2015-08-31 11:30:00
Kia Sportage - oficiálne
Kia Sportage - oficiálne fotky exteriéru
Zdroj: Kia Motors Corporation

Kia Sportage ďalšej generácie sa predstaví na autosalóne vo Frankfurte

Kórejci pustili do sveta prvé oficiálne fotografie exteriéru nového modelu.

Novinka prináša atraktívny a výraznejší dizajn, ako ukazujú fotky, ktoré odhaľujú prednú a zadnú časť auta aj boky. Na obrázky interiéru si ale budeme musieť ešte počkať. Spredu zaujme najmä podobenstvo s Porsche Macan. Na prvý pohľad odvážne tvrdenie, ale nie je to zasa až taká náhoda. Veď šéfdizajnér kórejskej značky Peter Schreyer pracoval kedysi pre koncern VW Group. Tam síce maľoval štylistiku pre modely Audi a Volkswagen, no zdá sa, že nakukol aj do Zuffenhausenu.

Úplne nová Kia Sportage, ktorá vstupuje už do svojej štvrtej generácie, teda prichádza s odvážnym a pokrokovým dizajnom, kde sa striedajú harmonické kontrasty medzi ostrými líniami a hladkými povrchovými plochami. Pripomína to povrch moderných bojových stíhačiek.

Najväčšou zmenou je predná maska novej Kia Sportage - predné svetlomety už nie sú súčasťou masky chladiča. Nadväzujú na výrazne mohutnejšie a vystúpené blatníky a sú ďalej dozadu pretiahnuté pozdĺž vonkajších hrán ostrejšie tvarovanej kapoty. Tradičný “tigrí nos” je usadený nižšie ako kedykoľvek predtým a je zároveň širší. Nechýba ani agresívnejšie štylizovaný nárazník, ktorý po oboch stranách zdobia vpredu štvorice diód určených k dennému svietenia. Je to zrejme súčasť výbavy GT line.

Zdroj: Kia Motors Corporation
Zdroj: Kia Motors Corporation

Pri pohľade zboku už Kia Sportage zostáva viac svojská, zachováva charakteristickú šípovú siluetu predchádzajúcej generácie, kde dominuje jemne sa zvažujúca strešná línia k zadnej časti vozidla. Zaujme aj výrazne dlhší predný, resp. kratší zadný previs a dlhší rázvor náprav. Hladká karoséria, výraznejšie okraje blatníkov a ostré línie dodali novej Kia Sportage dynamickejší vzhľad.

V zadnej časti sa dizajnéri snažili zdôrazniť predovšetkým šírku vozidla. Podarilo sa im to vizuálnym „rozbitím“ dverí batožinového priestoru niekoľko sekcií, kde je vrchná časť dekorovaná strešným spojlerom. Štíhle združené svetlomety zadnej časti spojené úzkou chrómovou spojkou a inšpirované konceptom Kia Provo z roku 2013, nadväzujú na líniu, ktorá sa tiahne cez celú šírku piatych dverí, zatiaľ čo smerové a spätné svetlá sú od seba oddelené a umiestnené nižšie až pri zadnom nárazníku.

Zdroj: Kia Motors Corporation

Kia momentálne nič viac neuviedla a či Kia bude pokračovať v odhaľovaní, prípadne si interiér a technické údaje nechá pod pokrievkou až do Frankfurtu. Dizajn novej Kia Sportage pochádza z európskeho dizajnového štúdia Kia Motors vo Frankfurte nad Mohanom a podieľali sa na ňom aj ďalšie dizajnérske štúdiá Kia Motors v juhokórejskom Namyangu a americkom Irvine v Kalifornii.

Jozef Vydra
ZDROJ: Kia Motors

Komentáre k článku


Stream naživo