2019-06-14 15:10:23
Goodyear pretekárske pneumatiky
Goodyear pretekárske pneumatiky
Zdroj: GoodYear

Goodyear sa vracia na preteky - aj na Le Mans 24 hodín

Spoločnosť Goodyear oznámila, že znovu vstupuje do európskych a svetových pretekov športových vozidiel.

Prvým krokom v tomto smere bol vývoj nového radu pretekárskych pneumatík pre Majstrovstvá sveta endurance FIA, vrátane pretekov Le Mans 24 hodín. Majstrovstvá sveta endurance FIA ​​zahŕňajú preteky na dlhú vzdialenosť na štyroch svetadieloch. Finálne preteky sezóny sa konajú v Le Mans, v pretekoch, na ktorých predtým už pri celkom 14 príležitostiach zvíťazili vozidlá na pneumatikách Goodyear.

Goodyear si ako prvý krok svojho návratu na scénu pretekov majstrovstiev sveta vybral preteky športových vozidiel preto, že na nich môže ukázať kvality svojich pneumatík na širokej škále rôznych prototypov a modelov triedy GT. Potvrdil to riaditeľ značky pre motoristický šport Ben Crawley: „Rôznorodosť pretekov (trvajúcich od štyroch až do 24 hodín) znamená, že výber a stratégia správnych pneumatík sú pre pretekárov rozhodujúce. To dáva tímu technikov v našich európskych inovačných centrách veľkú motiváciu, aby dôkladne preverili pretekársky potenciál značky.“

Goodyear vyvíjal nový rad pneumatík pre prototypy Le Mans vo svojich inovačných centrách v nemeckom Hanau a luxemburskom Colmar-Berg dlhšie ako rok. Ich ďalší vývoj a výroba bude prebiehať súbežne s najnovším radom pneumatík Goodyear Eagle F1 SuperSport pre výkonné vozidlá a voľné jazdy na okruhu, aby sa maximálne využili možnosti prenosu technológií a poznatkov medzi cestnými a pretekárskymi pneumatikami. Pneumatiky sa prvýkrát predstavia na štarte sezóny 2019/2020 Majstrovstvá sveta endurance FIA ​​v auguste v Silverstone.

Zdroj: GoodYear

Návrat slávnej značky na svetové preteky športových vozidiel sa uskutoční na jednom z najatraktívnejších pretekárskych miest. S viac ako štvrť miliónom návštevníkov je Le Mans jednou z najnavštevovanejších jednorazových športových udalostí na svete. „Motoristický šport je stále jedným z najobľúbenejších športových odvetví na celom svete, a predstavuje ideálnu príležitosť, aby sme mohli verejnosť zoznámiť s históriou, ale aj inováciami a technológiami, ktoré vytvárali stopu značky Goodyear v automobilových pretekoch,"pripomenul Crawley a dodal: „Najprv sa zameriame na preteky športových vozidiel, neskôr získané poznatky využijeme aj v ďalších kategóriách pretekov, možno aj v ďalších seriáloch."

Goodyear má v motoristickom športe bohatý záznam úspechov. Popri štrnástich víťazstvách v Le Mans 24 hodín si pripísal napríklad 368 víťazstiev vo Veľkých cenách Formule 1 - čo predstavuje doteraz neprekonaný rekord. Goodyear má s pretekmi športových vozidiel pozoruhodné skúsenosti tiež vďaka desaťročiam úspechov v amerických pretekoch asociácie IMSA.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: GoodYear

Komentáre k článku


Stream naživo