2017-04-07 11:55:00
Škoda Vision E
Škoda Vision E
Zdroj: Škoda auto

Škoda Vision E: takto to vyzerá v interiéri štúdie elektromobilu

Škoda na autosalóne Auto Shanghai 2017 (19. – 28. apríla) predstaví štúdiu vozidla s čisto elektrickým pohonom.

Škoda Vision E sme už predstavili -  na prvých náčrtoch zvonka. Futuristický dizajn nesie znaky nového dizajnového jazyka značky Škoda pre budúce elektromobily. Najvýraznejšími prvkami karosérie sú oproti sebe otvárajúce sa dvere a neexistencia stĺpika B. Priestrannosť dodávajú bohato presvetlenému interiéru štyri samostatné otočné sedadlá a absencia stredového tunelu.

Prvý koncept vozidla na čisto elektrický pohon a autonómne riadenie v histórii automobilky stelesňuje budúcnosť elektromobility značky. V spoločnosti Škoda Auto bežia prípravy a vývoj na plné obrátky. VISION E umožňuje nahliadnuť do budúcnosti vozidiel značky ŠKODA s elektrickým pohonom. „Do roku 2025 uvedieme na trh popri plug-in-hybridoch aj päť čisto elektrinou poháňaných automobilov v rôznych segmentoch. Budeme tak pripravení na stav, keď každý štvrtý predaný automobil bude disponovať elektrickým pohonom,“ povedal predseda predstavenstva spoločnosti Škoda Auto, Bernhard Maier.

Veľké presklené plochy robia interiér štúdie svetlý a vzdušný. Horizontálne línie zvonka pokračujú vnútri vozidla a zvýrazňuje štruktúru a priestrannosť. Moderný vzhľad potvrdzujú štyri škrupinové sedadlá s inovatívnymi operadlami. Dlhý rázvor a krátke previsy vpredu a vzadu dovolili vývojárom vytvoriť vo vozidle Škoda Vision E rozmerovo veľkorysý a komfortný priestor na cestovanie.

Zdroj: Škoda auto

Sedadlá sú otočné o 20 stupňov a v mierne zvýšenej pozícii zaručujú posádke dobrý výhľad. Pri otváraní dverí sa natočia smerom von a uľahčia nastupovanie. Potom, čo sa elektricky ovládané dvere zavrú, pootočia sa sedadlá naspäť do svojej východiskovej pozície. Štúdia tak predstavuje ďalšie Simply Clever riešenie, ktoré vďaka ergonomicky optimalizovanému usporiadaniu a mechanike zaisťujú zvýšený komfort. Keďže koncept vozidiel nemá vpredu ani vzadu stredový tunel, interiér sa pýši priestrannosťou.

Uprostred palubnej dosky je centrálny dotykový displej, na ktorom si môžu vodič a spolujazdec prečítať všetky informácie a ovládať dôležité funkcie a služby Škoda Connect. Okrem hlavnej obrazovky, na ktorej sa zobrazujú bežné palubné dáta, ponúka Škoda Vision E aj ďalšie displeje pre ostatných pasažierov. Každý cestujúci má k dispozícii vlastnú obrazovku, vďaka ktorej má prístup k informáciám a zábavným funkciám. Monitor pre spolujazdca je v palubnej doske, obrazovky pre cestujúcich na zadných sedadlách sú v operadlách sedadiel pred nimi. Všetci pasažieri si navyše môžu pomocou vlastných dotykových displejov ovplyvňovať svoj individuálny zábavný program. Ovládací prvok pre spolujazdca sa nachádza v pravej lakťovej opierke, pre cestujúcich vzadu je medzi zadnými sedadlami.

V každej výplni dverí je integrovaný takzvaný phonebox, v ktorom sa dajú bezdrôtovo nabíjať smartfony. Osobné nastavenie, dáta a informácie zo smartfonu sa dajú sledovať a ovládať príslušným displejom. V dekoračných lištách dverí a pod palubnou doskou je integrované ambientné osvetlenie, ktoré sa dá meniť v desiatich rôznych farbách. Pod veľkými piatymi dverami sa nachádza pre vozidlá značky Škoda typický veľkoryso dimenzovaný batožinový priestor.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo