2019-10-21 20:00:00
Mitsubishi MI-TECH Concept
Mitsubishi MI-TECH Concept
Zdroj: Mitsubishi Motors

Mitsubishi chystá premiéry na Autosalóne v Tokiu 2019

Najdôležitejšími sú svetové premiéry MI-TECH Concept a Super Height K-Wagon.

Okrem nich má Mitsubishi Engelberg Tourer - koncept stredne veľkého elektrifikovaného SUV, odhaleného v marci 2019 na medzinárodnom ženevskom autosalóne a teraz prvýkrát predstavovaného v Japonsku.

Ďalej tiež plug-in hybridné SUV Outlander PHEV; SUV kupé Eclipse Cross; minivan Delica D: 5; eK Cross z kategórie tzv. „K-car“ a ďalšie kľúčové modely predávané v Japonsku.

MI-TECH Concept (svetová premiéra)

Malý elektrifikovaný koncept SUV poháňa nové ľahšie plug-in hybridné (PHEV) pohonné ústrojenstvo s pohonom 4x4 na báze 4 elektromotorov a nechýbajú ani vyspelé systémy na podporu riadenia či systémy aktívnej bezpečnosti.

Namiesto klasického riešenia t.j. generátora poháňaného spaľovacím motorom, je tu použitý systém generátora poháňaného plynovou turbínou. To vodičovi umožňuje jazdu čisto v EV móde, alebo v režime sériového hybridného pohonu.

Zdroj: Mitsubishi Motors

Štúdia MI-TECH Concept využíva pohon 4WD so štvoricou elektromotorov označovaný ako „Quad Motor with Dual Motor AYC“ s dvoma elektromotormi na každej náprave. Uvedené riešenie umožňuje privádzať na každé z kolies optimálny krútiaci moment.

Ovládacie rozhranie (HMI) premieta na čelné sklo rôzne informácie rozšírenej reality (AR), detegovanej pomocou vyspelej technológie optického rozpoznávania. Systém na podporu riadenia MI-PILOT upozorňuje vodiča na nebezpečenstvo kolízie, a navyše mu pomáha s ovládaním volantu a bŕzd. Systémy aktívnej bezpečnosti ďalej pomáhajú vodičovi vyhnúť sa nehodám, prípadne aspoň zmierniť ich následky.

Návštevníci expozície Mitsubishi budú taktiež môcť vidieť ukážky virtuálnej reality, kde sa prezentovaná vývojová štúdia ukazuje z najrôznejších uhlov a vzdialeností. Záujemcovia tak môžu otáčať, približovať či odďaľovať stereoskopické obrazy štúdie MI-TECH Concept na najrôznejších pozadiach. Môžu využiť pohľady z rôznych uhlov pri sledovaní okolia z kabíny vozidla, pohľady ako pri obchádzaní okolo vozidla, nahliadnutie do interiéru zvonku, resp. pohľadu zospodu vozidla.

Zdroj: Mitsubishi Motors

Štúdia Super Height K-Wagon Concept (svetová premiéra)

Štúdia ponúka priestornú kabínu, typickú pre tento segment, súčasne sprostredkuje jazdné schopnosti a funkčnosť očakávanú v danej kategórii. Dizajn s prvkami SUV zase vyjadruje charakter značky Mitsubishi. Vývojová štúdia má nielen agilné jazdné vlastnosti a energické schopnosti, ale aj maximálny úžitkový priestor. Systému MI-PILOT je technológia na udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu na diaľnici, systém zmierňovania následkov čelnej kolízie pomocou brzdenia, systém proti nechcenému zrýchleniu vozidla a ďalšie vyspelé systémy aktívnej bezpečnosti. Vďaka nim automobil spĺňa odporúčania SAPO CAR japonského Ministerstva hospodárstva, obchodu so zaradením do kategórie „S Wide“ Sapo Car (Safety Support Car).

Mitsubishi Engelberg Tourer (japonská premiéra)

Tento koncept stredne veľkého crossoveru-SUV novej generácie je poháňaný plug-in hybridným ústrojenstvom Twin Motor 4WD (s dvojicou elektromotorov). Mitsubishi Engelberg Tourer ponúka vysokú úroveň dynamiky a jazdných schopností. Umožňuje vodičovi vyraziť na cestu za akýchkoľvek klimatických podmienok a zdolať všetky povrchy. Okrem toho prináša dlhý dojazd, typický pre pohon typu PHEV. Atraktivitu SUV ešte zvyšuje vnútorný priestor s tretím radom sedadiel.

Systém DENDO DRIVE HOUSE (DDH)

DDH je služba, ktorá sa ponúka formou uceleného riešenia. Spája predaj, inštaláciu a popredajnú údržbu všetkých systémových komponentov V2H, teda elektromobilu (EV), adaptéra V2H, fotovoltaických panelov a domového akumulátora. Skúšobný predaj paketu služieb DDH práve začali vo vybraných oblastiach Japonska. Služba DDH sa na stánku Mitsubishi prezentuje po boku plug-in hybridného modelu Outlander PHEV. Na displeji sa zobrazuje vizualizácia tokov energie v rámci systému, počnúc fotovoltaickými panelmi na dobíjanie EV až po dodávky elektrickej energie z batérie EV pre potreby domácnosti. Služba DDH prináša zákazníkom výhody v podobe nižších účtov za elektrinu, alebo núdzového napájania domácnosti.

Spoločnosť Mitsubishi pripravila špeciálne webové stránky s rôznymi informáciami o svojich výstavných exponátoch na 46. ročníku tokijského autosalónu 2019, ktorý sa začína 23.10.2019.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo