2019-12-03 10:20:00
Prvá ultrarýchla nabíjačka ZSE
Prvá ultrarýchla nabíjačka ZSE v Bratislave
Zdroj: Jozef Vydra, ZSE

Druhá ultrarýchla nabíjačka ZSE na Slovensku, prvá v Bratislave

Elektromobily zažívajú rozmach. V našich končinách menej ako sa očakávalo.

Jednou z príčin je aj chýbajúca infraštruktúra. Nabíjačky sú „tankovacími stanicami“ pre elektromobily. Je ich však u nás zatiaľ stále pomerne málo. Hoci vzhľadom k počtu elektromobilov registrovaných na Slovensku ich nie je zasa až tak málo.

Ich počet v porovnaní s krajinami ležiacimi na (juho)západ od našich hraníc je však neporovnateľne menší.

Zdroj: Jozef Vydra, ZSE

Túto situáciu rieši spoločnosť ZSE, ako jeden z najvýznamnejších dodávateľov elektriny. ZSE pred rokom časom otvorila prvú ultrarýchlu nabíjaciu stanicu spomedzi 15 európskych krajín. Je na čerpacej stanici Slovnaft na diaľnici R1, v lokalite Budča.  Pred pár dňami otvorila prvý ultrarýchly nabíjací HUB pre elektrické vozidlá v Bratislave.

Zdroj: Jozef Vydra, ZSE

Je umiestnený v nákupno-zábavnom centre Aupark a jeho súčasťou je aj ultrarýchla nabíjacia stanica s výkonom 350 kW. Výrazne skracuje čas na nabíjanie elektromobilov. Nabíjanie trvajúce len 15 minút pokryje až 400-kilometrový dojazd elektromobilu.

Ultrarýchla nabíjacia stanica spĺňa požiadavky najnovších trendov nabíjania. Stanica podporuje CCS / CHAdeMO konektory, čiže technicky je prispôsobená tak, že umožňuje nabíjanie všetkých typov elektrických vozidiel dostupných na Slovensku a v Európe.

Zdroj: Jozef Vydra, ZSE
Zdroj: Jozef Vydra, ZSE

Keďže je nákupno-zábavné centrum Aupark významnou spádovou oblasťou, napojenou priamo na diaľničný obchvat Bratislavy D1, spoločnosť Západoslovenská energetika reflektovala na túto strategickú lokalitu. Preto predstavila vôbec prvý nabíjací HUB pod hlavičkou ZSE Drive na Slovensku.

ZSE HUB v Auparku umožňuje nabíjanie pre 6 vozidiel naraz. Nabíjací výkon 350 kW je dostupný na dvoch nabíjacích stojanoch s konektormi CCS / CHAdeMO, pričom ďalšie 4 parkovacie boxy umožňujú nabíjanie vozidiel s nabíjacím výkon 22 kW striedavým prúdom prostredníctvom wallboxov ZSE Drive.

Zdroj: Jozef Vydra, ZSE

ZSE intenzívne buduje na Slovensku vlastnú sieť nabíjacích staníc s označením ZSE Drive integrovaných do celoeurópskej siete nabíjacích staníc. Do konca roka ich bude 103, z toho 51 z nich rýchlo nabíjacích (výkon 50kW), 18 ultrarýchlo nabíjacích (výkon do 350 kW) a 34 AC nabíjacích staníc s výkonom 22kW.

Na tomto odkaze je Mapa nabíjacích staníc

 „Naša spoločnosť považuje rozvoj elektromobility na Slovensku za jednu zo svojich priorít. Charakterom svojho pôsobenia prispieva k rozvoju hlavne komplexnosťou poskytovaných služieb elektromobility pod značkou ZSE Drive. Sme zapojení do viacerých projektov, v rámci ktorých sa budujú stanice nielen na Slovensku, ale aj v rámci európskeho priestoru,“ prezentoval Radoslav Markuš, vedúci úseku e-mobility ZSE.

Zdroj: Jozef Vydra, ZSE
Zdroj: Jozef Vydra, ZSE

V priebehu roka 2020 ZSE plánuje spustiť do prevádzky ďalších viac ako 60 nabíjacích staníc, pričom viac ako polovica budú rýchle a ultrarýchle stanice.

Zdroj: Jozef Vydra, ZSE

Projekt NEXT-E

Uvedená ultrarýchla nabíjacia stanica je súčasťou projektu NEXT-E, ktorý je kľúčový z pohľadu svojej veľkosti. V rámci projektu sa pozdĺž základnej transeurópskej dopravnej siete vybuduje 222 multištandardných rýchlonabíjacích staníc (50 kW) a 30 ultra nabíjacích staníc (150-350 kW). Vytvorí sa tak infraštruktúra na plynulé nabíjanie elektromobilov medzi krajinami západnej Európy a krajinami Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko a Rumunsko. Na Slovensku sa v rámci projektu vybuduje 18 rýchlonabíjacích staníc a 7 ultra nabíjacích lokalít. Nabíjacie stanice by mali byť vybudované do konca roka 2020.

Zdroj: Jozef Vydra, ZSE

Projekt NEXT-E je súčasne príkladom jedinečnej spolupráce štyroch popredných koncernov v oblasti elektroenergetického, ropného a plynárenského priemyslu a dvoch producentov automobilov.  Zapojili sa spoločnosti skupiny E.ON (Západoslovenská energetika na Slovensku, český E.ON Czech Republic, maďarský E.ON Hungary, rumunský E.ON Romania), spoločnosti skupiny MOL (zastúpené pobočkami vo všetkých šiestich zúčastnených krajinách), Hrvatska elektroprivreda v Chorvátsku, PETROL (v Slovinsku a Chorvátsku) a automobilky Nissan a BMW.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo