2017-08-11 12:20:00
Poplatky za diaľničné nálepky
Ilustračné foto

Tento víkend sa komplikácie očakávajú v Rakúsku!

Ani koniec tohto týždňa nebude pokojný z pohľadu dopravnej situácie v zahraničí.

Pokojnú prevádzku na cestách ohrozuje návrat dovolenkárov na sever Európy. Školákom sa končia prázdniny napríklad v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko, Hesensko a Sársko, rovnako ako v niektorých častiach Škandinávie a Holandska.

Vzhľadom k štátnemu sviatku Nanebovzatia Panny Márie v niektorých krajinách (Rakúsko, Taliansko, časť Nemecka) v utorok 15. augusta bude zakázaná v tento deň kamiónová doprava nad 7,5 tony. Navyše si veľká časť Talianov bude brať na pondelok dovolenku a predĺži si tak víkend. Cesty smerom k moru preto budú plné.

Moto GP v Rakúsku
Šampionát cestných motocyklov sa v týždni presunul z Brna do rakúskeho Štajerska. Konkrétne hovoríme o okruhu Red Bull Ring pri meste Spielberg neďaleko veľkej turistickej tepny mesta Graz. Mieri tam až do 200 tisíc návštevníkov. Situácia teda nebude dobrá na diaľniciach A9 (Linz - Graz) a A2 (Villach - Graz - Viedeň). Ak budete chcieť cestovať na Moto GP cez krásny priesmyk Sölkpass, máte smolu. Je uzavretý!

Lake festival v Rakúsku
Na tento festival elektronickej hudby mieri denne zhruba 25 tisíc fanúšikov. Festival sa koná od 10. do 12. augusta na juhu rakúskeho mesta Graz (jazero Schwarzl). Teda kúsok od hlavnej turistickej tepny diaľnice A9 smerom z Grazu na Maribor. Doprava tam bude v čase príjazdu a odchodu fanúšikov elektronickej hudby úplne kolabovať.

Rakúsky tunel Arlberg je uzavretý do októbra
Ťažké časy sa začali pre cestujúcich v Tirolsku a Vorarlbersku. Na ceste SS 16 sa pre náročnú opravu uzavrel až do 2. októbra tunel Arlberg. Počas tohto času bude doprava odklonená cez paralelný priesmyk Arlberg. Aj mimo špičky tam dochádza k strate 15 až 20 minút. Počas prázdnin sa však očakávajú dlhé dopravné zápchy. Táto strata času sa teda môže výrazne zvýšiť.

Dopravné obmedzenia v Rakúsku
Od pondelka 10. júla do nedele 3. septembra opravujú v Rakúsku diaľnicu A23 pred Viedňou. Opravuje sa tam vozovka a dva tunely (Stadlau a Hirschstetten) medzi výjazdmi Stadlau a Hirschstetten. V každom smere tam je prejazdný len jeden jazdný pruh a Asfinag, tamojší správca komunikácií, odporúča miesto obchádzať zjazdom z diaľnice A5 na rýchlostnej ceste S1 a ďalej potom pokračovať po diaľnici A22, ktorá vedie od Znojma.

Hraničné kontroly v zahraničí
Nemecko náhodne kontroluje vozidlá prichádzajúce v smere z juhu na sever. Dlhšie rady sa tvoria najmä na hraničných priechodoch Suben (A3 Linec - Passau), Walserberg (A8 Salzburg - Mníchov) a Kiefersfelden (A93 Kufstein - Rosenheim). Najkritickejšia je situácia počas víkendov a sviatkov.

Silnejšie hraničné kontroly sú medzi Slovinskom a Chorvátskom. Obe strany dôsledne kontrolujú doklady cestujúcich vo vozidlách. Pre prestup hraníc vám tam stačí platný a nepoškodený občiansky preukaz pre každého člena posádky, pas nie je nutný. Ten musia mať iba deti, ktoré ešte nedovŕšili 15 rokov. Najhoršie kolóny sú pre kontroly na hraničných priechodoch Dragonja a Macelj.

Rakúsko aktuálne zavádza prísnejšie hraničné kontroly

Platí to hlavne na hraniciach s Talianskom, Slovinskom, Maďarskom a Slovenskom. Na priechodoch môže nastať meškanie pre kontrolu platných cestovných dokladov. Najhoršia dopravná situácia sa očakáva na hraničných priechodoch: na brennerskej diaľnici A22 (trasa Verona - Innsbruck), na diaľnici A23 pri priechode Tarvisio (trasa Udine - Villach), pred tunelom Karawanken (trasa Ljubljana - Villach), na diaľnici A1 pri meste Spiefeld (trasa Maribor - Graz), na diaľnici A4 na hraničnom priechode Nickelsdorf (trasa Budapešť - Viedeň) a na diaľnici A6 na hraničnom priechode Jarovce (trasa Bratislava - Viedeň).

Jozef Vydra
ZDROJ: ÚAMK ČR

Komentáre k článku


Stream naživo