2020-02-15 06:55:00
Subaru Outback bestseller triedy
Subaru Outback bestseller triedy
Zdroj: Subaru, Autoblog.com

Subaru Outback – stále bestseller na Slovensku

Subaru Outback je už tretí rok po sebe najpredávanejším benzínovým kombi v strednej triede na Slovensku.

Aj v roku 2019 zopakoval úspech spred roka a potvrdil svoju dosiahnutú pozíciu. Subaru Outback sa po prvýkrát predstavil v roku 1995 ako crossover a považoval sa za prvý model svojho druhu. Rýchlo sa stal obľúbenou voľbou milovníkov outdoorových aktivít všade vo svete. Vďaka rastúcej popularite sa etabloval ako vlajková loď značky Subaru.

Outback si už od svojho počiatku vybudoval výrazné postavenie na trhu vďaka svojmu jedinečnému konceptu crossovera. Kombinuje totiž jazdné vlastnosti a pohodlie osobného vozidla s terénnymi schopnosťami SUV a objemom batožinového priestoru kombi. Pretože išlo skutočne o prvý model svojho druhu, Outback sa okamžite stal u zákazníkov hitom, čo vyvolalo súčasnú záplavu crossoverov v automobilovom priemysle. Najnovší Outback je vozidlo, ktoré dokáže čokoľvek a dostane sa kamkoľvek. Jazdí dobre nielen na ceste, ale aj v teréne a je to spoľahlivý, zábavný a odolný partner na jazdu.

Zdroj: Subaru, Autoblog.com

Systém EyeSight používa stereokameru podobne ako druhý pár očí na zachytávanie trojrozmerných farebných obrazov s vynikajúcim rozlíšením, ktoré sledujú cestu vpredu. Jeho schopnosti sa takmer vyrovnajú ľudskému zraku. Ak zaznamená možné nebezpečenstvo, upozorní vodiča a v prípade potreby začne dokonca brzdiť.  Znižuje tak nároky kladené na vodiča a zvyšuje pocit bezpečia. Systém EyeSight je súčasťou štandardnej výbavy aj s asistentom na udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu. Nechýba systém detekcie vozidiel vzadu (SRVD) so snímačmi umiestnenými po obvode vozidla. Upozorňuje pri zmene jazdného pruhu na prítomnosť vozidiel v mŕtvych uhloch. Vie tiež upozorniť aj na možné nebezpečenstvo nehody pri cúvaní na ulicu s križujúcimi vozidlami.

Outback má aj systém monitorovania priestoru pred vozidlom a vedľa vozidla. Kamera v prednej mriežke chladiča zobrazí na palubnej doske pohľad dopredu. Zlepšuje tak viditeľnosť smerom na križovatkách a pri parkovaní smerom k stene. Bočná Smart kamera zobrazuje oblasť mŕtveho uhla diagonálne pred spolujazdcom. Uľahčuje tak jazdu na úzkych cestách a parkovanie na ulici.

Zdroj: Subaru, Autoblog.com

Asistent diaľkových svetiel podľa jazdných podmienok automaticky prepína diaľkové svetlá. V LED svetlometoch sú charakteristické LED denné svetlá Subaru v tvare C. Stretávacie a diaľkové svetlá sú spoločne v jednotke LED s natáčaním svetlometov podľa natáčania volantu. Stretávacie aj diaľkové svetlá sa natáčajú, aby sa zvýšila viditeľnosť.

Do batožinového priestoru s plochým dnom sa zmestia až štyri 80-litrové kufre. Zadné sedadlá sa sklápajú v pomere 60/40. Umožňujú auto veľmi rýchlo upraviť na prevážanie veľkých predmetov, či rôzneho počtu cestujúcich. Zadné sedadlá umožňujú sklopiť operadlá dozadu pre väčšie pohodlie na dlhších jazdách.

