2014-09-29 11:27:58
Ferrari 458 Speciale Aperta
Ferrari 458 Speciale Aperta
Zdroj: Ferrari

FOTO: Ferrari 458 Speciale Aperta je najvýkonnejšie kabrio od Ferrari!

Ferrari si pre Paríž pripravilo predstavenie exkluzívneho modelu 458 Speciale typu Spider. Hliníkovú strechu stiahne za 14 sekúnd!

Ferrari prichádza s mimoriadne výkonným kabrioletom 458 Speciale Aperta, ktorý vychádza zo 458-čky Speciale. Ferrari vyrobí len 499 kusov tohto krásneho vozidla. Od tohto modelu sa odlišuje predovšetkým otvárateľnou hliníkovou strechou. Tá sa môže otvoriť, alebo zavrieť už za 14 sekúnd a veľkou výhodou je, že je to pevná strecha, nie platená.

Podkapotou Aperty bude ten istý 4,5 litrový atmosférický motor V8 ako v Speciale kupé s maximálnym výkonom 605 koní a maximálnym krútiacim momentom 540 Nm. Rovnaké parametre má aj pôvodný model 458 Speciale. Výkon a krútiaci moment nie sú jediné, čo má Aperta spoločné s ostrým kupé.

Ferrari sa posnažilo vydolovať z auta maximum a neukrátiť kupujúceho o športový zážitok ako to v otvorených vozidlách vplyvom vyššej hmotnosti býva (vyššiu hmotnosť zapríčiňuje okrem mechanizmu otvárateľnej strechy predovšetkým spevnenie konštrukcie). Práve vďaka pokročilým technológiám sa hmotnosť zvýšila iba o celkových 50 kilogramov, čo je v športovom aute habadej, no nie je to nič, čo nevyrieši úprava charakteristiky motora. Celková hmotnosť vozidla dosahuje 1340 kilogramov. V interiéri nájdete najmä karbón, alcantaru a 3D textíliu. Tak ako v Speciale, aj tu ide skôr o šport a nízku váhu, než o luxus.

Zdroj: Ferrari
Zdroj: Ferrari

Vďaka predstave, že model Spider nemá byť menej schopný ako kupé Aperta zrýchli z nuly na 100 km/h za rovné 3 sekundy, rovnako ako kupé a okruh vo Fiorane prejde za 1:23.05 tiež rovnako ako kupé.

Rovnakého času okrem úpravy motora Ferrari docielilo aj aerodynamickým balíkom, vďaka ktorému je podľa vyjadrení automobilky 458 Speciale Aperta „aerodynamicky najhospodárnejšie“ vozidlo. Čo tým presne mysleli, môžeme len tušiť, ale znie to dobre, no nie?

458 Speciale Aperta sa v Paríži ukáže svetu žlto-modrej farebnej kombinácii, no v tradičnej červenej by mohlo vyzerať napríklad takto:

Zdroj: Ferrari

Ján Hargaš
ZDROJ: Ferrari via carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo