2017-03-02 18:10:00
NEVS 9-3
NEVS 9-3
Zdroj: NEVS

NEVS spustil dodávky elektrických áut v Číne. Toho roku prvých 100 000

NEVS predvčerom ohlásil podpísanie dohody s dodávateľom batérii CATL. Medzi riadkami priznal spustenie výroby.

Čínsko-švédska spoločnosť NEVS vlastniaca zvyšky legendárnej švédskej značky SAAB predvčerom oznámila podpísanie dohody s čínskym dodávateľom batérií CATL. Spoločnosť Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) bude pre NEVS dodávať kompletné batérie, ktoré bude NEVS montovať do svojich elektrických modelov 9-3 EV.

NEVS v tlačovej správe o batériách okrem samotnej informácie o podpise zmluvy jednoznačne napísal, že objednávku pre lízingovú spoločnosť Panda začína napĺňať.

Lízingová spoločnosť Panda sídliaca v Pekingu si u NEVS objednala ohromujúcich 250 000 elektromobilov. Z toho je 150 000 osobných automobilov 9-3 EV a ďalších 100 000 sú „komerčné elektrické vozidlá“. Práve tie NEVS začal prostredníctvom svojej čínskej fabriky dodávať. Zvyšných 150 000 elektromobilov 9-3 EV bude dodaných v roku 2018.

NEVS disponuje novým výrobným závodom v čínskom priemyselnom prístave Funjian, kde taktiež sídli výrobca batérii CATL. NEVS je 50% vlastníkom tohto závodu (žiadna zahraničná automobilka nemôže byť 100 % vlastníkom). V závode sa teda rozbieha výroba elektrických vozidiel pre Pandu, do akej miery súvisia s modelom 9-3 EV a do akej miery sa prelínajú zatiaľ nie je známe (NEVS je skúpy na informácie), no isté je, že spustenie výroby elektrických komerčných vozidiel predznamenáva spustenie výroby samotných modelov 9-3 EV.

NEVS už dávnejšie oznámil, že práve rok 2017 bude rokom znovuoživenia DNA značky SAAB. NEVS sa chce spočiatku sústrediť na domáce trhy v Číne a v Európe, následne expandovať na ďalšie trhy.

CATL je čínska spoločnosť, ktorá vznikla v roku 2011 a ktorá sa venuje ako vývoju a výskumu batérií pre automobilový priemysel (lítium-ión), tak disponuje výrobnými kapacitami nielen na skladanie batérií, ale disponuje kompletnou produkčnou reťazou od výroby článkov, samotných batérií až po ich recykláciu. CATL je jedným z najväčších svetových dodávateľov batérií v automobilovom priemysle a jasným lídrom na čínskom trhu. V súčasnosti po celom svete zamestnáva 10 000 ľudí. 

jh
ZDROJ: NEVS

Komentáre k článku


Stream naživo