2017-03-29 10:20:00
Škoda Vision E
Škoda Vision E
Zdroj: Škoda auto

Škoda predstavuje Škoda Vision E s elektrickým pohonom

Účasť značky ŠKODA na autosalóne Auto Shanghai 2017 (19. - 28. apríla) sa nesie úplne v znamení elektrifikácie.

Štúdiou Vision E česká automobilka prvýkrát predstavuje konkrétny špecifický pohľad na osobnú mobilitu budúcnosti. Emocionálne ladené päťdverové SUV-kupé, ktoré prejde až 500 kilometrov na čisto elektrický pohon, dosahuje tretiu úroveň autonómneho riadenia. ŠKODA dôsledne pracuje na elektrifikácii svojej modelovej palety a do roku 2025 ponúkne päť výlučne elektricky poháňaných modelov v rôznych segmentoch.

Mobilita zajtrajška - v spoločnosti Škoda Auto bežia prípravy a vývoj na plné obrátky. Prvý koncept vozidla na čisto elektrický pohon a autonómne riadenie v histórii automobilky stelesňuje budúcnosť elektromobility značky.

Škoda Vision E je s dĺžkou 4 645 milimetrov, šírkou 1 917 milimetrov a výškou 1 550 milimetrov veľmi výrazná. Vďaka dlhému rázvoru (2 850 milimetrov) a krátkym previsom vpredu a vzadu vytvorili technici - ako vždy pri automobiloch značky Škoda- mimoriadne priestranný interiér. Futuristický koncept spája zvýšenú pozíciu sedadiel a veľkorysú priestrannosť, čo sú typické znaky vozidiel kategórie SUV, s dynamicky pôsobiacou siluetou a plynulo klesajúcou líniou strechy karosérie kupé.

So systémovým výkonom 225 kW zrýchľuje Štúdiou Vision E bez zaváhania a veľmi dynamicky. Maximálna rýchlosť je 180 km/h. Výkonné ion-lítiové akumulátory a optimálna rekuperácia umožňujú dojazd až 500 kilometrov. Vďaka inteligentnému manažmentu oba elektromotory spolupracujú s maximálnou účinnosťou a poháňajú všetky štyri kolesá automobilu Štúdiou Vision E. Predné a zadné kolesá sú poháňané podľa potreby tak, aby bola neustále zaručená maximálna stabilita, bezpečnosť a dynamika.

Zdroj: Škoda auto

So štúdiou Vision E umožňuje automobilka Škoda nahliadnuť do už čoskoro realizovaných foriem autonómneho riadenia. Podľa najnovších odhadov bude už v roku 2030 okolo 15 percent všetkých nových automobilov jazdiť úplne autonómne. Štúdia Štúdiou Vision E spĺňa predpoklady pre dosiahnutie tretej úrovne autonómneho riadenia. Automobil sa vie automaticky pohybovať v kolónach, v režime autopilota prejsť niektoré úseky diaľnic, držať sa v jazdnom pruhu alebo sa naopak vyhýbať, predbiehať, automaticky vyhľadávať voľné parkovacie miesta, automaticky na ne vchádzať a vychádzať z nich. To zaisťujú rôzne senzory rôzneho dosahu a najrôznejšie kamery, ktoré sledujú prevádzku.

Stratégia elektromobility

V globálnej rastovej stratégii automobilky hrá elektromobilita kľúčovú úlohu. Škoda na základe koncernovej platformy MEB vyvíja vlastné koncepty automobilu pre čisto elektrickú mobilitu. Automobilka Škoda elektrifikáciu modelovej palety svojej značky začne už v roku 2019 uvedením modelu Škoda Superb s plug-in-hybridným pohonom. Hneď na to, v roku 2020 bude nasledovať čisto elektricky poháňaný sériový automobil značky Škoda. Do roku 2025 značka rozšíri svoju ponuku o päť čisto elektricky poháňaných automobilov z rôznych segmentov.

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo