2018-06-16 04:40:00
Hyundai Tucson 2018
Hyundai Tucson 2018
Zdroj: Hyundai

Hyundai Tucson dostane aj naftový mild hybrid

Nový Hyundai Tucson, najpredávanejší model segmentu SUV-C v roku 2017 na Slovensku, prináša celý rad noviniek.

Vďaka nim bude jeho používanie pohodlnejšie, úspornejšie a bezpečnejšie. Tucson má moderný dizajn a ponúka väčšie pohodlie. Dostal novú prednú masku, špičkové reflektory osadené modernou LED technikou a funkciou automatického prepínania diaľkových svetiel. V zadnej časti je vylepšená grafika skupinových svetiel, ktoré spolu s novým difúzorom pod nárazníkom podčiarkujú športovo elegantný dizajn modelu Hyundai Tucson.

Veľký dôraz kladie Hyundai aj na priestor pre posádku. Cieľom je, aby sa ľudia v Tucsone cítili ešte komfortnejšie a bezpečnejšie. Nové sú mäkčené a na dotyk príjemné materiály, od výbavy Style je vrchná časť palubnej dosky potiahnutá kožou. Nové sú, samozrejme, aj čalúnenia interiéru a sedadiel. 

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

Široká paleta motorizácií

Hyundai reaguje na požiadavky svojich zákazníkov, preto nový Tucson prichádza aj so zaujímavými novinkami v oblasti pohonu. Na výber sú dva benzínové agregáty a tri naftové. Základom ponuky je osvedčený benzínový štvorvalec 1.6 GDi (97 kW/132 k). Ak chcú klienti viac výkonu a súčasne aj osvedčený pohon 4x4, Tucson ponúka aj preplňovaný štvorvalec 1.6 T-GDi (130 kW/177 k). Tento motor je k dispozícii nielen so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou, ale aj so sedemstupňovou automatickou prevodovkou 7DCT.

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

Záujemcovia o dieselový motor majú na výber z dvoch výkonových alternatív motora 1,6 CRDi - 85 kW/115 k, respektíve 100 kW/136 k. Výkonnejší z nich je k dispozícii aj s pohonom 4x4 a sedemstupňovou automatickou prevodovkou 7DCT. Vrcholom ponuky dieselových agregátov, a to nielen čo do výkonu, je špičkový dvojliter CRDi s maximálnym výkonom 136 kW (186 k).

Modernizovaný Hyundai Tucson, ktorý sa začal vyrábať v júni, bude vybavený ešte aj úsporným pohonným agregátom mild hybrid 48 V. Je to prvý model značky Hyundai – a jeden z prvých v automobilovom priemysle – ktorý poskytuje novú technológiu, prispievajúcu k čistejšej budúcnosti. Ešte v priebehu leta sa začne predávať na európskom a teda aj slovenskom trhu. Nový Tucson je konštruovaný v Európe a vyrába sa v českých Nošoviciach podľa najvyšších kvalitatívnych štandardov. Všetky modernizované motory spĺňajú novú emisnú normu Euro 6d Temp.

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

„Novým pohonom mild hybrid v našom najlepšie predávanom modeli chceme ďalej pokračovať v stratégii elektrifikácie značky Hyundai a robiť ekologické technológie prístupné pre ešte širší okruh zákazníkov,“ povedal Andreas-Christoph Hofmann, člen predstavenstva Hyundai Motor Europe pre marketing a produkt. „Aby sme naďalej pokračovali v tejto nastúpenej ceste, konštruktéri v našom európskom technickom centre vyvinuli tento vysoko efektívny systém pohonu. V budúcnosti bude dostupný v kombinácii s ďalšími motormi ako súčasť nášho rozmanitého mixu elektrifikovaných pohonných agregátov.“

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

Úspora paliva v kombinácii s maximálnym pôžitkom z jazdy

Po prvý raz pri značke Hyundai prináša nový Tucson 48-voltový pohon mild hybrid, ktorý je dostupný s naftovým motorom 2.0 CRDi. Technológia použitá na elektrifikáciu zahŕňa lítiovo-iónovú akumulátorovú batériu 48 V/0,44 kWh, štartovací generátor MHSG (Mild Hybrid Starter Generator) pripojený k motoru drážkovaným remeňom, menič jednosmerného napätia LDC (Low Voltage DC/DC) a invertor. Pri akcelerácii MHSG s výkonom do 12 kW (v prepočte cca 16 k) podporuje svojim krútiacim momentom spaľovací motor a tým prispieva k úspore paliva. Systém sa automaticky prepína medzi režimom pomocného elektromotora a režimom generátora. Pri spomaľovaní a brzdení MHSG rekuperuje kinetickú energiu a dobíja ňou batériu. Takýmto spôsobom systém mild hybrid prispieva k výraznému zníženiu spotreby paliva a redukcii emisií CO₂ bez negatívneho ovplyvnenia pôžitku z jazdy.

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

S novým systémom na elektrifikáciu pohonu budú zákazníci profitovať z dobrého pomeru medzi nadobúdacími nákladmi na vozidlo a zníženými nákladmi na palivo. Vďaka tejto technológii má nový Hyundai Tucson s manuálnou prevodovkou nižšiu spotrebu paliva a emisie CO₂ o 7 percent podľa NEDC.

Naftový motor 2.0 CRDi je so 136 kW (185 k) najvýkonnejším pohonným agregátom, ktorý je k dispozícii pre nový Tucson. Montuje sa v kombinácii s pohonom všetkých kolies a 6-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo na želanie s novo vyvinutou 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Od jari 2019 bude 48-voltová technológia mild hybrid pre nový Tucson dostupná aj s novým naftovým motorom 1,6 litra Smart Stream.

Bezpečnosť na prvom mieste

Nové technológie prinesú cestujúcim väčší komfort, pôžitok z jazdy a tiež výrazne vyššiu aktívnu a pasívnu bezpečnosť. Pri parkovaní v stiesnených priestoroch vodič ocení monitorovanie okolia vozidla prostredníctvom štyroch kamier, ktoré sledujú celé okolie vozidla. Počas jazdy príde vhod adaptívny tempomat s funkciou auto stop a štart, či systém sledovania únavy vodiča. K pohode na dlhých cestách v novom Hyundai Tucson zasa prispejú multimediálny systém so 7" farebným LCD s RDS a službami Apple Car Play a Android Auto, bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu, prémiový audio systém KRELL so zosilňovačom (8x45W) a napájací USB port pre cestujúcich na zadných sedadlách.

K novému Hyundai Tucson poskytuje automobilka záruku 5 rokov bez obmedzenia počtu najazdených kilometrov. Nový Hyundai Tucson sa dostane na Slovensku do predaja v druhej polovici júna a štartuje s cenovkou 18 990 €. Kompletný cenník je na www.hyundai.sk

Komentáre k článku


Stream naživo