2016-02-12 16:24:40
Toyota C-HR koncept
Toyota C-HR koncept
Zdroj: Toyota Motor Corporation

Nový crossover na základe konceptu Toyota C-HR sa bude vyrábať v Európe

Toyota Motor Europe (TME) dnes oznámila, že miestom jeho výroby bude Turecko.

Bude to pritom úplne prvý hybridný model vyrábaný v tejto krajine. Sériová podoba modelu na základe konceptu C-HR bude mať premiéru už v marci na ženevskom autosalóne.

Uvedené vozidlo bude schádzať z výrobnej linky európskeho závodu TMMT (Toyota Motor Manufacturing, Turkey) v tureckom meste Sakarya. TMMT sa tak stane tretím závodom TME vyrábajúcim hybridné automobily na území Európy. Pripojí sa tak k závodu Toyota Motor Manufacturing UK v britskom Burnastone v grófstve Derbyshire (modely Auris Hybrid a Auris Hybrid Touring Sport), resp. Toyota Motor Manufacturing France (model Yaris Hybrid).

TME zároveň oznámila svoj zámer vyrábať hybridné ústrojenstvo pre tento crossover v závode na výrobu motorov Deeside (Wales) spoločnosti Toyota Motor Manufacturing UK. Vyrábané vozidlá nebudú určené len pre európsky región, ale aj pre trhy mimo Európy. V tejto chvíli sa práve rozhoduje, kam bude mať novinka namierené.

„Nesmierne ma teší, že môžem oznámiť rozšírenie našej európskej výroby,“ povedal Johan van Zyl, prezident a generálny riaditeľ TME, a doplnil: „Segment crossoverov sa teší silnému rastu a bude rásť aj naďalej, a to nielen v Európe. Do triedy kompaktných crossoverov vstupujeme s fantastickým modelom, ktorý je už od začiatku vybavený hybridným pohonom. Mám plnú dôveru v naše pracovné tímy v Turecku a Veľkej Británii, ktoré pri výrobe tohto veľmi atraktívneho modelu zužitkujú svoje zručnosti a silný dôraz na kvalitu.“

Zdroj: Toyota Motor Corporation
Zdroj: Toyota Motor Corporation

Závod Toyoty v Turecku vyrába v súčasnosti modely Corolla a Verso. Celková výrobná kapacita vrastie zo 150-tisíc na 280-tisíc vozidiel ročne. V priebehu niekoľkých mesiacov pred spustením výroby nového crossoveru (koncom roku 2016) sa očakáva zvýšenie počtu zamestnancov z troch na štyri tisícky. Dodatočné investície do TMMT v rámci tohto projektu predstavujú asi 350 miliónov eur a celkové investície tak dosiahnu 1,7 miliardy eur.

Do závodu TMUK v Deeside sa bude investovať ďalších 7,1 milióna libier. V Deeside sa v súčasnosti vyrábajú zážihové a hybridné jednotky pre model Auris, zážihové motory pre modely Avensis, Corolla a Verso, ako aj motory určené pre zákazníkov mimo Európy. Celkové investície do spoločnosti Toyota Motor Manufacturing UK (Burnaston a Deeside) tak dosiahnu 2,2 miliardy libier.

Zdroj: Toyota Motor Corporation
Zdroj: Toyota Motor Corporation

Sériovú verziu auta na báze koncepčného modelu C-HR odhalí Toyota 1. marca na ženevskom autosalóne. Model je postavený na novej platforme TNGA (Toyota New Global Architecture). Nové vozidlo sa tak stane už ôsmym modelom, ktorý Toyota v súčasnosti vyrába priamo v Európe pre európske trhy (okrem toho aj Avensis, Auris, Yaris, Aygo, Camry, Corolla a Verso). Percentuálny podiel lokálnej výroby na európskom predaji tak prekročí 71 % z roku 2015. Vďaka tomu sa aktivity automobilky Toyota v Európe ukotvia ešte silnejšie, bližšie k jej zákazníkom.

Jozef Vydra
ZDROJ: Toyota Central Europe – Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo