2014-09-22 11:30:45
Volvo XC90 R-Design
Volvo XC90 R-Design
Zdroj: Volvo cars

Volvo XC90 R-Design – korenistý Švéd má v základe 20 palcové kolesá

Model XC90 R-Design je šitý na mieru tým, čo chcú skvele vyzerajúce auto so športovým vzhľadom.

Vozidlo už na pohľad sľubuje dynamickú jazdu a potvrdzuje to interiérom zameraným na vodiča. Sú v ňom napríklad športové sedadlá R-Design čalúnené perforovanou nubukovou kožou a textíliou. 

Uvedenie verzie R-Design prichádza po uvedení 1 927 jednotlivo číslovaných čiernych vozidiel XC90 First Edition, ktoré bolo možné zakúpiť exkluzívne online a vypredali sa v priebehu 47 hodín.

R-Design prináša v zhode s ostatnými takto obohatenými modelmi hlavne športovejší vzhľad prioritne s obrovskými dvadsaťpalcovými kolesami so špecifickým dizajnom (na výber budú aj menšie, no za príplatok aj väčšie 22 palcové), odlišnú čiernou maskou chladiča zvýraznenú ostrejšie tvarovaným nárazníkom s lesklými čiernymi detailmi.

Ďalej si určite pozornejší z vás všimnú strieborné zrkadlá a strešné lyžiny, zozadu zaujme aj dvojica veľkých chrómovaných koncoviek výfuku. Táto sada bude na trhu od mája budúceho roka.

Zdroj: Volvo cars
Zdroj: Volvo cars

Zmeny aj vo vnútri

R-Design sa podľa očakávania samozrejme prejaví aj v interiéri, ktorého zábery nám zatiaľ výrobca sprostredkoval v minimálnej miere. Výbavou však XC90 R-Design predčí autá s výbavou Momentum a dostane sa na úroveň verzií Inscription, pričom bude zvýrazňovať vo väčšej miere väčšej miere slovo šport. Predstavte si pod tým športové kožené sedadlá, ďalej špecifický perforovaný volant a čerešničkou na torte je aj kožu potiahnutý kľúčik k autu! Odlišné by mali byť aj koberčeky, ako aj iná páka automatickej prevodovky a pedále, ktorých plochy bude pokrývať matný kov. Súčasťou auta sú podsvietené prahy s nápismi R-Design.

Zdroj: Volvo cars
Zdroj: Volvo cars

Zatiaľ nie sú dostupné informácie o konkrétnych pohonných jednotkách, ale rozhodne bude R-Design dostupný pre všetky zo štvorvalcového radu Drive-E, ktorý zahŕňa benzínovú jednotkou T6 s výkonom 235 kW (320 k) aj naftovú D5 s výkonom 165 kW (225 k) pri spotrebe len šesť litrov. Pre R-Design sa špekuluje aj o plug-in hybridnej verzii T8 TwinEngine, ktorá spája dvojlitrový štvorvalec s elektromotorom s výkonom 59 kW (80 k), pričom sa celkový výkon sústavy vyšplhal na 294 kW (400 k).

Dotyková obrazovka sa podobá na tablet

 Vo verzii R-Design je aj dotyková obrazovka podobná tabletu umiestnená v strede a 12,3-palcový plne grafický displej pre vodiča. Toto srdce úplne nového systému ovládania vozidla je prakticky bez tlačidiel a predstavuje celkom nový spôsob používania automobilu a prístup k celej škále internetových a cloudových produktov a služieb.

Zdroj: Volvo cars
Zdroj: Volvo cars

Nová stratégia úrovní výbavy

Verzia R-Design je jedna zo štyroch dostupných možností v rámci novej stratégie úrovní výbavy spoločnosti Volvo Cars, ktorá pripomína strom s dvomi vetvami. Verzia Kinetic predstavuje základný stupeň výbavy a po nej nasleduje veľmi konkurencieschopná úroveň výbavy Momentum.

Verzie Inscription a R-Design tvoria dve vetvy spomínaného stromu. Balík Inscription je navrhnutý pre zákazníkov, ktorí uprednostňujú elegantný vzhľad a luxusný zážitok. Verzia R-Design sa zase orientuje na športovú a dynamickú atmosféru.

Jozef Vydra
ZDROJ: Volvo

Komentáre k článku


Stream naživo