2013-01-05 07:15:00
Datsun prichádza, z Lady
Toto je jedna z možných podôb prvého modelu obnovenej značky.
Zdroj: lada-granta.net

Datsun prichádza, z Lady pochádza

Automobilka Nissan sa pred časom rozhodla obnoviť svoju značku Datsun. Bude to alternatíva pre lacné autá na vybraných trhoch.

Základom jej novodobého modelu bude technika z Lady Granta. Až do osemdesiatych rokov 20. storočia sa značka Datsun používala pre všetky Nissany okrem domáceho, teda japonského územia. Tentoraz poslúži na označenie modelov, ktoré by mohli pokaziť imidž japonskej automobilky.

Nissan teda zvolil podobný postup, ako jeho partner v spoločnej aliancii – Renault. Ten pred časom kúpil rumunskú automobilku Dacia s cieľom vyrábať lacné autá. No a práve týmto úspechom Renaultu sa Japonci nechali inšpirovať. Očakávalo sa, že práve najnovší Datsun by mohol vychádzať z Dacie Logan, ktorá sa stala akýmsi etalónom lacných áut.

Riešením mohlo byť aj využitie techniky zo staršej platformy Nissanu, podobne, ako sa  to udialo práve medzi Renaultom a Daciou. Nakoniec je všetko inak, prekvapujúco bude prvé znovuzrodené auto so staronovou značkou stáť na technickom základe ruského modelu Lada Granta.

Zdroj: AvtoVAZ
Zdroj: AvtoVAZ

Aliancia to má v rukách

Celkom nepochopiteľné to nie je, veď aj ruská automobilka je súčasťou aliance Renault-Nissan, keďže v nej Renault vlastní podiel. A v rámci aliancie vyrába tie najlacnejšie a technicky najjednoduchšie vozidlá. Nuž a práve zameranie na konkrétne trhy, extrémna orientácia na cenu a tiež dôvod, aby Datsun priamo nekonkuroval Dacii viedli k rozhodnutiu Nissanu použiť ruskú techniku. Mimochodom, táto informácia sa ako nepotvrdená objavila na istom ruskom portáli ešte v auguste minulého roka. Uvádzala sa tam okrem Granty aj Kalina a informácia, že AvtoVAZ bude vyrábať až 100 000 vozidiel Datsun na báze týchto dvoch malolitrážnach modelov.

Zdroj: AvtoVAZ
Zdroj: AvtoVAZ

Ruský základ

Podvozok má nový Datsun prevziať z Granty asi bez podstatnejších zmien. Nové zážihové aj vznetové motory vznikajú vo vývojovom stredisku v Togliatti. Povráva sa, že vybavenie interiéru a výbava auta by mali byť ešte jednoduchšie ako má Lada. Dizaj Datsunu však má byť svojský, pritom to bude stále sedan so štyrmi dverami.

Zdroj: lada-granta.net
Zdroj: zr.ru

S ruskou technikou a japonským know-how by sa mal stať prvý model reinkarnovanej značky jedným z najlacnejších áut sveta. Pôvodné správy japonského denníka Nikkei, ktorý o obnovení značky informoval približne pred rokom, uvádzali cenu okolo 4000 eúr. Terajšie odhady sa dostali ešte nižšie, na úroveň približne 3000-3500 dolárov, čo je asi 2300 až 2700 €. Tým by sa jednoduchý sedan mohol reálne priblížiť cene najlacnejšieho auta Tata Nano, s ktorým by mohol súperiť na indickom trhu. Okrem toho má byť lacný Datsun určený pre trhy v Rusku a v Indonézii. V nej postaví novú továreň, v Rusku sa o výrobu postará závod v Togliatti. Nová značka má uviesť prvý model v roku 2014.

Jozef Vydra
ZDROJ: AvtoVAZ, zr.ru

Komentáre k článku


Stream naživo