2017-11-13 11:30:00
V hmle používajte stretávacie
V hmle používajte stretávacie svetlá, nie denné svietenie
Zdroj: Jozef Vydra

Prekračujete často rýchlosť? Robí to viac ako polovica Slovákov

Z prieskumu webu RadSoferujem.sk vyplýva, že slovenskí vodiči sa na cestách necítia bezpečne.

Dôvodom môže byť aj skutočnosť, že viac ako polovica z nich priznáva časté prekračovanie povolenej rýchlosti. Na tento a ďalšie nedostatky za volantom dokáže upozorniť vodičov aplikácia AXA Drive na stránke www.radsoferujem.sk odkiaľ si ju môžu zadarmo stiahnuť.

Aplikácia vyhodnocuje individuálne jazdné štýly a návyky vodiča, ktorý si môže bezpečnou a ohľaduplnou jazdou „vyjazdiť“ zľavu na povinnom poistení AXA nad rámec aktuálneho bonusu. Aplikáciu podporuje aj BECEP, ktorý bude prostredníctvom nej ponúkať tipy pre bezpečnejšiu jazdu. Pre vodiča je tiež dôležitá spätná väzba, ktorá mu hneď po skončení jazdy ukáže kritické miesta.

„Výsledky prieskumu sú na zamyslenie. Šesť z desiatich vodičov na slovenských cestách sa vôbec necíti bezpečne, obzvlášť nie ženy. Samotní šoféri však k zníženiu nehodovosti na cestách príliš neprispievajú. Vyše polovica z nich často porušuje pravidlo cestnej premávky prekračovanie povolenej rýchlosti. Zarážajúca je skutočnosť, že tento priestupok je však väčšina vodičov ochotná tolerovať,“ popisuje výstupy prieskumu, Jiří Cívka, senior PR manager skupiny AXA pre ČR a SR.

Zdroj: axa

„Nedovolená rýchlosť a nedostatočné venovanie sa riadeniu sú dve najčastejšie príčiny dopravných nehôd na našich cestách. Takmer polovica nehôd vo vyššej rýchlosti sa stane v obci,“ hovorí Milan Troška, vedúci oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy a výstavby SR a dodáva: „Šoféri by si mali uvedomiť, že rýchla jazda zvyšuje reakčnú dobu a brzdnú dráhu. Zvlášť nebezpečná je vysoká rýchlosť v obci, kde sú výrazne viac v ohrození ďalší účastníci cestnej premávky a to najmä chodci, do ktorých ak narazí auto v rýchlosti 60 km/h, tak majú iba 3 % šancu na prežitie. Pri náraze v povolenej rýchlosti 50 km/h sa ich šanca na prežitie zvyšuje na maximálne 10 %,“ spresňuje Milan Troška. S príchodom jesenného a zimného obdobia, dažďa, ranných hmiel a mrazov sa zhoršuje aj situácia na cestách. Prekračovanie rýchlosti, nebezpečné predbiehanie alebo brzdenie na poslednú chvíľu môžu na mokrej vozovke dopadnúť až tragicky. Projekt RadSoferujem.sk si preto nechal urobiť agentúrou STEM/MARK* medzi slovenskými a českými vodičmi prieskum zameraný na bezpečnosť na cestách, ktorého výsledky bude postupne zverejňovať.

Z prieskumu webu RadSoferujem.sk vyplynulo, že voči svojim šoférskymi prehreškom sme omnoho benevolentnejší než voči prehreškom ostatných šoférov. Väčšina vodičov je k jazdeniu ostatných účastníkov cestnej premávky výrazne kritickejšia.

Zdroj: axa

Prieskum tiež ukázal, že viac ako tri štvrtiny (81%) vodičov by na svojich cestách ocenili aplikáciu, ktorá by im s hľadaním kritickým momentov ich jazdy pomohla. Aplikácia AXA Drive dokáže podchytiť väčšinu problémov, na ktoré vodiči v prieskume upozorňovali. Z prieskumu projektu RadSoferujem.sk okrem iného tiež vyplynulo, že väčšina vodičov je k ostatným účastníkom cestnej premávky omnoho kritickejšia, ako sami k sebe. Inými slovami – priestupky, ktoré naši šoféri u iných nechcú tolerovať, sa často sami dopúšťajú.

Exkluzívny prieskum pre projekt RadSoferujem.sk skupiny AXA pripravila agentúra STEM/MARK , ktorý sa konal na Slovensku v termíne: 19.9. – 25.9..2017 na vzorke 1.000 respondentov, formou CAWI dotazovania. Celková CZ a SK vzorka je 2 010 respondentov.

jv
ZDROJ: RadSoferujem.sk

Komentáre k článku


Stream naživo