2016-01-14 11:58:23
Kia Telluride sa predstavila
Kia Telluride sa predstavila v Detroite
Zdroj: Kia Motors

Kia Telluride predstavená v Detroite zistí zdravotný stav posádky

Kia Motors na autosalóne NAIAS 2016 nahliadla do budúcnosti a odhalila svoju najnovšiu víziu veľkého SUV.

Detroitský autosalón má za sebou oba novinárske dni, počas ktorých sa odhalilo pár zaujímavých konceptov, ale aj sériových áut. Budeme sa im postupne venovať. Jedným z nich je koncept Kia Telluride. Na prvý pohľad sa môže zdať, že inšpirácia tvarmi pochádza z Európy a možno niekomu bude pripomínať Bentley Bentayga. Kia však nekopíruje, ako značky v Číne, no inšpirovať sa nechala. Kórejci zostávajú do veľkej miery originálni a koncept Telluride tak možno považovať za originál. Nielen z hľadiska vizuálneho, ale aj technologického.

Sedemmiestny koncept vychádza z aktuálnej platformy automobilky Kia a odhaľuje záujem značky ponúknuť v blízkej budúcnosti prémiové SUV v kategórii nad súčasným bestsellerom, modelom Kia Sorento. Koncept postavili práve na predĺženom podvozku modelu Sorento. Takže určite nejde o žiadneho „drobčeka“. V rohoch karosérie sú 22-palcové zliatinové kolesá s pneumatikami Hankook Ventus ST s rozmerom 275/45. Auto má celkovú dĺžku päť metrov, na šírku potom dva metre a na výšku 1,8 metra. Rázvor bol pretiahnutý o 30 centimetrov na 3,08 metra, načo všetkých sedem cestujúcich rozhodne nebude trpieť nedostatkom priestoru. Predná aj zadná časť auta má diódové svetlá.

Kia Telluride používa klasické predné dvere a zadné otvárané do protismeru pod uhlom 90 stupňov. Tak sa otvára veľkorysý otvor do vnútorného priestoru.

Zdroj: Kia Motors
Zdroj: Kia Motors

Dominuje v ňom štvorica samostatných sedadiel pred sklopenou lavicou tretieho radu. Sedadlá v druhom rade sa dajú naklápať dozadu prakticky až do lôžkovej úpravy. Majú aj sklopné opierky nôh pre maximálny komfort cestujúcich. V operadlách všetkých štyroch sedadiel je niekoľko presných otvorov, v ktorých zabudované inteligentné snímače zhromažďujú dôležité informácie o životných funkciách a zdravotnom stave cestujúcich. Tie sa zobrazujú na displejoch na vnútorných dverných paneloch a sú synchronizované so systémom Light Emitted Rejuvenation (LER). Jeho súčasťou je veľký panel z LED diód pod veľkým strešným oknom. Produkuje terapeutické svetelné obrazce a jeho cieľom je znižovať únavu cestujúcich a potlačiť tzv. jetlag, teda pásmové symptómy (desynchronismus). To je syndróm únavy, ktorý sa vyskytuje pri rýchlom prekonaní niekoľkých časových pásiem (napríklad pri cestovaní lietadlom na dlhé vzdialenosti).

Zdroj: Kia Motors

Pod kapotou je pohonný agregát, ktorý sa skladá zo zážihového 3,5 litrového V6 motora PHEV s priamym vstrekovaním paliva (GDI) a výkonného elektromotora. Celkový výkon dosahuje 294 kilowattov (400 koní - 270 motor + 130 elektromotor) pri spotrebe na diaľnici pod 9,4 l/100 km. Výkon sa prenáša na všetky štyri kolesá prostredníctvom vyspelého systému AWD.

Kia Telluride má aj systém umožňujúci cestujúcim v druhom rade ovládať audio systém pomocou gest. Swipe Command  je tenký dotykový pás interaktívneho ovládania upevnený na stredovej konzole. Umožňuje rýchlo prechádzať a voliť média iba mávnutím ruky. Vybraná nahrávka sa potom prehrá buď prostredníctvom prémiovej audio sústavy Harman Kardon® so siedmymi reproduktormi, alebo cez prenosné slúchadlá Harman Kardon®, ktoré sa po odložení do konzoly začnú bezdrôtovo dobíjať. Priehradka v prednej stredovej konzole podporuje bezdrôtové dobíjanie mobilných telefónov. Niektoré časti palubnej dosky, dverových panelov a volantu sú z komponentov, ktoré vôbec po prvýkrát v histórii firmy vytlačili na 3D tlačiarni.

Zdroj: Kia Motors
Zdroj: Kia Motors

Kia Motors zatiaľ neuvažuje o uvedení konceptu Kia Telluride do sériovej výroby. Veľký SUV model automobilky Kia ale určite nie je iba utopickou predstavou. Kia v minulosti uviedla na trh mnohé produkčné vozidlá, do ktorých sa premietla podoba predchádzajúcich konceptov. Koncept Telluride použije ako prieskumníka. Podľa reakcií publika sa automobilka chce rozhodnúť, či so svojimi SUV zamieri aj do prémiového segmentu.

Jozef Vydra
ZDROJ: Kia Motors

Komentáre k článku


Stream naživo