Outback prináša najnovší informačno-zábavný systém s 8-palcovou obrazovkou, ktorý je kompatibilný s funkciami Apple CarPlay® a Android AutoTM. Nový systém je vybavený oveľa rýchlejším procesorom, ktorý skracuje čas spúšťania a vylepšuje reakcie. Vo výbave je prémiový audiosystém s 12 reproduktormi Harman/Kardon, prípadne štandardný audiosystém so šiestimi reproduktormi.

Aj model Outback ako každé Subaru je vybavený symetrickým pohonom AWD spolu s vyváženým motorom Subaru Boxer. Symetrický pohon všetkých kolies zaisťuje trakciu v snehu, v daždi a na nespevnených cestách. Systém X-MODE so systémom riadenia  zjazdu z kopca automaticky udržiava konštantnú rýchlosť, čím pomôžu prekonať zložitejšie jazdné situácie. Technológia systému X-MODE sa postará o ovládanie motora, prevodovky, symetrického pohonu AWD, bŕzd a ostatných komponentov pre bezpečné zvládnutie náročných podmienok na ceste a premenlivý terén. So svetlou výškou 200 mm sa môže Outback s istotou vydať na akúkoľvek cestu.

Výkon sa prenáša na všetky štyri kolesá, aby sa zaistilo lepšie ovládanie vozidla na všetkých cestách a v nepriaznivých podmienkach. Horizontálne protibežné piesty v 2,5-litrovom motore využíva piesty uložené v uhle 180 stupňov. Je tak zaručený nižší, plochší profil ako majú iné typy motorov. Protiľahlé pohyby piestov pôsobia proti sebe a prirodzene pomáhajú znižovať vibrácie. Motor aj auto tak majú nižšie ťažisko a zaisťujú mimoriadne dynamickú jazdu.

Prevodovka Lineartronic CVT s plynule variabilným pomerom udržiava otáčky motora v ideálnom výkonovom rozsahu. Využíva reťaze s menšími rozostupmi článkov, čím sa zvýšil rozsah prevodových pomerov zo 6,28 na 7,03. Počet prevodových stupňov, ktoré je možné zvoliť v manuálnom režime je teraz 7 namiesto doterajších 6.

Pomocou ovládacích prvkov radenia si možno s 2,5-litrovým motorom vychutnať hladkú, plynulú a dynamickú jazdu. Prevodovka využíva stupňovité variabilné ovládanie, ktoré zodpovedá zmenám rýchlosti vozidla a otáčok motora.  Vodič preto pri zrýchľovaní cíti stupne preradenia, čo prispieva k intenzívnejšiemu  prepojeniu medzi vozidlom a vodičom.

Zdroj: Subaru, Autoblog.com

Systém Subaru Intelligent Drive (SI-DRIVE) dokáže podľa štýlu jazdy upraviť nastavenie škrtiacej klapky a odozvu radenia. Športový režim umožňuje športovú jazdu na diaľniciach alebo na kľukatých cestách. Inteligentný režim jemne dávkuje výkon, čo je ideálne na ustálenú jazdu po meste a lokálnych uliciach, na dlhé vzdialenosti alebo na dosiahnutie nízkej spotreby paliva. Zaisťuje tiež flexibilné ovládanie v daždi alebo na zasnežených cestách.

Prepracovaný dizajn modelu Outback zdôrazňuje vyladené jazdné vlastnosti a pohodlie, zatiaľ čo z mohutného a drsného vzhľadu vyžaruje ochota ísť kamkoľvek. Jedinečná šesťuholníková mriežka chladiča zvyšuje pocit bezpečia a vysokej kvality vozidla. Funkčné nárazníky a prvky obloženia karosérie jej poskytujú robustnú ochranu a zároveň podporujú masívny vzhľad v štýle SUV. Pre Outback sú určené 17- a 18-palcové zliatinové disky kolies. Kontrast dvoch farieb – tmavej metalízy a brúsenej/vysokolesklej striebornej úpravy – zvýrazňuje mohutné tvary vozidla. Ostré hrany s výbrusom/vysokým leskom prispievajú k jedinečne robustnému dizajnu modelu Outback.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Mikona

Komentáre k článku


Stream naživo