2015-06-03 06:01:00
Škoda Superb Combi exkluzívne
Škoda Superb Combi exkluzívne
Zdroj: Jozef Vydra

EXKLUZÍVNE: (Foto)reportáž ako sme fotili Škodu Superb Combi

Nebýva častým zvykom, aby automobilka ponúkla odfotografovať novinku skôr, ako ju predstaví.

Pri časopisoch to chápeme, tam kým sa všetko pripraví, vytlačí a príde do distribúcie, nejaký čas to trvá. V on-line redakcii je neraz rýchlosť zverejnenia informácie to podstatné, čím zvyknú zaujať. Preto sme radi, že sme boli vo výbere zo Slovenska, kde iba dve redakcie (naša čisto internetová) dostali pozvánku na exkluzívny fototermín.

Výmenou za dodržanie embarga, teda že nezverejníme naše fotografie skôr, ako po polnoci na dnešný deň. Stalo sa a vy si môžete na slovenskom webe prezrieť prví rôzne variácie pohľadov na Superb Combi zvonka, ale najmä v časti, ktorá bude zaujímať najviac a je rozdielna od liftbacku. Teda v batožinovom priestore, ktorého objemom 660 litrov Škoda tradične zabodovala.

Neznáme miesto, tajné inštrukcie a bezpečnostné opatrenia. Tak prebiehala príprava na nevšedný zážitok, ktorý sa odohral pár dní dozadu na utajenom mieste v nemenovanom meste... hm, takto si viem predstaviť začiatok napínavého knižného trháku. Nie je to román, išlo o niečo iné...

 

Zdroj: Ivo Hercik - Škoda Auto
Zdroj: Ivo Hercik - Škoda Auto

O fotografovanie prísne utajovaného výsledného vzhľadu najnovšieho prírastku značky Škoda. Podpísal som prísľub mlčanlivosti, prelepili mi oba objektívy smartfónu a mohol som vstúpiť do tajomných priestorov, kde sa odohrávalo tajomstvo premeny auta na fotografický objekt.

Pár dní po našej návšteve však uvoľnila samotná značka Škoda Auto štyri oficiálne fotografie svojej novinky. Škoda Superb Combi sa predstavila verejnosti na zvyklosti značky s okrídleným šípom naozaj nevídane, pár mesiacov vopred. A verte, či nie, hoci bude mať svoju výstavnú premiéru až na jesennom autosalóne vo Frankfurte, dynamická prezentácia, teda jazdy sú naplánované na prvú polovicu júla. Ako vravím, netradičné.

Zdroj: Ivo Hercik - Škoda Auto
Zdroj: Ivo Hercik - Škoda Auto

Som však rád, že som bol súčasťou „konšpirácie“ automobilky a dnes máme tú možnosť ukázať vám Škodu Superb Combi nielen z rôznych ďalších pohľadov, ale priniesť aj celkom originálne zábery, ktoré sme si vyžiadali od profesionálneho fotografa. Navyše vzniklo pár reportážno – ilustračných fotiek, aby sme vám ukázali, ako vznikali fotografie Škody Superb Combi.

Všetko sa to začína bielym pozadím, bielou podlahou a bielou odraznou plochou zavesenou nad autom. V tomto prípade tiež bielym... Dôležitá je správna práca so svetlami. Dobre nasvietiť objekt záujmu je tiež slušné umenie, rovnako ako vybrať správny uhol pohľadu. Plocha, na ktorej Superb Combi stál bol pevný. Nebola to točňa, na ktorej by mohol vystavovať na obdiv svoje krivky. Základná biela plocha totiž plynulo prechádzala do bieleho pozadia, všetko zjednocovala jednotná biela farba. Zaujímavé, že podľa nasmerovania svetiel mohlo byť pozadie biele až tmavosivé. Zvyšok už dokázala správna expozícia, v prípade potreby program na úpravu fotografií.

Zdroj: Jozef Vydra

Ak bolo treba otočiť auto, na rad prišiel zdvihák. Na pneumatiky sa museli „obuť“ návleky, aby nenechali stopy na čisto bielej vymedzenej ploche. Ale za dve hodiny vyhradené pre našu redakciu sme zvládli zhruba 30 záberov – mnohé z nich sú podľa slov fotografa Iva Hercika výnimočné. Chcel som napríklad upozorniť na ťažné zariadenie, ktoré sa jednoducho zasunie do karosérie a zasa sa jednoducho vyklápa... Alebo pohľad do „kufra“ tak, aby bolo zároveň vidno aj prístrojovú dosku.

Zdroj: Ivo Hercik - Škoda Auto
Zdroj: Ivo Hercik - Škoda Auto

K slovu som sa však dostal aj ja a urobil som pár obrázkov z príprav a samotného fotografovania, ktoré tiež nájdete v tejto reportáži. Určite ich spoznáte. Dosť bolo ale už písaného textu – nech prehovoria fotografie. Vychutnajte si ich...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo