2015-10-14 12:10:34
BMW M2 2015 Coupe
BMW M2 2015 Coupe
Zdroj: BMW M

FOTO + VIDEO: BMW M2 je tu. Vyburcovaný kompaktný krásavec je najmenšie M-ko

Skromný do rozmerov, neskromný do výkonu a jazdných schopností. Také má byť nové M2.

Nový rad 2 znamená pre BMW dva významné kroky. Prvým z nich sú modely MPV s predným náhonom ako Active Tourer a Gran Tourer. Ten druhý, pre fanúšika BMW omnoho zaujímavejší je kupé radu 2 so zadným náhonom.

Už dlhšie tvrdíme, že M2 môže byť esenciou pokladu značky BMW s jednoduchým ale výstižným názvom M. Už samotné kupé je mimoriadne agilné auto, a to či s naftovým motorom, či s benzínovým ako kabriolet. Avšak s radovým benzínovým šesťvalcom vyburcovaným divíziou M môže nielenže vyklepať konkurenciu, ale spôsobiť tiež prievan v modeloch M a samozrejme privábiť nových resp. staronových zákazníkov.

Model M2 je teda vrcholnou verziou radu 2 a túto funkciu preberá po verzii BMW M235i. Okrem toho, že je nasledovníkom modelu M1 kupé, BMW tvrdí, že genetický kód auta sa zakladá ešte na legendárnych modeloch E30 M3 a BMW 2002 turbo. Nuž s takými predkami musí ísť o dobré auto. I keď darmo rozprávať, treba zažiť. Zatiaľ ale budú musieť stačiť údaje.

M2 teda Podkapotou skrýva radový prepĺňaný benzínový šesťvalec N55 (N5530T0), ktorý nesie označený nový, i keď je založený na tom, ktorý má Podkapotou M235i. Avšak oproti nemu nesie niekoľko noviniek vrátane tých získaných z novšieho S55. Obsahuje technológiu M TwinPower Turbo s jedným twin scroll turbodúchadlom, má variabilný zdvih ventilov Valvetronic a variabilné časovanie ventilov na oboch stranách tzv. Double Vanos (vstup i výstup). Jeho celkový objem je 2979 cm3, má štyri ventily na valec, kompresný pomer 10,2:1, maximálny výkon 272 kW (370 k) pri 6500 ot/min a maximálny krútiaci moment 465 Nm pri 1400 až 5560 Nm, ktorý možno dočasne zvýšiť až na 500 Nm.

Základná verzia má manuálnu 6-stupňovú prevodovku, pričom k dispozícii je aj 7 stupňová DCT M prevodovka. V spolupráci s dvojspojkovým automatom a funkciou Launch control auto zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,3 sekundy, s manuálom to zvládne za 4,5 sekundy. Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h pričom ju prostredníctvom M Driver balíka možno zvýšiť na 270 (tiež elektronicky obmedzená).

Zdroj: BMW M

Najväčšia sila BMW však netkvie v schopnosti jazdy vpred, ale v odozve motora a samozrejme v zákrutách. Práve preto má M2 elektronicky riadený aktívny diferenciál, ktorý dokáže poslať až 100 % na jedno z kolies zadnej nápravy podľa potreby. Má tiež dynamický režim jazdnej stabilizácie MDM, ktorý umožňuje preklz kolies a tým si môže jazdec vychutnať prejazd zákruty kontrolovaným šmykom.

K športovým vlastnostiam prispieva aj špeciálne ľahké zavesenie kolies z hliníka odvodené z modelov M3/M4. Automobil má 19 palcové pneumatiky s rozdielnymi rozmermi vpredu aj vzadu pre ešte lepšiu trakciu a riadenie M Servotronic s dvoma režimami.

K dispozícii je aj množstvo zábavných prvkov napr. aplikácia GoPro umožňujúca nahrávanie záznamu ostrej jazdy na okruhu, či M Laptimer umožňujúci sledovanie a analyzovanie predchádzajúcej jazdy.

Zdroj: BMW M

Nižšie nájdete aj pohyblivé obrázky. Mimochodom, M2 vytrvalo testovalo na okruhu Nurburgring, kde v sériovej úprave zajazdilo čas 7:58.

jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo