2017-03-30 16:30:51
2 VW Passat
2 VW Passat

Medzi jazdenými autami stále víťazí nafta. Ak kupovať jazdenku, tak teraz

Ak jazdenku, tak naftovú. Nafta si na trhu jazdených áut stále drží mierny náskok.

I keď sa svet začína postupne obracať osobným automobilom s naftovým motorom chrbtom, na trhu jazdených áut u nás to neplatí.

Vyplýva to zo štatistík najväčšieho predajcu ojazdených áut na Slovensku AAA Auto. Aj keď sa medzimesačne rozloženie síl medzi naftovými a benzínovými automobilmi zmenilo, predaje naftových áut stále dominujú. Rozdiel však nie je až taký veľký, ako je rozdiel v ponuke benzínových a naftových áut na našom trhu. Kým predaje sú v prospech nafty v medziach niekoľkých percent, ponuka na slovenských internetových inzertných portáloch je v prospech nafty niekoľkonásobne vyššia.

Zaujímavý je medzimesačný pokles záujmu zákazníkov o automobily značky Škoda. Pred Vianocami tvoril podiel predaných áut Škoda Octavia až 10,3% vo februári to už bolo len 8 %. Podobne na tom bolo druhé najpredávanejšie auto Fabia. Aj tak ale platí, že za Škodovkami je hlboká priepasť. Za ňou nasleduje dvojica áut značky VW Golf a Passat, ďalej Ford Focus, Opel Astra a iní.

Po dlhodobom náraste ceny na trhu jazdených áut pred Vianocami možno teraz sledovať istý pokles cien. Sezónny pokles sa však čoskoro skončí a už v nasledujúcich mesiacoch sa záujem zákazníkov opäť rozbehne v prospech väčších áut. To je každoročný sprievodný jav príchodu leta a dovoleniek.

Ak teda uvažujete o kúpe rodinného jazdeného auta, netreba dlho otáľať, teraz je tá správna doba. Platí, že čím bližšie ku koncu roku, tým je záujem o jazdené autá vyšší. Samozrejme, sezónnosť neovplyvňuje všetky kategórie áut. Ak napríklad hľadáte malé benzínové auto do mesta, ceny nepodliehajú takým výkyvom.

Najväčší výber je pritom v Trenčianskom kraji, kde sú vozidlá i v priemere najdrahšie – priemerná cena dosahuje 30 772 eur. V druhom najväčšom trhu z hľadiska ojazdených áut – v Bratislavskom kraji je aj cena áut nižšia – v priemere 13 806 eur. Najmenšia ponuka je už tradične na východe Slovenska.

jh
ZDROJ: AAA Auto

Komentáre k článku


Stream naživo