2019-10-22 08:30:00
Škoda Octavia IV
Škoda Octavia IV

Škoda Octavia IV sa prezradila – konfigurátor odhalil prvé foto

Sociálnymi sieťami a online svetom áut sa prehnala informácia o fotografii novej generácie Škoda Octavia.

Včera popoludní sa na nemeckom diskusnom fóre objavil obrázok z konfigurátora, ktorý má zachytávať štvrtú generáciu Škody Octavia. Na jej oficiálnej odhalenie si musíme počkať až do 11. novembra, kedy sa slávnostne predstaví v Prahe.

Predvčerom popoludní sa na nemeckom diskusnom fóre venovanom značke Škoda objavil obrázok údajne z konfigurátora, ktorý má zobrazovať štvrtú generáciu Škody Octavia. Jej oficiálnej odhalenie sa má odohrať až 11. novembra. Slávnostne sa predstaví v Prahe. Tam budú k dispozícii obe karosárske verzie – kombi aj liftback. No kombi dostane prednosť pri uvádzaní na trh a praktickejšia verzia tak pôjde do predaja ako prvá.

Nová Škoda Octavia prevzala dizajnový štýl modelu Scala, ktorý nakreslil ešte Jozef Kabaň pred odchodom do BMW, resp. Rolls-Royce (odkiaľ už mimochodom odišiel...). Má pomerne úzke svetlomety. Nadväzujú na nízku a širokú masku chladiča a kapotu, ktorá má za úlohu opticky znížiť prednú časť. Zároveň vyhovieť vysokým nárokom na ochranu chodcov. Prepracovaný je aj nárazník – najlepšie vychádza porovnanie pri oboch modeloch súčasne:

Aerodynamické kolesá nie sú novinkou – má ich aj Scala, či Kamiq a sú tiež v ponuke Superbu iV. Nie sú teda prekvapením. Nemala by ním byť ani zadná časť, ktorú však definitívne nepoznáme. No aj Octavia IV dostane zadné svetlá podobné ako má Scala a nápis Škoda namiesto loga s okrídleným šípom.

Údajne uniknutá fotka ukazuje novú generáciu modelu Octavia. Okrem „civilnej“ verzie so sivým lakom však sieťami putuje aj ďalšia fotografia, ktorá predstavuje športovú verziu RS. Tá má nižší podvozok, čierno lakovanú maskou, aj inakší nárazník. Samozrejme nechýbajú športové kolesá, vzadu čiastočne vidno spojler na veku batožinového priestoru. Variant RS bude mať, ako je obvyklé, športové sedačky s integrovanými opierkami hlavy.

Dalo by sa uvažovať, či je to naozaj pravá podoba štvrtej generácie, ale vzhľadom k tomu, že už sa podarilo zhruba odhadnúť vzhľad napriek kamuflážnym fóliám na prototypoch, zdá sa, že by to mohlo tak naozaj byť.

Unikli aj prvé informácie o tom, čo bude mať novinka pod kapotou. Do polovičky budúceho roka by mala mať nová Octavia motory 1.5 TSI DSG, 2.0 TDI/110 kW DSG a 2.0 TDI/85 kW – ten má byť vo verzii Evo, ktorý nahradí aj predtým používaný motor 1.6 TDI/85 kW.

Ponuku neskôr doplní základný litrový trojvalec 1.0 TSI, zatiaľ podrobnejšie neuvedený plug-in hybrid a od 36. kalendárneho týždňa budúceho roka majú pribudnúť verzie RS (2.0 TDI/180 kW a 2.0 TDI/147 kW), ako aj model Scout. Chystá sa tiež verzia G-Tec s motorom na zemný plyn. Ďalšie technické podrobnosti a informácie o kľúčovom modeli automobilky z Mladej Boleslavi sa dozvieme 11. novembra.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo