2015-01-10 04:00:00
Honda CR-V na rok
Honda CR-V na rok 2015 dostane aj prediktívny tempomat
Zdroj: Honda

Honda CR-V má pre rok 2015 úpravy a nové technológie

Honda uvedie s vynoveným modelom aj svetovú novinku: prediktívny tempomatový systém.

Honda modernizovala model CR-V na rok 2015 vrátane novšieho vonkajšieho dizajnu. Má aj prepracovaný motor a nové technológie. Bude ešte atraktívnejší pre európskych zákazníkov a dostupný od jari roku 2015. Exteriér získal výraznejší a športovejší vzhľad, najvýraznejšie zmeny má predná časť hlavne vďaka prepracovaným predným svetlám. Plynulo prechádzajú do mriežky chladiča. Nový nárazník a kryt motora dodávajú CR-V širší vzhľad a opticky znižujú ťažisko vozidla. Upravené sú aj zadné kombinované LED.

Honda vyvinula aj štýlovejší a funkčnejší interiér. Má lištu s pochrómovaným efektom po celej šírke palubnej dosky a používa vysokokvalitné materiály na najdôležitejších povrchoch. Lakťová opierka medzi prednými sedadlami vysúvateľná o 60 mm dopredu a dozadu zlepšuje všestrannosť a pohodlie.

Svetová novinka

Spoločnosť Honda ako prvá na svete uvedie nový prediktívny tempomatový systém Intelligent Adaptive Cruise Control (i-ACC), ktorý dokáže predvídať a automaticky reagovať na iné automobily, ktoré môžu „zablokovať“ vozidlo náhlym prechodom do jeho jazdného pruhu. Systém i-ACC je založený na dôkladných výskumoch typických európskych štýlov jazdenia v reálnom svete a na zisťovanie polohy iných vozidiel na ceste používa kameru a radar. i-ACC nenahrádza, ale skôr dopĺňa klasický systém adaptívneho tempomatu Adaptive Cruise Control (ACC). Klasický systém ACC udržiava vopred nastavenú pozdĺžnu rýchlosť, pričom tá sa znižuje len s cieľom udržať bezpečnú vzdialenosť od auta pred nami. Ak však nejaké vozidlo zo susedného pruhu vykoná kolízny manéver, tieto systémy dokážu reagovať, až keď je už takýto manéver takmer dokončený. i-ACC však dokáže zistiť pravdepodobnosť kolízie až päť sekúnd pred tým, než k nej dôjde a je preto vytvorený tak, aby reagoval veľmi plynulo a bez vyľakania vodiča, ktorý si ešte nemusí byť vedomý hroziacej kolízie. V takomto prípade systém najprv použije len jemné pribrzdenie a na displeji vodiča sa zobrazí príslušná ikona informujúca o príčine spomalenia. Následne začne brzdiť výraznejšie s cieľom prispôsobenia rýchlosti tak, aby udržal bezpečnú vzdialenosť.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Systém i-ACC je taký inteligentný, že dokáže zistiť, na ktorej strane cesty sa nachádza vozidlo, ktorého je súčasťou (či už ide o auto s volantom umiestneným na ľavej alebo pravej strane) a automaticky zistí, na ktoré susediace auto je v danom momente potrebné dávať najväčší pozor. i-ACC je výsledkom interného výskumného a vývojového projektu, na ktorom pracoval medzinárodný tím Honda v Európe a Japonsku a je výslovne navrhnutý pre európske cesty. Prieskum správania vodičov s cieľom vyvinutia tohto algoritmu sa vykonával v rôznych európskych krajinách.

i-ACC bude dostupný ako príplatková výbava pre európske CR-V 2015 vo výbave Executive.

Účinnejšie motory

CR-V s náhonom 4x4 bude v ponuke s výkonnejším vznetovým motorom, ako aj s úplne novou deväťstupňovou automatickou prevodovkou. Nový štvorvalcový vznetový motor i-DTEC s objemom 1,6 litra je súčasťou radu Honda Earth Dreams Technology a dosahuje výrazne vyšší výkon ako jeho predchodca. Má maximálny výkon 118 kW (160 k) a krútiaci moment 350 Nm. Dá sa skombinovať so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou, alebo novou, deväťstupňovou automatickou prevodovkou, ktorá plne využíva účinnosť nového motora. Spoločne produkujú menej ako 135 g/km emisií CO₂, čo je až o 20 % výrazné zníženie v porovnaní s predchádzajúcou päťstupňovou automatickou prevodovkou.

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Model CR-V s pohonom dvoch kolies a manuálnou prevodovkou zostane aj naďalej vybavený pohonom zo súčasného modelu a motorom i-DTEC s výkonom 120 k a objemom 1,6 litra. Naďalej bude dostupný aj benzínový motor i-VTEC s objemom 2 litre a výkonom 155 k, ktorý už spĺňa požiadavky štandardu Euro6.

Úplne nová multimediálno-informačná technológia

Európski zákazníci, sa stanú jednými z prvých používateľov nového multimediálno-informačného systému Honda Connect, ktorý bude na cestách ponúkať väčšie pohodlie, rôzne možnosti pripojenia a široké spektrum funkcií na 7-palcovom dotykovom displeji. Poskytuje cestujúcim na predných sedadlách rýchly prístup k informáciám o vozidle, obraz zadnej parkovacej kamery a hudbu až po pripojenie Bluetooth pre telefóny a podporu technológie MirrorLink.

Medzi funkcie nového systému patrí pripojenie na internet, deväť predinštalovaných aplikácií a prístup do strediska aplikácií Honda App Center, voliteľnú satelitnú navigáciu značky Garmin, audio displej, AM/FM/DAB a internetové rádio, telefónne rozhranie a pripojenie cez sieť Bluetooth. Okrem toho ponúka aj obraz zadnej parkovacej kamery s dynamickými vodiacimi čiarami a rôzne informácie o vozidle, ako sú napríklad počítadlo kilometrov, spotreba paliva a čas jazdy.

Jozef Vydra
ZDROJ: Honda Motor Co., Ltd.

Komentáre k článku


Stream naživo