2020-01-01 11:55:00
Obrovský požiar v Liverpoole
Obrovský požiar v Liverpoole zničil vyše 1 400 áut
Zdroj: express.co.uk,liverpoolecho.co.uk

Poškodili vám počas silvestrovských osláv auto? Potom urobte toto

Silvestrovská párty v uliciach, na námestiach či v podnikoch má svoje čaro. No nejde len o zábavu.

      Neriadená zábava sa môže hocikedy a komukoľvek vymknúť z rúk a petardy, či vandalské správanie pod vplyvom alkoholu, dokážu pre okolostojace vozidlá spôsobiť nenapraviteľné škody. Odborníci preto radia zaparkovať auto na bezpečnom miesto.

      „Ak už niekto petardami, ohňostrojom, prípadne vandalizmom zničil, alebo poškodil vozidlo, ide o poistnú udalosť, na ktorú sa vzťahuje krytie z havarijného poistenia. To pomáha zmierniť finančné straty práve v prípade škôd spôsobených cudzou vecou, pri strete s iným vozidlom či zvieraťom, alebo v prípade krádeže auta, prípadne jeho časti, vandalizmu, živelnej udalosti a podobne. Nezáleží pritom na tom, či ste vinníka identifikovali, alebo nie. Čo však poisťovňu bude zaujímať, je dokumentácia,“ upozorňuje Vladimír Guštafik z Business Lease Slovakia.

      V prípade, že pri takejto poistnej udalosti dôjde napríklad k poškodeniu skla, karosérie, pneumatík a podobne, potrebné je nehodu písomne či fotograficky zdokumentovať a v špecifických prípadoch aj privolať políciu.

      Ak je škoda zjavne dôsledkom úmyselného konania cudzej osoby, ide o vandalizmus a preto je potrebné privolať políciu. Zdokumentovanie poškodenia vozidla políciou je nevyhnutné aj vtedy, ak škodu spôsobil sneh zo strechy budovy, ľad, cencúle a podobne, pričom poškodený nepozná vlastníka budovy. Pokiaľ poškodený chce, aby spoluúčasť platil vlastník budovy, je okrem privolania polície ešte vhodné zabezpečiť si svedkov, ktorí v prípade potreby dosvedčia, že vozidlo sa nachádzalo v momente škody pri predmetnej budove.

Zdroj: express.co.uk,liverpoolecho.co.uk

      V ostatných prípadoch, napríklad dopravnej nehody, alebo škody pri parkovaní, je potrebné privolať políciu, ak výška škody zjavne prevyšuje 4000 eur. „Ak si nie ste istý, aká je výška škody, je lepšie políciu privolať. Ide tiež o prípady, ak využívate služobné vozidlo, či vozidlo na operatívny lízing. My odporúčame a vodičov inštruujeme, aby zavolali políciu vždy, ak ide o vandalizmus, prípadne je jasné, že škodu zavinil iný účastník cestnej premávky.

      Tiež vtedy, keď si vodič nie je istý výškou škody, alebo sa predpokladá, že výška škody presiahne čiastku 4000 eur. Taktiež je potrebné políciu privolať vždy, ak bola pri poistnej udalosti zranená či usmrtená osoba alebo bolo vozidlom poškodené nejaké všeobecne prospešné zariadenie,“ zdôrazňuje Guštafik.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo