2018-08-16 13:30:00
Royal Jordanian Falcons
Royal Jordanian Falcons
Zdroj: rjf.com

Motory vo vzduchu - Royal Jordanian Falcons je trocha iná „Arabica“

Európske nebo už ich vystúpenia pozná, no na Sliači budú mať svoju premiéru.

Už vlani na Leteckej základni Sliač premiérovo privítali leteckú akrobatickú skupinu zastupujúcu Spojené arabské emiráty - Al Fursan. Tento rok sa môžete tešiť na niečo iné. Pozná ich už Anglicko, Švajčiarsko, Nemecko, Fínsko, Švédsko, Poľsko i napríklad Česká republika. 

V dňoch 1. a 2. septembra ich spozná vďaka Medzinárodným leteckým dňom aj Slovensko. Na SIAF 2018 smerujú aj piloti na krídlach Jordánskych kráľovských sokolov - Royal Jordanian Falcons.

Zdroj: rjf.com

Kto sú Royal Jordanian Falcons

Národná letecká akrobatická skupina podľa oficiálneho webu rifalcons.com vznikla v roku 1976 z iniciatívy Jeho Veličenstva, zosnulého kráľa Husseina Bin Talala. Členovia tímu si svojimi vystúpeniami získali medzinárodné uznanie za presnosť, profesionálnosť a atraktivitu letových manévrov.

Ich vystúpenia nielenže predstavujú vysokú úroveň jordánskeho letectva, ale sú aj špecifickým prínosom pre prezentáciu Jordánska, propagáciu svojho národa a krajiny vo svete.

Zdroj: rjf.com

Ich novou domácou základňou sa nedávno stalo medzinárodné letisko Aqaba (oblasť Červeného mora). Zámerom tohto presunu bolo napomôcť rozvoju turizmu a prílivu investícií. Slovenským fanúšikom sa predstavia na nových strojoch  Extra – 330 LX.

Vstupenky na Medzinárodné letecké dni nájdete na

Zdroj: predpredaj

História skupiny

Svoje letecké vystúpenia začala najskôr len s dvomi lietadlami Pitts Special-S2A, neskôr pribudlo tretie – išlo  teda o trojčlenný akrobatický roj. V roku 1982 skupinu doplnili ďalšie štyri stroje Pitts Special-S2S . V tejto zostave (7x Pitts Special-S2A, S) pôsobili aj počas svojich exhibičných vystúpení v štátoch USA. V roku 1992 dochádza k ďalšej výmene strojového parku - skupina dostáva 5 lietadiel Extra -300, ktoré boli v roku 2007 nahradené zdokonalenou Extrou-300L. Najnovšia avizovaná výmena lietadiel prináša v tomto roku do skupiny stroje Extra-330LX, a to dokonca v novej „kráľovskej“ farebnej úprave.

Zdroj: rjf.com

Charakteristika letového vystúpenia

Skupinový súvrat - efektná súvratová zatáčka na vrchole stúpavého manévru, výkrut „všetci naraz“, zatáčka lietadiel vedených proti sebe, rozchod skupiny v strmhlavom lete... To je len  malý výber toho, čo na vás počas ich vystúpenia čaká. Veď posúďte sami: promo video je dostupné na www.rjfalcons.com.

Na čo sa môžete tešiť?

Na nové lietadlá i letový program. Tešíme sa na Vás všetkých a na našu premiérovú účasť na letisku Sliač v dňoch 1. a 2. septembra 2018,“ potvrdil  líder skupiny Royal Jordanian Falcons.

Royal Jordanian Falcons
AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo