrály. Súčasťou správy je identifikácia vozidla, telefónne číslo vodiča a presná geografická lokalizácia

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo