2014-04-15 11:44:29
Land Rover Discovery Vision
Land Rover Discovery Vision koncept
Zdroj: autoblog, Michael Harley/AOL

FOTO: Nový Land Rover Discovery bude vyzerať takto!

Skoro... Niekoľko dní pred autosalónom v New Yorku Land Rover predstavil koncept Discovery Vision.

Koncept Discovery Vision predznamenáva nový model Discovery a prináša do obrovského masívneho SUV nové technológie. A nielen to. Land Rover má v úmysle na tomto koncepte založiť celý rad nových modelov s názvom Discovery. To všetko počínajúc rokom 2015. Land Rover chce s Discovery dosiahnuť prinajmenšom taký úspech aký získal s novým Range Roverom v kategórii luxusných vozidiel. Disco totiž, ak by ste nevedeli, nie je luxusné auto, ale auto na voľný čas...

Land Rover predstavil koncept na lietadlovej lodi USS Interpid, ktorá v súčasnosti kotví v New Yorku a slúži ako múzeum.

Vlajková loď Discovery tak bola symbolicky uvedená pred novinársku verejnosť na americkej vlajkovej lodi. Okrem iného to jasne naznačuje, že Discovery mieni v prvom rade zaútočiť na americký trh. Nečudo, veď kde inde by sa sedemmiestnemu autu darilo lepšie.

Pútavé krivky konceptu Vision odkazujú na stále aktuálny model Discovery, no výrazne ho posúvajú vpred. Okrem kriviek a svetiel bližších k Range Roverom (špeciálne k modelu Evoque) zaujmú dvere otvárajúce sa do oboch strán a kabína bez stredového stĺpika.

Je viac než pravdepodobné, že práve na tomto koncepte Land Rover postaví budúce Discovery, no predpokladáme, že sa najmä z dôvodu tuhosti karosérie B-stĺpik v aute predsa len objaví. Bez neho je síce auto omnoho zaujímavejšie, no pri jazde v teréne by auto skôr či neskôr utrpelo vážne škody a to nijako nepodceňujeme schopnosti (indických) britských inžinierov.

Avšak tento, ako i ďalšie prvky jasne naznačujú, že aj Discovery sa pomaly posúva viac na spevnené povrchy, než mimo asfalt, aj keď treba spomenúť, že krátke previsy a použité technológie naznačujú presný opak.

Ako som už spomínal, koncept obsahuje sedem miest, no bez problémov sa dokáže dostať na hodnotu štyri miesta (mód limuzína), päť, či šesť v závislosti od požiadaviek posádky.

Zdroj: autoblog, Michael Harley/AOL

Land Rover už viac ako mesiac avizoval a postupne odhaľoval svoj koncept. Pred pár dňami sme sa mohli dopočuť o „priehľadnej“ kapote, no Disco v sebe skrýva omnoho viac. Napríklad laserové skenovanie terénu a následnú reakciu vozidla, kontrolu vozidla gestami, vzdialené ovládanie (KITT-e „přijeď“?), laserové svetlá a podobne. Azda najzaujímavejším výdobytkom konceptu Vision je technológia Smart Glass. Auto tak dokáže zobrazovať informácie, obrázky (asi aj pohyblivé) na všetkých sklenených povrchov v aute, vrátane predného a bočných skiel. Či dokonca na presklennej streche a kapote - to je tá priehľadná kapota.

Predpokladáme, že sa v najbližšej dobe o koncepte dozvieme ešte viac. Dáme vám vedieť. Pozrite si Disco v galérii.

Ján Hargaš
ZDROJ: Land Rover, autoblog

Komentáre k článku


Stream naživo