2018-02-26 12:55:00
VW e-Golf
VW e-Golf
Zdroj: Porsche Slovakia

Elektromobil Volkswagen e-Golf za cenu normálneho auta?

Popri všetkých výhodách majú elektromobily a plug-in hybridy jednu nevýhodu. Sú drahšie, než podobné autá so spaľovacím motorom. Volkswagen sa to však pokúša zmeniť e-Bonusom vo výške 2000 Eur.

Štát schválil ďalšiu vlnu dotácií pre elektromobily. Ak si teda kúpite elektromobil, máte nárok na štátnu dotáciu vo výške 5000 Eur. Ak sa rozhodnete pre plug-in hybrid, štát vás podporí sumou 3000 Eur. Ak si tieto ekologicky zamerané autá vyberiete z ponuky Volkswagenu, dostanete ďalšiu úľavu v podobe e-Bonusu priamo od Volkswagenu. To zníži výslednú cenu o ďalších 2000 Eur. To už je slušný balík peňazí, vďaka čomu sa výsledná cena týchto modelov dostáva bližšie k ekvivalentným autám so spaľovacím motorom. Napríklad taký Volkswagen e-Golf stojí už od 29 800 Eur. Za to dostanete pekný Golf s výbornou výbavou (dvojzónová klimatizácia, LED svetlomety, 9,2-palcový navigačný systém Discover Pro s ovládaním gestami, adaptívny tempomat, vyhrievané čelné sklo, Car-Net a ďalšie), reálnym dojazdom vyše 200 kilometrov, ale aj úplne tichým motorom a schopnosťou jazdiť za minimálne náklady.

Zdroj: Porsche Slovakia
Zdroj: Porsche Slovakia

Život s elektromobilom

Volkswagen e-Golf je elektromobil, ktorý je povahou veľmi blízky konvenčnému autu. Až na pár špecifických aerodynamických úprav a LED svetlá charakteristické pre eko modely Volkswagenu vyzerá ako normálne auto, ovláda sa ako normálne auto a aj jazdí ako normálne auto. Teda kým nenačriete do jeho výkonového potenciálu. Výkon 100 kW totiž prichádza okamžite, bez zaváhania a v plnej sile hneď po stlačení plynového pedála. Pružné zrýchlenie e-Golfu je doslova brutálne a potrápite s ním väčšinu „normálnych“ áut.

Zdroj: Porsche Slovakia

Ak zároveň patríte medzi väčšinu motoristov, ktorí denne najazdia maximálne 80 km, nemusíte sa vôbec báť o dojazd. Volkswagen e-Golf totiž pokojne zvládne aj 200 kilometrov na jedno nabitie, pričom sa vôbec nemusíte obmedzovať v používaní komfortných spotrebičov. V ideálnych podmienkach sa dojazd blíži magickej hranici 300 kilometrov. Navyše môžete klimatizáciu auta ovládať na diaľku cez Car-Net e-remote, takže vás v čase odchodu privíta príjemne vyhriate alebo vychladené auto.

 

Nielen e-Golf

Ak potrebujete vyšší dojazd, Volkswagen má pre vás zaujímavé ekologické alternatívy. Napríklad plug-in hybrid Golf GTE. Ten kombinuje elektrický pohon na akumulátory, ktoré si môžete nabiť z elektrickej siete, s klasickým spaľovacím motorom. Čisto elektrický dojazd pritom predstavuje až 50 kilometrov, čo znamená, že mnoho ľudí si pri každodennom dochádzaní do práce vystačí iba s elektrinou. Pri potrebe väčšieho dojazdu alebo vyššieho výkonu sa zapojí do hry aj motor 1,4 TSI a vy máte k dispozícii dojazd 883 km a výkon až 150 kW. Ak potrebujete ešte viac priestoru, rovnaký typ pohonu ponúka aj plug-in hybrid Volkswagen Passat GTE, prípadne Passat Variant GTE. Naopak, ak potrebujete malé, šikovné autíčko do mesta, ktoré bude nehlučné, ktorému nebudú prekážať jazdy na krátke trasy a časté štartovanie, je pre vás Volkswagen e-up! ako stvorený.


AUTOR: © Zoznam/red
ZDROJ: MediaCom

Komentáre k článku


Stream naživo